Styremedlem mener NTNU bommer på hvorfor ansatte er misfornøyde
- Jeg blir provosert av at NTNU-ledelsen omskriver hva det er Teknas medlemmer er misfornøyde med, sa Kristin Melum Eide på onsdagens styremøte.
Innledningsvis var det prorektor Bjarne Foss som fikk i oppgave å orientere styremedlemmene om Teknas undersøkelse. Den viser at misnøyen er stor blant mange vitenskapelig ansatte på ingeniørutdanningene og at mange også oppgir at tilliten til rektor er laber. Det er medlemmer av Tekna som har svart på spørreundersøkelsen.
- Dette er lesning som kunne vært hyggeligere, konstaterte Foss, før han ga seg ut på ei forklaring:
- Det skjer mange forandringer ved NTNU, både i kjølvannet av fusjon, og på grunn av avbyråkratiseringskravet fra Kunnskapsdepartementet og samlokaliseringsprosjektet, der folk må flytte på seg. Store endringsprosesser skjer samtidig.
Han viste også til endringer han selv har opplevd fra sitt eget institutt. Da ble den personen som tok seg av reiseregningene flyttet ut av miljøet og til et senter. Det samme har skjedd på IT-siden.
- Dette er endringer som krever tilpasning og fører til litt irritasjon, bemerket han.
LES OGSÅ: Stor misnøye etter fusjonen
LES OGSÅ: Vi blir hørt, ikke tatt hensyn til
LES OGSÅ: Foss forsvarer fusjonen
- Mindre medbestemmelse
NTNU-ledelsens analyse av hva misnøyen kommer av, fikk styremedlem Kristin Melum Eide til å tenne på alle pluggene:
- Nå må jeg passe meg så dette ikke blir et emosjonelt utbrudd, men det holder hardt. Dette er som en katekisme, med bibelvers som skal være utlagt sånn og sånn. Når de tillitsvalgte går ut i UA med en skarpstilt diagnostisering på hva problemet er, nemlig mindre medbestemmelse, da er det ikke godt nok at dette blir omskrevet til ytre prosesser, sa hun refsende.
Hun pekte på at de ansatte opplever at medbestemmelsen blir mindre. De blir involvert mer enn noen gang, men uten at medbestemmelsen er reell.
- Jeg blir provosert over at dette bagatelliseres. Vi må møte de reelle bekymringene ansatte har, slo hun fast.
- De vil ha ro og stabilitet
Thomas Farstad, representant for de teknisk-administrativt ansatte, sa seg enig med Eide.
- Mens NTNU har gjort seg ferdige med fusjon og gått videre til campusprosjektet, blir de resterende fusjonsbrikkene håndtert lenger nede i systemet. Det er smertefullt, og det er kanskje ikke tatt hensyn til den formidable jobben de vitenskapelige ansatte nå står overfor med å realisere fusjonen ned på instituttnivå, kommenterte han.
Aksel Tjora pekte på at de vitenskapelig ansatte først og fremst vil ha ro og stabilitet:
- De vitenskapelig ansatte er ofte koblet fra egen leder, de bryr seg om egen forskning. Når de oppfatter at det er støy og endringer de ikke trenger, så oppstår det frustrasjon. De har behov for å se at det vil være ro og gode arbeidsforhold framover, slik at de får gjort jobben sin, mente han.
Prorektor Bjarne Foss sa seg enig i analysen til Aksel Tjora, men kommenterte ikke den ramsalte kritikken fra Kristin Melum Eide.