Fadderukestart til tross for krisetider

Selv om ting er annerledes fra i fjor, betyr det ikke at det blir mindre gøy i år, mener fadderne ved linjeforeningen Primetime. Universitetsavisa fikk henge seg på festlighetene når de tok imot nye studenter mandag.

Rebecka Holm Ingebrigtsen (f.v), Maria Kolsvik, Malin Sund, og Noah Rugelsjøen Eidsli er alle nye studenter ved medievitenskap og deltar i fadderuka i regi av linjeforeningen Primetime.
Publisert Sist oppdatert

– Her!

Håkon Lund tar et stort skritt fra den gule og svarte teipremsen som er klistret til gulvet, og markerer hvor den neste stripen med teip skal plasseres.

Her skal man sikre at spente fadderbarn husker å holde god avstand til hverandre, etter hvert som de kommer fram til bordet for å registrere seg, og blir tildelt en faddergruppe.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

LES OGSÅ: Semesterstart nærmer seg - studentledere holder pusten

Lund er fadder for Primetime, linjeforeningen for fagretningene medievitenskap, og medier, kommunikasjon, og informasjonsteknologi (MKI). Sammen med Johan Gustav Lauritzen har han ansvaret for litt over ti nye studenter som skal starte på medievitenskap.

free

free

– Vi meldte oss begge som faddere før pandemien kom til Norge, og da den kom så var det ikke noe alternativ for meg å trekke meg. Jeg får stå for valget jeg har tatt, tenkte jeg da, sier Lund.

LES OGSÅ: Rektor forbereder seg på en annerledes studiestart

Fjorårets fadderuke var en stor grunn til at Lauritzen valgte å bli fadder.

– Jeg fikk et utrolig godt inntrykk av mine faddere, og opplegget deres i fjor. Jeg har gledet meg til denne fadderuka hele veien, og jeg ser ikke annerledes på det nå enn før viruset kom. Vi er forberedt og vi skal gjøre det beste ut av det, sier han.

Immatrikulering i en kinosal

– Her, ta litt sprit. Litt tidlig på en mandag formiddag kanskje, men det kommer godt med, sier en fadder spøkefullt til en nyankommet og rekker henne flasken med hånddesinfiserende middel. De tre andre fadderbarna ved bordet ler, til tross for at det er andre, tredje, eller fjerde gang de hører denne vitsen.

free

free

free

– Hei. Johanne heter jeg, sier én.

– Hei, Amalie her, svarer en annen

Det utveksles alternative håndtrykk med albuene. Rommet er fylt med summing fra nye studenter som endelig skal møte sine medstudenter som de skal tilbringe de neste årene med.

Primetime har fått låne to kinosaler på Prinsen kino. Her skal fadderuka få sitt startskudd. De nye studentene går på rekke og rad inn i kinosalene og setter seg ned med to seters mellomrom mellom hverandre. Snart er det tid for strømming av den digitale immatrikuleringen.

free

– Fram til nå har det gått veldig greit. Vi har fått veldig god hjelp av kinoen med lån av kinosaler, og vi har fått økonomisk støtte til innkjøp av desinfiseringsmiddel til hendene, sier Hannah Haraldsen.

Hun er årets faddersjef i Primetime. I år fikk hun litt flere oppgaver i fanget enn det hennes forgjengere har fått tidligere.

LES OGSÅ: 80 prosent av undervisningen vil foregå på campus

– Pulsen er litt høy hos oss, det må vi nesten si. Smitteutbruddene rundt om i landet er en ekstra stressfaktor når vi nå tar imot ny studenter fra hele Norge. Valg vi tar kan få reelle konsekvenser i samfunnet, og derfor skal vi være bevisst om hvilke valg vi tar.

Fadder-kits

– På torsdag skal vi egentlig ha bar-til-bar, men det blir det ikke noe av på grunn av nye retningslinjer, så det blir park-til-park i stedet, sier Haraldsen til den ikke engang halvfulle salen på Prinsen.

free

Salen er stille, og de nye studentene lytter oppmerksomt etter.

Årets faddere bærer et større ansvar enn det de opprinnelig gikk til da de meldte seg, mener Haraldsen, men sier at de alle tar situasjonen med fullt alvor.

– Planleggingen har vært mer detaljert enn det har vært tidligere. Vi har for eksempel en maksgrense på 20 fadderbarn per faddergruppe, og vi planlegger å ha så mye aktivitet ute som mulig for å kunne holde avstand, sier hun til UA.

I tillegg har hver faddergruppe fått såkalte "fadder-kits", som er en pakke med blant hånddesinfiserende middel, servietter til å tørke over overflater, og tusjer som skal brukes til å notere navn på pappkrus når faddergruppene er på fest.

– Kjenner på presset

– Det kanskje mest positive med denne situasjonen er at vi har vært nødt å planlegge flere alkoholfrie arrangementer, hvor man kan være sosial uten at alkohol står i fokus. Vi er veldig klare over at høyt alkoholkonsum kan bidra til sløvhet når det gjelder smittevernsreglene. Vi skal derfor også ha edruvakter på arrangementene våre, slik at vi har noen som passer på at alle trives, samtidig som de gjør det innenfor retningslinjene, sier hun.

Folkehelseinstituttet har tidligere ytret bekymring Folkehelseinstituttet har tidligere ytret bekymringfor eventuell smittespredning i fadderukene. Haraldsen sier de føler litt på at alles øyne er rettet mot Trondheim og de andre studiebyene i disse dager.

– Ja, vi kjenner litt på presset. Det hviler et større ansvar på skuldrene til linjeforeningene og fadderne enn tidligere. Driter man på draget i år, så kan man fort drite seg skikkelig ut. Men jeg er veldig positiv til at dette går bra. Fadderne er godt forberedt på å ta ansvaret, og å bidra til å gjennomføre fadderuka på best mulig måte, forteller hun til UA.

free

Under sin presentasjon gir Haraldsen fadderbarna tydelig informasjon angående regler knyttet til korona-smitte.

– Føler du deg syk, så bli hjemme og sørg for å få testet deg for Covid-19. Vi forstår at det er ganske kjipt om du våkner med vond hals eller feber og ikke kan delta på dagens aktiviteter, men det er livsviktig at vi tar dette på alvor, sier hun til salen.

Navnelek og dyrenavn

Lauritzen og Lund er nettopp ferdige med å ha første bli-kjent-lek med sin faddergruppe utendørs i strålende sol.

– Vi gjennomførte en navnelek våre faddere satte i gang første dag da vi var fadderbarn i fjor, hvor man sier navnet sitt og deretter et dyr som begynner på samme forbokstav som sitt navn. Det høres sikkert litt tullete ut, men det er gøy og ikke minst ganske så effektivt for å huske navn, forteller Lauritzen.

LES OGSÅ: - Feil at korona kommer i bølger

Lund påtok seg navnet Håkon Heffalomp, og Lauritzen selv tok navnet Johan Jaguar.

– Jeg kom rett og slett ikke på noen andre dyr på bokstaven J, sier han og ler.

– Nå i første omgang handler det for det meste om å huske navnene til hverandre. Jeg tror faktisk jeg husker de fleste, sier Lund.

Begge to sier de har et godt inntrykk av sine fadderbarn, og beskriver de som en spent gjeng.

– Det var veldig fint å kunne stå i ring her ute og bli litt bedre kjent på en fysisk, og ikke-digital måte, sier Lauritzen.

free

De nye fadderbarna virker positivt innstilt, men også litt nervøse.

– Det er så klart veldig forståelig. De er alle i samme båt, de er nye på studiet og kanskje ny i Trondheim, og i år har de en rekke retningslinjer som alle skal forholde seg til. Sånn sett er kanskje ikke årets fadderuke så ulik tidligere år som man skulle tro, sier Lund.

– Vi skal ha en positiv innstilling til årets fadderuke. Selv om planene og opplegget er annerledes er ikke det ensbetydende med at det blir mindre gøy, legger han til.

Har hørt historier om Trondheim

Senere på ettermiddagen befinner Lauritzen og Lund seg i Høyskoleparken sammen med fadderbarna. Hver faddergruppe sitter i hver sin ring, med god avstand til hverandre, og i midten står Lund og faddersjef Haraldsen og griller pølser. Røyken brer seg utover plenen, men det virker ikke som fadderne eller fadderungene enser den noe særlig.

– Den første tiden her i Trondheim har vært litt skummel. Jeg må finne ut av så mye selv, og finne fram i byen selv, sier Veslemøy Holden Heggen (19) fra Haugesund.

Sammen med Hågen Viken Grini (21) fra Kolbotn er de begge helt ferske studenter i Trondheim, og har i dag blitt en del av Lauritzen og Lunds faddergruppe. Eneste forholdet de har til studietiden fra før er historier fra bekjente.

– Jeg har eldre søsken som har studert i Trondheim før, så jeg har blitt fortalt hvor fint det er å studere her. Jeg har inntrykk av at det normalt er en travel studieby, med mange arrangementer og generelt mye som skjer, sier Grini.

free

Heggen kjenner ingen som har studert i Trondheim, men kjenner flere som har studert andre steder.

– Jeg har hørt mye positivt om studietiden. Jeg visste ikke så mye om Trondheim fra før, men foreløpig er jeg veldig imponert. Ikke minst over været. Det er knallfint, sier hun.

– Vet ikke helt hva vi går til

Begge to har lenge hatt planer om å studere. Grini siktet seg ut Trondheim som neste stopp for allerede et år siden. For Heggens del stod det mellom to byer.

– Det ble enten Oslo eller Trondheim. Jeg var veldig usikker, men jeg endte til slutt opp i Trondheim, forteller hun.

– Godt valg, skyter Grini inn.

De er begge forberedt på et semester som blir av det uvanlige slaget.

– Vi er jo helt nye, så vi vet jo ikke helt hva vi går til uansett. Men det er klart det blir spesielt, sier Grini.

free

– Jeg håper bare at smitten holdes såpass under kontroll at vi kan ha campus åpent. Jeg tror det blir veldig kjipt hvis både undervisning og det sosiale studielivet blir digitalt. Vi behøver dette semesteret til å bli godt kjent med hverandre, med byen, og med studiet, sier Heggen.

Grini er enig.

– Ellers ser jeg fram til et lærerikt og spennende semester, sier han.

Måtte reise hjem fra folkehøgskole

Heggen og Grini mener studentene selv har et stort ansvar for at semesteret skal bli vellykket.

– Alle studenter må huske å følge retningslinjene for å forhindre smitte, både i fadderuka og etterpå. Vi må gjøre vårt for å holde campus åpent og passe på at alle er trygge, sier Grini.

Heggen mener studentene også burde være flinke til å se hverandre framover.

– Man burde kontakte folk, og prøve litt hardere for å inkludere alle når man først finner på noe. Det er en spesiell tid og vi må ta vare på hverandre, forteller hun.

Årets studiestart er på mange måter historisk, uten at de nye studentene selv merker så mye til det.

– Jeg har jo ikke et referansepunkt for hvordan fadderuka og studiestarten er til vanlig, så jeg kjenner kanskje ikke så mye på det. Spør meg igjen når jeg går mot slutten av utdanningen, og har kjent litt mer på det vanlige studielivet da, sier Grini og ler.

Heggen gikk folkehøgskole året som var, og da Norge stengte ned ble hun og resten sendt hjem.

– Jeg kjente veldig på kroppen at det var store ting på gang da. Jeg satser på at jeg slipper å føle på det samme igjen nå som jeg er student, sier Heggen.

Forberedt på å være strenge

Praten sitter løst i Lund og Lauritzens faddergruppe.

– Er du fra Trondheim, spør én, og får et oppklarende nei tilbake. Litt etter litt blir de nye studentene kjent.

Lund og Lauritzen er godt fornøyd med fadderbarnas innsats så langt, både når det gjelder å bli kjent og å respektere smittevernsregler.

free

free

– Fadderbarna har vært veldig flinke så langt, og vi håper det fortsetter. Vi er forberedt på å være strenge om vi må. Jeg tror at hvis alle er med på laget, og det har jeg inntrykk av at de er, så er det ikke nødvendig å si fra om reglene mer enn én gang, sier Lund.

Lauritzen er enig, og påpeker at alt de har jobbet hardt for avhenger av at man fortsatt tar situasjonen på alvor mens man koser seg.

– Vi har hatt fokus på disse reglene og rutinene siden mars, og dette er virkelig ikke tiden for å slappe av på det feltet. Vi prøver å etablere rutiner for håndvask og sosial avstand fra første stund, sier Lauritzen.

Lund myser opp mot sola, før han tar et blikk over ringen av fadderbarn for å se om alt står bra til med alle. Han får beskjed om at han må komme tilbake til grillen for å passe på at pølsene ikke blir brente.

– Det skal bli gode minner fra årets fadderuke også, sier han før han går tilbake inn i grillrøyken.

Fadderuke fadder Primetime 2020 Høst
Fadderuke fadder Primetime 2020 Høst
Fadderuke fadder Primetime 2020 Høst
Fadderuke fadder Primetime 2020 Høst
Fadderuke fadder Primetime 2020 Høst
Fadderuke fadder Primetime 2020 Høst
Fadderuke fadder Primetime 2020 Høst
Fadderuke fadder Primetime 2020 Høst
Fadderuke fadder Primetime 2020 Høst
Fadderuke fadder Primetime 2020 Høst
Fadderuke 2020 Høyskoleparken
Fadderuke fadder Primetime 2020 Høst
Fadderuke fadder Primetime 2020 Høst