Hamideh Kaffash har samlet inn 100 000 kroner og er klar for å saksøke norske myndigheter om UNE gir henne endelig avslag på opphold. Nå har også høytstående iranske politikere kastet seg inn i saken.
- Vi venter fortsatt håpefulle på svar, sier advokat Brynjulf Risnes til UA.
Han sier han har fått signaler om at vedtak fra Utledningsnemda skal være rett om hjørnet. Saken ligger hos nemda etter at UDI først avviste NTNU-stipendiat Hamideh Kaffash' klage på at hun ble nektet videre opphold i Norge.
- Hamideh er fortvilet over at det tar så lang tid. Dette skyver hennes drøm om å studere ved NTNU lengre og lengre frem i tid, sier advokaten.
Mener UNE sløser bort tiden
Kaffash er hos familien i Teheran i påvente av et svar fra Utlendingsnemda. Hun er klar for å ta opp kampen i rettsvesenet og svært misfornøyd med saksbehandlingstiden.
- Jeg føler at de bare sløser bort tiden, sier hun.
Da hun landet på den internasjonale flyplassen i Teheran, ble hun møtt av iranske medier som også har vist interesse for saken.
Like etter at Kaffash kom til Iran møtte Norges ambassadør til Iran, Aud Lise Norheim, den iranske utenriksministeren.
- Disse sakene vil ha negativ effekt for Norge, både i universitetsmiljøet og blant folket. De iranske studentene er i Norge på akademisk grunnlag, sa den iranske utenriksministeren Mohammad Javad Zarif i møtet, ifølge Fars news agency som for øvrig kaller den norske ambassadøren Odyssey Norheim.
Kaffash har også hatt et møte med ambassadøren.
UA har for øvrig forsøkt å komme i kontakt med den iranske ambassadøren til Norge, men ambassaden har ikke svart på henvendelsen.
I et åpent brev adressert til Norsk senter for menneskerettigheter hamrer toppolitikeren løs på det han mener er brudd på internasjonale menneskerettigheter.
- Den norske regjeringens avvisning av visumsøknader fra iranske studenter er et klart brudd på internasjonal lov, skriver han.
Videre forventer Larijani at Norsk senter for menneskerettigheter tar tak i saken.
– Vedtakene fra UDI og Utlendingsnemda inneholder ingen begrunnelser. Det vises ikke konkret til hva slags teknologi som kan rammes av ulovlig overføring til Iran og svarene er veldig generelle, har Risnes tidligere sagt til UA.
Da trakk han frem tilsvarende saker fra Nederland som eksempel på at det er mulig å vinne frem i rettssystemet.
– I Nederland har domstolen sagt tydelig fra at det må skikkelige begrunnelser til, og sakene har fått positivt utfall for dem det har berørt, sa han.
Nå er Kaffash klar for å ta opp kampen. Hun har ladet batteriene hjemme i Iran og vil kjempe videre for å kunne fullføre doktorgraden i Trondheim.
Har samlet inn nesten 100 000 kroner
Kaffash har imidlertid liten tro på positivt svar fra UNE og er sammen advokat Risnes forberedt på å gå til søksmål mot norske myndigheter.
Derfor ble det også satt i gang en innsamlingsaksjon i september for å finansiere utgiftene til dette.
Kaffash sa da til UA at hun regnet med de trengte minst 100 000 kroner. I skrivende stund har det kommet inn 99 400 kroner. Målet er å samle inn 20 000 dollar, tilsvarende cirka 131 000 norske kroner.
– Vi har ikke fått lønn siden vi fikk det første avslaget om oppholdstillatelse for fire måneder siden. Nå trenger vi hjelp for å ta opp kampen mot norske myndigheter i rettssystemet, sa Hamidah Kaffash da innsamlingsaksjonen ble satt i gang.