Hamideh Kaffash har frontet kampen for at iranske studenter og stipendiater skal få bli i Norge. Nå kan hun selv bli nødt til å forlate landet.
I mai fikk Hamideh Kaffash (t.v.) og Babak Khalaghi beskjed om at de ikke får innvilget midlertidig oppholdstillatelse i Norge. NTNU-stipendiatene føler at de blir diskriminert fordi de er født i Iran. Saken ble anket og Kaffash har nå fått beskjed om at UDI ikke tar anken til følge.KRISTOFFER FURBERG
Kaffash har fått avslag på anken som hun og NTNU sendte til UDI før sommeren.
En rekke iranere har tidligere i år fått avslag på oppholdstillatelse i Norge. Sakene har blitt anket av NTNU og andre utdanningsinstitusjoner. Fortsatt venter flere på svar.
Jobber med reduksjon av CO2-utslipp
Iranerne er nektet opphold på grunnlag av utlendingsforskriftens paragraf 6-35, første ledd. Den omhandler blant annet forbud mot overføring av sensitiv teknologi til Iran.
Kaffash jobber med reduksjon av CO2-utslipp innen ferromanganproduksjon.
Mahdi Ghane fikk tidligere denne måneden beskjed om at han fikk oppholdstillatelse. Det samme gjorde en annen NTNU-stipendiat som ennå ikke har kommet til Norge. Begge disse fikk oppholdstillatelse etter at UDI tok ankene til følge. En tredje iraner har fått avslag på sin anke. Avslaget kom først fra UDI og videre fra Utlendingsnemda.
Sivilt søksmål som siste utvei
Utlendingsnemda foretar en ny behandling av saken om UDI ikke tar klagen til følge. Etter det UA forstår fikk den forrige iranersaken som ble behandlet hos Utlendingsnemda svært raskt negativt utfall for iraneren.
Derfor kan Kaffash håpe at utfallet blir et annet i hennes sak enn hos den forrige iranersaken som havnet hos Utlendingsnemda. Hvis ikke er siste utvei sivilt søksmål.
Kaffash har stått i bresjen for iranersaken siden i vår og har frontet kampanjene for å stanse det mange mener er diskriminering av iranere. Hun har vært intervjuet i en rekke norske og internasjonale medier om saken.
Kaffash kom til Norge med såkalt «early work start»-visum og søkte oppholdstillatelse i oktober i fjor. Da fikk hun beskjed om å få svar i løpet av tre måneder. Svaret kom i mai.