Etter den voldsomme pågangen i fjor har trykket fra utenlandske studenter som vil til NTNU gått noe ned. Tre uker før fristen har nærmere 9 500 meldt interesse for masterstudier fra høsten.
Det er 1 500 færre enn for ett år siden på denne tiden, men fristen for førsterundesøknader løper ut først 1. februar. Dette er søkere som melder sin interesse via nettet, og deretter blir vurdert av Internasjonal seksjon. I følge seksjonsleder Hilde Skeie har de så langt sendt ut 2860 søknadsskjema til studenter de mener er kvalifisert for masterstudier.
Siste gratisland
- Jeg er glad for at antallet søkere går noe ned, 12 000 søkere som vi endte opp med i fjor er voldsomt. Det er ennå noen uker igjen, så langt har vi fått rundt 9 468 søknader, sier seksjonssjefen.
Tallet på utenlandske søkere til høyere grads studier har gått stødig oppover de siste årene, men gjorde et kraftig byks oppover fra 2010 til i fjor. Ved NTNU steg antallet førsterundesøkere med rundt 4 000 på ett år.
En viktig forklaring var at Sverige fulgte etter i rekken av land som innførte studieavgift for internasjonale studenter. Norge er nå det eneste land som fortsatt holder fast på gratisprinsippet. Hilde Skeie hadde ventet at enda flere ville ønske seg til Norge i år som følge av den svenske studieavgiften, men konstaterer altså at det ser ut til å ha roet seg.
Grillparty i snøen
Rett før helgen tok Skeie og resten av seksjonen i mot rundt 320 utvekslingsstudenter. Etter å ha blitt hilst velkommen av ledelsen på NTNU, ble de invitert til den årlige grillfesten med pølser og lakseburgere utenfor Internasjonal seksjon. Studentene som ankommer nå, skal bare være her i på kortere opphold. De fleste i seks måneder, noen få i opptil ett år.
En av dem er Maike Zwart fra Nederland. Hun var litt overrumplet av kulden da UA traff henne, men veldig fornøyd med mottakelsen så langt.
- Fra veilederen min har jeg at nivået på studiet er høyt, og at dere har mange spesialister på dette området. Fra studenter som har vært her tidligere har jeg hørt mye positivt. De likte seg, og syntes det var kult å være her, sier Maike.
De neste seks månedene skal hun studere ved Institutt for byforming og planlegging. Hun kunne ha endt opp både i Australia og i Singapore, men havnet altså her, i Trondheim.
Maike er vel installert i hybel på Moholt, og selv om hun i øyeblikket finner temperaturen litt i kaldeste laget, ser hun optimistisk frem mot det neste halvåret. Av denne vinterens utvekslingsstudenter kommer rundt 60 fra land utenfor Europa. Blant de europeiske studentene er det 60 fra Tyskland, 30 fra Italia og 20 Spania. Videre på listen kommer Norden, Frankrike, Polen og Nederland.
72 prosent fler
I følge tall fra Database for statistikk over høyere utdanning (DBH), er det i dag nærmere 10 900 utenlandske studenter ved norske universiteter. Det er 31 prosent flere sammenliknet med 2005. Ved NTNU er det for tiden 2 300 utenlandske studenter på høyere grads studier. Det er 72 prosent fler enn for seks år siden, og etter Universitetet i Oslo (3 578) har NTNU flest studenter fra utlandet. Det nye Universitetet i Nordland har den største prosentvise økningen. De 607 utenlandske studentene i Bodø er 232 prosent flere enn i 2005. Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås har en økning på 97 prosent, til 727 studenter i perioden. Antallet ved Universitetet i Stavanger har økt med 84 prosent til 832 studenter i perioden 2005-2011.
Universitetet i Bergen er det eneste av landets universiteter som har en nedgang i antallet registrerte utenlandske studenter. Fra 2005 er fallet på 7 prosent, til 1 549.