Året er 1919. Elektronisk avdeling ved NTH har allerede eksistert i et tiår og studentene ved utdannelsen har lenge kjent på et spesielt kameratskap. Mange timer på tegnesal skapte en fellesskapsfølelse og flere følte behovet for noe som samlet studentene. En gjeng med studenter befinner seg en oktobernatt på hyttefest et sted i Trondheimsmarka og spiser nattmat. De lengter etter en sosial arena, hvor man kunne dyrke det «rene vennskap». De syv påfølgende ukene jobbet over 20 studenter med utviklingen av en linjeforening, og 21. november stiftes Sct. Omega Broderskab.
– Ordet «broderskap» skulle beskrive vennskap, sier Mari Høgden (22) som er leder for jubileumskomiteen i linjeforeningen.
Døde stille hen
Allerede i 1916 ble Elektronisk forening opprettet, etter at flere studenter følte behovet for en samlende forening med faglige diskusjoner.
– Foreningen døde stille hen, som det står i noen gamle bøker og skrifter vi har. Studentene ville flytte fokuset fra fag til sosialt, sier Simen Brodalen Lysthaug, som har skrevet linjeforeningens historiebok som gis ut på årets jubileumsfest.
I dag har Omega over 1000 medlemmer, og tar opp mellom tre og fire hundre nye studenter hvert år.
– Hva har arbeidet studenten gjorde for 100 år siden å si for dere i dag?
– Det har alt å si for min studiehverdag. Jeg har spist lunsj på Omegas kontor hver dag siden jeg startet å studere. Det er nettopp slikt de opprettet broderskapet for: Dyrke vennskap. Det er en essensiell sosial arena for å møte nye mennesker, sier leder for Omega, Knut Vågnes Eriksen.
Han er litt bakfull, kan han fortelle. Ikke så rart når man skal feire 100 år over elleve dager.
Spøkelseskladden eller et linjeforeningsmedlem?
Videre gjennom årene skapte linjeforeningen mange tradisjoner. En av dem er de kjente sorte kappene med topplue mange bruker ved linjeforeningsopptak.
– I begynnelsen var dette et symbol på arbeidsoppgavene man hadde, og man viste andre at man gjorde arbeid for linjeforeningen og fargene varierte ut i fra oppgavene man hadde, sier studentene.
Originalt var disse kappene forbeholdt «De Sech Store» (de seks store, journ.anm), altså styremedlemmene. Det symboliserte at man var styremedlem, noe som skilte dem fra vanlige medlemmer.
– Jeg tror de gamle ville opprette en mystisk skikkelse, sier Brodalen Lysthaug. Hvorfor det ble nettopp denne skikkelsen er uvisst, men man tror de ønsket å skape en spenning og nysgjerrighet blant medstudenter, sier Vågnes Eriksen og Brodalen Lysthaug.
Omega forblir tro mot sin tradisjon, og i dag brukes kappene fortsatt av styret til høytidelige anledninger.
Første kvinnelige medlem
Lenge var universitetet og akademiske miljøer forbeholdt menn. I 1943 ble den første kvinnelige studenten tatt opp i Omega. Broderskapet var ikke lenger bare for brødre.
– I dag er det kun én mann i Omega-styret, så tidene har forandret seg. Flere kvinner interesserer seg for teknologi, flere tar høyere utdanning, og dermed blir flere inkludert, sier Høgden.
Siden 40-tallet har andelen jenter som studerer elektronikk gått oppover, og mange engasjerer seg i Omega.
Rivaler på campus
Rett ved siden av EL-bygget kan man skimte et blått lokomotiv. Det er Ohma Elektra, et lokomotiv fra 1908, som linjeforeningen fikk i gave i 1972. Overrekkelsen av lokomotivet provoserte maskinstudentene.
– Elektro og maskin har alltid vært rivaler, selv om det er uvisst hvor dette startet. Vi tror det har noe å gjøre med maskin hadde sin storhetstid før elektronikk kom, sier Høgden.
Maskinstudentene demonstrerte ved å fyre opp sitt eget damplokomotiv, Bjørkelangen, men på grunn av forsinkelser med transport kom ikke Ohma Elektra til NTNU før tre dager senere enn planlagt. Det resulterte i to dager med røyklagte skyer på Gløshaugen. «Da dette damplokomotivet ikke var kjørbart, førte denne demonstrasjonen kun til at hele området mellom Gamle kjemi og Hovedbygget ble forurenset av den tykke røyken og soten», beskrives det i den nylig produserte historieboka om Omega. Den tredje dagen gav maskinstudentene seg og Ohma Elektra ankom NTNU med skyfri himmel, forteller Høgden.
Fra brettet A4 ark til tidsskrift
I 1978 kom linjeforeningens eget tidsskrift, Omega Bulletin, som fortsatt utgis periodisk fem til seks ganger i året.
– Det hele startet som et brettet A4 ark med info om kjellerene og festkomiteen. Det var rett og slett en oppsummering av hvilke fester som skulle skje framover. Etter hvert fikk man datamaskin, som gjorde det lettere å både produsere og printe, sier Brodalen Lysthaug.
Da kom bilder på trykk i tidsskriftet, men regelen var fortsatt det opprinnelige formatet; ikke mer enn et brettet ark. I 1985 økte volumet betraktelig, med hele 500 prosent vektøkning. Det ble flere sider, mer fagstoff, og grundige rapporter fra sosiale arrangementer fikk stor plass.
Slo ned en bærevegg
Mang en fest hadde foregått på Moholt-kjelleren, og på 80-tallet var det ønskelig i pusse opp kjellerlokalet. Omega fikk lov til å gjøre mindre kosmetiske endringer, men det endte med at en bærevegg ble slått ned. Det er en av yndlingshistoriene til Brodalen Lysthaug.
– Man tøyde nok strikken ganske langt her. Etter at veggen var slått ned ble betongdelene plassert og kastet i ulike søppelbøtter og containere. Det var ikke så vanskelig å finne ut hvor de kom fra. Vaktmesteren tok en titt i kjelleren og så at noe manglet, ler Brodalen Lysthaug. Men heldigvis gikk det bra, forsikrer han.
Berger flagg
I snart elleve dager har linjeforeningen feiret 100 årsjubileet. Men er de ikke litt tidlig ute med datoen?
– Jubileumsdatoen 21. november passer dårlig med eksamensdatoen våre. De gamle hadde også det samme problemet, men valgte bare en annen passende dato og kalte den 21. november uansett, ler Høgden.
Under jubileumsfeiringen har de fått lyst opp festningen, arrangert åpningsfest og fagdager, og hengt opp Omega-flagg langs Elgeseter bru. Sistnevnte forsvant raskt.
– Flaggene forsvant fort fordi folk rapper dem. Vi har en tradisjon i linjeforeningen som heter «berging», hvor folk «berger», altså rapper objekter, sier Høgden, som forteller at de har fått opp nye flagg nå.
For første gang i historien har Omega også arrangert revy i forbindelse med feiringen. I kveld er den utsolgt, og i morgen blir det stor bankett med over 1000 påmeldte, både studenter og alumnier.