Studiebarometeret

- Dette studiet er ikke noe for meg

Aldri har norske studenter vært mindre fornøyde med studiene sine. De UA snakket med har planer om å bytte til annet studium.

Bildet er hentet fra en tidligere forelesning ved NTNU.
Publisert

Studenter som studerer fysikk, arkeologi og geologi er mest fornøyde med eget studium, viser tall fra studentundersøkelsen Studentbarometeret som nylig kom ut.

Studenter på profesjonsstudiene sykepleie, lektor og grunnskolelærer var minst tilfredse med studiet de gikk på, ifølge undersøkelsen.

- Fagene er ikke riktig for meg

Universitetsavisa har snakket med en rekke studenter om hvor fornøyd de er med eget studium, og hvordan det er å leve på rundt 8700 kroner i måneden i stipend og lån.

Samtlige av studentene vi har snakket med oppgir at de er fornøyde med studiet, men at fagene og innholdet i studiet ikke er noe for dem. Derfor skal de søke seg over til et nytt studium

Disse spørsmålene stilte vi til studentene vi møtte på:

- Hvor fornøyd er du med studiet ditt?

- Hvor fornøyd er du med det sosiale miljøet på studiet?

- Har du jobb ved siden av studiet?

Navn: Kristian Hjertenes

Studerer: Elektronisk systemdesign og innovasjon (sivilingeniør), 1.året

Kristian Hjertenes har flyttet fra Stavanger til Trondheim for å studere til å bli sivilingeniør. Han trives svært godt i Trondheim.

- Jeg er fornøyd med studiet, det er ikke dårlig, men fagene er nok ikke helt riktige for meg. Derfor tenker jeg å søke meg inn på masterstudiet i datateknologi i stedet for. Siden sivilingeniørstudenter har mye fellesfag i første klasse kan jeg søke meg inn i andre klasse på datateknologi mens jeg tar opp fagene jeg mangler fra datateknologi fra første året.

- Det sosiale miljøet på studiet er veldig bra, jeg tror dette studiet er blant de beste på miljø og inkludering. Jeg tilbringer mye tid på Studentersamfundet, så det er sosialt og gøy. Jeg er også veldig fornøyd med Trondheim som studentby.

- Nei, jeg har ikke jobb ved siden av. Jeg jobbet i sommerferien, og jeg porsjonerer disse pengene utover året. Det er ikke mulig å leve av studielånet med mindre du lever på kneipp. Å kombinere et sosialt liv med studieliv og kun lån er ikke mulig.

Navn: Samuel Haugum

Studerer: Bachelor i fornybar energi, 2.året

Samuel tilbringer gjerne tid ved bordtennisbordene i pausene fra arbeidskravet han holder på med.

- Studiet har for det meste et godt faglig innhold, og foreleserne er jevnt over gode. Likevel tenker jeg å bytte studium, og jeg skal søke meg over til maskiningeniørstudiet, for det virker mer interessant.

- Miljøet er bra. Det er mange ulike gjenger, men de fleste finner sine folk som de henger mye med.

- Jeg har ikke jobb, men jeg lever enda på pengene fra sommerjobben min fra i sommer. Det er mulig å overleve på studielånet, men ikke å leve ordentlig. Man har ikke råd til hobbyer eller reiser på studielånet slik det er nå.

Navn: Aurora Ring

Studerer: Industriell kjemi og bioteknologi (sivilingeniør), 1.året

Aurora skal skifte utdanning til høsten, da hun ønsker å jobbe med mennesker.

- Studiet er ikke riktig for meg, og jeg synes egentlig det er litt kjedelig. Jeg har kommet frem til at jeg heller vil jobbe med mennesker, så jeg skal søke meg inn på medisinstudiet fra høsten av.

- Jeg trives godt sosialt på studiet, og det er hyggelige folk jeg studerer med.

- For tiden har jeg ikke jobb ved siden av studiet, men jeg har verv på Samfundet. Jeg lever for tiden av oppsparte midler fra sommerjobben jeg hadde.

Navn: Tiril Sjøberg

Studerer: Datateknologi (sivilingeniør), 1.året

Tiril skifter trolig studium for tredje gang til høsten. Hun har så lang ikke funnet studiet hun ønsker å studere videre.

- Jeg begynte i utgangspunktet på industriell kjemi og bioteknologi, men det var ikke noe for meg. Nå studerer jeg datateknologi, men det er heller ikke riktig fag for meg. Til høsten håper jeg å komme inn på Industriell økonomi og teknologiledelse. Likevel synes jeg det faglige innholdet i datateknologi er veldig bra, men det er jo helt klart en stor overgang fra videregående med tanke på oppfølging. Her er det ikke obligatorisk oppmøte, og klassene er på rundt 300 studenter.

- Sosialt sett har det vært helt ok. Jeg byttet jo studium underveis i første semester, så jeg fikk ikke Fadderuka sammen med folkene på studiet jeg startet på.

- Jeg jobber som servitør et par ganger i måneden, slik at jeg kan spe litt på studielånet. Med økte matvarepriser og høye strømutgifter er det krevende å leve kun på studielånet.