Anklages for lureri med sletting av gjeld

Regjeringen lovte sletting av gjeld for de som flytter til småkommuner. Men det skjer ikke i 2025.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel la fram statsbudsjettet for forskning og høyere utdanning ved NTNU på mandag. Der er det ingen penger til å slette gjelda til de som flytter til de minst befolkede kommunene.
Publisert

18. september annonserte statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagvold Vedum at de ville bruke store midler på sletting av studiegjeld i de minst befolkede kommunene i Norge. Prislappen sa regjeringen skulle bli rundt 1,3 milliarder kroner.

Selv om dette ble lansert kort tid før det nye statsbudsjettet, viser det seg at det ikke er satt av én krone til å slette studiegjeld for de dette gjelder i neste statsbudsjett. 

Det er riktignok satt av 13 millioner til å utvikle systemer for å realisere dette, men ingen vil få gjelden sin slettet neste år.

- Ikke å lure noen

Det var NRK som først omtalte saken. 

- Kreativ talltriksing. Det er å føre velgerne bak lyset, sier Margret Hagerup (H) til statskanalen.

Forskningsminister Oddmund Hoel (Sp) sier til NRK at regjeringen har vært krystallklare på at tiltaket ikke skal tre i kraft før 1. januar 2026, og at dette på ingen måte handler om å lure folk.

- Vi har laget en ordning som på statsbudsjettet kommer til å koste 1.3 milliarder, når vi fortsetter å styre etter neste valg, slår han fast.

Kan være det ikke blir noe av

Det vil si at det er gode muligheter for at ordningen ikke blir noe av hvis Ap og Sp ikke skulle sitte i regjering neste periode. Høyre har ikke vært spesielt positive til forslaget. Hoel sier det sånn sett er opp til velgerne om det blir noe av forslaget.

NRK har også snakket med studenter som er forvirret, ettersom de trodde dette skulle skje nå.

- Jeg synes litt synd på de som eventuelt flytter til en distriktskommune, også blir det aldri gjennomført, sier  Henrik Gaundal ved Nord universitet.

Følg UA på Facebook og Instagram.