Victor Norman: - Fint for Norge med økonomifakultet ved NTNU
Et fakultet for økonomi ved NTNU kan få flere studenter enn Norges Handelshøyskole i Bergen. – Dette er helt fantastisk. Vi trenger tunge fagmiljø flere steder i landet, sier tidligere NHH-rektor Victor Norman.
- Jeg vil tro at NTNU-miljøets styrke vil være å ikke bli en kloning av oss i Bergen, sier tidligere NHH-rektor Victor Norman.Wikimedia Commons
- Så hyggelig, utbryter Victor Norman da UA forteller at det nå ligger an til at NTNU får et økonomifakultet på størrelse med konkurrenten i Bergen.
De helt gedigne stordriftsfordelene ser han ikke for seg, men den kjente samfunnsøkonomen mener det vil være en faglig styrke for fagmiljøene ved NTNU at de slår seg sammen.
- Egen profil med industriell økonomi
Mandag skrev Universitetsavisa at Gunnar Bovim vil foreslå et spisset fakultet for økonomi, og at dette er noe han trolig vil få oppslutning om i NTNUs styre. Styret vedtar fakultetsstrukturen 15. februar.
Hvis de fem økonomi-miljøene ved NTNU slår seg sammen, vil Fakultet for økonomi få om lag 3500 studenter. Da er plutselig fakultetet større enn Handelshøyskolen i Bergen med sine 3300 studenter. Blir det en annen løsning for økonomi-avdelingene i Gjøvik og Ålesund, vil det nye fakultetet ha om lag 2500 studenter.
Det er tydelig at Victor Norman har godt kjennskap til både Institutt for samfunnsøkonomi, Handelshøyskolen i Trondheim og Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse.
- Jeg vil ikke tro at fakultetet blir en direkte konkurrent til NHH. Dere har en del spesialiteter som vi ikke har, blant annet industriell økonomi, sier han til UA.
Den kjente Høyre-politikeren var rektor ved Norges Handelshøyskole fra 1999 - 2001.
Advarer mot NHH-kloning
Ifølge Norman er det bedriftsøkonomiske miljøet også godt, men tilføyer at Handelshøyskolen i Trondheim er et ektefødt barn av NHH. Alle disse tre miljøene mener han utfyller hverandre.
- Jeg vil tro at NTNU-miljøets styrke vil være å ikke bli en kloning av oss i Bergen. For Norge er dette veldig bra. Vi trenger flere tunge fagmiljø utenfor Oslo, sier han.
Og om ikke økonomi-fakultetet blir en direkte konkurrent til Norges Handelshøyskole, så tror han NHH vil skjerpe seg når NTNUs fagøkonomer viser muskler.
- Vi kan ikke være for konkurranse i prinsippet, men ikke når det gjelder oss selv, slår den tidligere NHH-rektoren og Høyre-statsråden fast i intervjuet med Universitetsavisa.
Dagens NHH-rektor: - Klok beslutning
Også nåværende NHH-rektor, Frøystein Gjesdal, tror NTNU gjør noe lurt ved å forene økonomi-miljøene i ett fakultet. Dersom det blir slik, mener Gjesdal det er grunn til å gratulere NTNU med en klok beslutning.
- Det nye fakultetet vil kunne realisere betydelige synergier og på sikt etablere en meget god handelshøyskole, skriver han i en e-post.
Gjesdal skriver videre at NHH ønsker seg sterke konkurrenter, og at det er opplagt behov for en konsolidering innenfor økonomisk-administrativ utdanning i Norge.
- Vi er imidlertid ikke redd for at vår posisjon som landets fremste handelshøyskole vil bli truet. NHH arbeider hele tiden hardt for å befeste sin stilling som en ledende europeisk handelshøyskole, skriver han i sitt svar til UA.
Da høyskolen ble etablert NHH i 1936, ble den Norges første økonomiske høyskole.
- Vi gleder oss til både å samarbeide og konkurrere med NHH, men vi vil ikke bli likedan som dem, sier instituttleder Monica Rolfsen ved Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse.
Rolfsen poengterer at Fakultet for økonomi skal ha en tydelig teknologiprofil med mye fokus på industri, innovasjon og entreprenørskap.