Revolve stilte med lag i den europeiske ingeniørkonkurransen Formula student for første gang i 2012. Dette innebærer å lage en kjapp og lett racerbil som konkurrerer og bedømmes etter mange forskjellige parametre.
Laget fra bunnen på åtte måneder
Siden debuten har det blitt laget en ny bil til hver årlige utgave av det som må kalles en kombinasjon av billøp og ingeniørkonkurranse.
Da årets bil ble avduket i Gamle elektro på Gløshaugen tirsdag, var det en nyhet som kanskje var større enn de tekniske forbedringene i bilen: Fra neste høst får studentene studiepoeng for det enorme arbeidet som legges ned i å lage racerbilene fra bunnen av.
- Teamet har stått på som helter i åtte måneder for å gjøre drømmen vår til en virkelighet. Vi har en rekordtidlig avduking av bilen. I det siste har det vært skiftjobbing, lite søvn, dårlig mat og utrolig mye kaffe. Det å være med i Revolve er en hundre prosent stilling i tillegg til å være student., sa prosjektleder Roy Iversen foran en fullsatt forelesningssal før avdukingen av bilen.
Instituttleder Per Schjølberg ved institutt for produksjons- og kvalitetsteknikk sier til UA at de har jobbet i tre år for å få racerbilbyggingen som eget fag. Faktisk er det snakk om to fag - et i høst- og ett i vårsemesteret.
- Vi har ikke møtt noen stor motstand i ønsket om å få dette som eget fag. Det er også mulig å skrive prosjekt- og masteroppgaver i forbindelse med Revolve-arbeidet, sier Scjølberg.
Han synes det er viktig at studentene får igjen noe for alt arbeidet som legges ned i racerbilbyggingen, og tror også at det som eget fag vil være tiltrekkende for kommende studenter.
0-100 på 2,8 sekunder
Revolve har gått vekk fra latinskklingende bilnavn, og kalt årets el-monster "Vilje". Dette er den fjerde bilen Revolve NTNU lager for deltakelse i Formula student, og den andre med el-motor. Selve motoren er for øvrig sammen med demperne de eneste delene studentene ikke har laget eller designet selv.
Forut for årets avduking solgte Revolve inn racerbilen som ”elbilen som kjører fletta av Tesla”. Det gjør for så vidt den forrige studentbilen også – iallfall på 0-100-akselerasjon og i krappe svinger.
"Vilje" skal nemlig gjøre unna 0-100 på 2,8 sekunder og veier kun 175 kg. Dette er betydelig raskere enn Teslas versting, Model S P85 D, som yter 700 hestekrefter og gjør 0-100 på 3,4 sekunder. Men så har også Teslaen mulighet for sju seter, veier 12 ganger mer og kan kjøres på vanlig vei.
Tøff konkurranse
Studentbilene ser ut som en krysning mellom en formel 1- bil og en såkalt shortcar. Begge disse akselererer raskere enn samtlige av NTNU-bilene. Det hadde imidlertid vært mulig å lage en raskere bil for Revolve, men Formula student har restriksjoner i forhold til motoreffekt og en lang rekke andre ting.
Teknisk leder i Revolve, Kurt Erik Nesje, fortalte de oppmøtte at arbeidet med årets Revolve-bil startet med å sette opp en oversikt over alle delene i fjorårets bil. Deretter så man på hvor det gikk an å spare vekt.
- I fjor sparte de 80 kilo fra året før. Vi har prøvd å presse enda mer, og har greid å få bilen ytterligere ti kilo lettere.
Dette skyldes blant annet bruk av nanolakk og girhus i superlett aluminium, men bilen kjører ikke raskt av seg selv:
- En veldig viktig faktor for å kjøre fort, er sjåføren. Sete og ratt er formstøpt etter hver av de fire sjåførene våre, sa Nesje.