- Prinsipper tar ikke side

Den 15. hver måned møtes helsepersonell og ansatte ved NTNU og St. Olavs for å vise viktigheten av medisinsk nøytralitet. - Vi kan ikke ta rettigheter for gitt. 

Kristin Hestmann Vinjerui og Kine Marianne Berglund har begge engasjert seg i markeringene i Trondheim.
Publisert

- Jeg blir skuffet over verdenssamfunnet rett og slett. Selv i krig finnes det regler.

Fakta

#notatarget

#notatarget var slagord for Verdens humanitære dag i 2017, i regi av Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA). 

I 2017 var taggen en reaksjon på angrepene mot sivile i blant annet Irak, Somalia og Nigeria.

Taggen ble en stor kampane på sosiale medier.

Senere har taggen blitt brukt i ulike kampanjer for å belyse hvordan krig og humanitære katastofer treffer sivile og helsearbeidere.

Det siste året har taggen blitt mye brukt i forbindelse med angrepene mot sivile, helsearbeidere og sykehus på Gaza. 

Kristin Hestmann Vinjerui er førsteamanuensis/postdoktor på Institutt for sykepleie og samfunnsmedisin ved NTNU. I november 2023 så hun på Facebook at en kollega i Bodø oppfordret helsepersonell i hele Norge til å vise solidaritet med helsearbeidere i Gaza under banneret #notatarget (ikke et mål). 

Det fikk Vinjerui til å mobilisere i Trondheim.

- Vi kommer til å stå her hver måned til vi ser endring, sier hun bestemt. 

Den 15. hver måned kl. 11:30 går en gjeng ut på plassen utenfor Kunnskapssenteret ved St. Olavs, holder opp plakater og tar bilder som de legger ut på sosiale medier. 

Instagramkontoen Notatargetnorge, viser at den samme markeringen skjer rundt det ganske land, fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord.

Her er markeringen 15. mai utenfor Kunnskapssenteret ved St. Olavs Hospital.

Hva ønsker dere å oppnå med markeringene?

- Vi står her for prinsippet om medisinsk nøytralitet, og situasjonen på Gaza viser at den retten ikke opprettholdes. Det som skjer på Gaza er grusomheter i et omfang som vi ikke kan tolerere. Krisen, kombinert med mangel på infrastruktur og nødhjelp, gjør at vi føler et ansvar, sier Kine Marianne Berglund.

Berglund har også engasjert seg i markeringene. Sammen med kollega Emma Haraldsen har hun sørget for at det har vært markeringer hver måned siden den første i november. Det var også de to som startet opp instagramkontoen Notatargetnorge.

Berglund jobber til daglig som spesialsykepleier på St. Olavs Hospital og er tillitsvalgt i NSF.

- Medisinsk nøytralitet er et prinsipp som skal gjelder alle, over alt. Dessverre begås det brudd mot denne retten mange steder i verden, og det vil vi synliggjøre og demonstrere mot, sier hun videre.

Både Berglund og Vinjerui har ambisjon om å holde engasjementet varmt, men de ser at mange er mettet på nyheter om Gaza. 

- Man blir jo mentalt sliten av det, men det føles godt å gjøre noe, sier Berglund. 

Mange kvier seg for å si noe

Berglund tror at de som stiller opp på disse markeringene, står der for mange flere. De står der både for de som ikke kan gå fra postene sine, men også for dem som synes det er vanskelig å ta stilling i det som fremstår som politiske konflikter.

- Jeg tror at mange kvier seg for å ytre seg i saker som denne, i frykt for å si noe feil eller å vise at man tar side. Man vil kanskje ikke gå i diskusjon med noen som ikke er enig, fordi vi er nødt til å samarbeide på jobb. Men prinsippet om medisinsk nøytralitet er ikke partipolitisk. Det handler ikke om sider, det gjelder alle. Hadde det vært sykehus i Israel som ble rammet på denne måten, hadde det vært like ille. 

Både Berglund og Vinjerui er tydelige på at markeringen ikke bare handler om Gaza. De markerer avsky mot at det begås brudd på internasjonale lover og regler. 

- Det er ikke kontroversielt å si at det ikke er greit at sykehus blir angrepet. Og hvis dette er greit i Gaza, så er det greit over alt ellers også, hevder Berglund.

- Helseinstitusjoner skal ikke være mål i krigføring, og prinsippet om medisinsk nøytralitet må overholdes, i Gaza som ellers i verden. Helsepersonell burde være de første som hever stemmen i forsvar av dette, fortsetter hun.

Får ikke drahjelp fra St. Olavs

Berglund har deltatt på markeringene i Trondheim mange ganger. I tillegg har hun engasjert seg i den offentlige debatten, med en ytring i Adressa. Der spør hun hvorfor ikke St. Olavs fordømmer det som skjer på i Gaza.

Berglund mener St. Olavs ikke har respondert tilstrekkelig på ytringen eller på et brev som ble sendt til sykehusledelsen, signert av over 240 ansatte og studenter, hvor de oppfordrer sykehuset til å fordømme angrepene på sykehus. 

Sykehusledelsen har heller ikke tillatt at markeringene legges ut som arrangement på sykehusets intranett. Konsekvensen er at mobiliseringen først og fremst må bruke sosiale medier, men der jobber algoritmene mot dem.

-  Innlegg om Gaza får ikke så stor rekkevidde lenger, og blir noen gang rett og slett sensurert, forklarer Vinjerui.

Oppfordrer ansatte til selv å legge ut

Kommunikasjonsdirektør Marit Kvikne

Kommunikasjonsdirektør ved St. Olavs Hospital, Marit Kvikne, svarer at det ikke er naturlig for dem å lage en egen nyhetssak på intranettet. 

- Vi oppfordret ansatte selv til å legge ut og dele informasjon om #notatarget-markeringene på intranettet. Det var ikke naturlig for oss å lage en egen nyhetssak, sier Kvikne.

Kvikne mener også at St. Olavs hospital har svart ut oppfordringen fra ansatte om å fordømme angrepene på helseinstitusjoner og humanitære organisasjoner i Gaza. 

- Det er gjort ved å vise til krigens folkerett og slå fast at helsearbeidere som jobber under livsfarlige forhold alltid skal ha trygghet for at de kan gjøre jobben sin og gi helse- og livreddende behandling de som trenger det.

Her kan du følge den åpne facebook-gruppen, Helsepersonell for medisinsk nøytralitet

 

Følg UA på Facebook og Instagram.