- Det er helt uakseptabelt at nye studenter skal gå gjennom denne typen ydmykende og risikofylt aktivitet, sier NTNU-dekan Olav Bolland.
Vond sak. - Det er helt klart at vi må få dette inn i ordnede former. Studentene må gjennomføre risikovurderinger på sine ritualer, sier dekan ved Fakultet for ingeniørvitenskap på NTNU, Olav Bolland.Sølvi W. Normannsen
Trolig deltok rundt 100 studenter på tirsdagens opptaksprøve til linjeforeningen Smørekoppen på Linjen for produktutvikling og produksjon.
Dekanen på fakultet for ingeniørvitenskap, Olav Bolland, sier til UA at de ikke har oversikt over hvor mange som har fått i seg den etsende eddikessensen som ble så fatal for noen. Han kjenner ennå ikke Smørekoppens opplegg i detalj.
Senere på ettermiddagen sier Bolland til Adresseavisen at han har vært i kontakt med mannen i 20-årene som ligger på intensivavdelingen ved St. Olavs Hospital:
- Jeg har vært i kontakt med ham, men helt kort. På grunn av skadene hadde han dårlig stemme, og fikk ikke snakke noe særlig i telefonen, sier han til avisa - og opplyser at studenten er ved godt mot.
Onsdag klokka 15.30 opplyser sykehuset at tilstanden fortsatt er alvorlig og uavklart.
Innkalt til oppklaringsmøte
Onsdag ettermiddag er lederne i linjeforeningen innkalt til møte med blant andre Bolland for å bringe mest mulig klarhet i hva som har skjedd.
- Uansett. Eddikessens på 35 prosent er en veldig farlig substans. Man kan kjøpe essens på 5 prosent i butikken, som kan drikkes ufortynnet, men essens på 35 prosent er farlig å drikke. Væsken var utblandet, men ikke tilstrekkelig, sier Bolland til Universitetsavisa.
-Har de rett og slett ikke visst forskjellen?
- Jo, de har vært klar over at det var essens, lederen i linjeforeningen sier den var uttynnet, men altså ikke nok. Tabben her er jo at man overhodet drikker eddik.
Tar det svært tungt
-Er dette en fast del av ritualet?
-Jeg vet det har vært drukket eddik før, men da mateddik med 5-7 prosent. Jeg vet ikke om det er en del av det faste ritualet.
- Det er blitt sagt at inntaket skjedde utover ettermiddagen, betyr det at studenter har fått i seg drikke også etter at folk begynte å få symptomer?
- Dette vet vi heller ikke noe om, men regner med å få alle detaljer etter hvert.
- Hvordan ivaretas studentene i linjeforeningen, dette må være en enorm påkjenning for de ansvarlige?
- Vi har vært i telefonkontakt med lederen av Smørekoppen mange ganger siden i går kveld. Det er en meget alvorlig og kjedelig sak og han tar det svært tungt. Vi har også vært i kontakt med samtlige av studentene som måtte på sykehus. De har fått tilbud om å snakke med representanter for helse- miljø og sikkerhetsavdelingen ved NTNU. De uttrykker at de er glade for at vi tar kontakt, men reagerer forskjellig. Noen har behov for å snakke, andre har det ikke. Vi prøver å ivareta alle individuelt.
Uakseptabelt for nye studenter
- Det har vært flere episoder der opptaksritualene har sørget for dårlig NTNU-reklame de siste årene, hva bør man gjøre?
- Det er riktig. Det er helt klart at vi må få dette inn i ordnede former. Studentene må gjennomføre risikovurderinger på sine ritualer. Det er helt uakseptabelt at nye studenter skal gå gjennom denne typen ydmykende og risikofylt aktivitet.
Bolland sier de må gripe saken an både på kort og på lang sikt. Mens UA snakker med dekanen, fortsetter linjeforeninger med sine opptaksritualer rundt om på campus.
- Det er ikke sikkert at absolutt alle er kjent med alvoret i det som har skjedd. Men, jeg mener studentene skal få lov til å fortsette med ritualene sine, samtidig som vi skal sikre at det skjer i sikre former, sier Bolland.
- Alle linjeforeninger er nå bedt om å gå gjennom sine aktiviteter og vurdere potensielle farer for skader eller andre uhell. Mer langsiktig må vi tenke fram mot neste år, og få inn en systematikk med risikovurdering og dokumentasjon.
- Er det per i dag ingen sikring av at de ulike opptakene ikke setter ferske NTNU-studenters liv og helse i fare?
- Nei, det skjer ingen systematisk risikovurdering eller godkjenning av disse prøvene. Nå må vi vurdere om vi skal innføre en slik vurdering, sier dekan Olav Bolland.
Også i 2015 (bildet over) vakte Smørekoppens opptaksseremoni reaksjoner. "Motbydelig bøddelseremoni" var en av beskrivelsene, da UA omtalte saken. Daværende prorektor for utdanning, Berit Kjeldstad var en av dem som reagerte: - Jeg er skuffet over dømmekraften til disse studentene, sa Kjeldstad til UA.
Linjen for produktutvikling og produksjon, det tidligere maskinstudiet, er et populært studium på NTNU. Linjen hadde i år 1167 søkere til 145 studieplasser. Nesten 1000 av søkerne var kvalifisert for å komme inn.