Mener klageknapp er årsak til at mange flere klager på eksamen

Antallet studenter som ber om begrunnelse for sensuren har økt dramatisk ved både NTNU og UiO, skriver Dagens Næringsliv.

Langt flere studenter klager på eksamen. Innføring av rett til automatisk begrunnelse kan være forklaringen.
Publisert Sist oppdatert

- Når studenter i dag klager mer enn det de gjorde tidligere, tror jeg det først og fremst handler om at de er rettighetsbevisste, sier Arild Raaheim, professor i universitetspedagogikk ved UiB til DN.

På fem år har antall studenter som ber om begrunnelse for sensur økt med 200 prosent. Går man tilbake til 2008 er økningen med nesten 500 prosent, skriver avisa. Ved UiO har klagefrekvensen steget med 20 prosent siden 2020, opplyser universitetet til DN. 

Man antar økningen kan være at det året før, i 2019, ble innført en ordning hvor studentene ved å trykke på en klageknapp automatisk fikk opprettet klagesak.

Imdilertid fortalte førsteamanuensis i norskdidaktikk og faglig leder av lektorprogrammet Jonas Bakken til UA i 2022 at UiO har siden 2014 sendt ut begrunnelse automatisk til alle studenter som har tatt eksamen i praktisk-pedagogisk utdanning og de profesjonsfaglige emnene i lektorprogrammet når sensuren har vært klar.

- Det er mange grunner til at vi har valgt en ordning med automatisk begrunnelse. For det første vil vi som lærerutdannere og pedagoger vise studentene en god og faglig vurderingspraksis. I tillegg får vi vise studentene hvordan de selv kan utforme og gi tilbakemeldinger når de skal ut i skolen, sier Bakken

Følg UA på Facebook og Instagram.