En av de som mandag hadde dristet seg ned til Gløshaugen for å bruke de nyåpnede lesesalene er informatikk-student Tomine Holgersen Dale.
- Det er mye lettere å konsentrere seg her enn hjemme i kollektivet. Der ble det hyppigere pauser enn hva det blir her, forteller hun.
- Det gjorde det vel heller ikke lettere at du bor i et kollektiv og har andre folk rundt deg hele tiden?
- Jo, det hadde vært verre om jeg bodde alene. Jeg satt mye i fellesarealene i kollektivet, og der satt jo også de andre studentene som var i samme situasjon og jobbet. Det gjør noe med motivasjonen.
I Trondheim ble det åpnet 57 lesesaler med til sammen drøyt 600 plasser mandag. Tirsdag åpnet NTNU i Gjøvik to lesesaler med totalt 65 lesesalsplasser og i Ålesund ble biblioteket åpnet slik at 43 av lesesalsplassene der kunne benyttes.
Tirsdag åpnet også bibliotekene i Trondheim noen av sine leseplasser.
- Jeg er veldig glad for at vi har muligheten til å gradvis åpne opp igjen slik at studenter som har behov for en lesesalplass kan reservere seg det, sier prorektor for utdanning, Berit Kjeldstad.
original
Ekstra tiltak
For at NTNU skal ha kontroll med hvor mange som er på lesesalene må studenter som ønsker plass reservere på forhånd. Det er også begrenset åpningstid på lesesalene.
- Regjeringen ønsker at vi skal gi studentene så gode arbeidsvilkår som mulig, og lesesaler er en av de tilbudene vi kunne rigge til innenfor retningslinjene, fortsetter Kjeldstad.
Blant de andre tiltakene som ble observert mandag kan det blant annet nevnes at annenhver leseplass var merket med sperrebånd, at flesteparten av toalettene var stengt for å frigjøre ressurser til ekstra vask av de som var åpne og at det var satt ut hånddesinfeksjonsmiddel og servietter ved inngangen til lesesalene.