Sigrid S. Haugan ble utvist fra Israel:

Legger ikke skjul på at hun løy, mener politiet gjorde det samme

- Det stemmer jo at jeg løy. Jeg har ikke lagt skjul på det, og jeg tar ansvar for det, sier Sigrid Sivertsen Haugan.

Vil trolig klage. Sigrid Sivertsen Haugan studerer sosialantropologi ved NTNU og begynte arabiskstudier ved samarbeidsuniversitetet Birzeit i slutten av januar. Dette er palestinernes største og mest kjente universitet. Det ligger 10 kilometer utenfor Ramallah på Vestbredden, som også er Trondheim kommunes vennskapsby.
Publisert
Utestengt. NTNU-student Sigrid Sivertsen Haugan fikk ti års karantene fra å reise inn i Israel.

NTNU-studenten sier at det som skjedde på Ben Gurion-flyplassen 30. august helt og holdent er hennes ansvar.

- Jeg forstår at ambassaden reagerer på at jeg ikke sa sannheten om at jeg studerer ved Birzeit i grensekontrollen. Samtidig er det vanskelig å forstå at de sier at saken ikke har noe å gjøre med at jeg studerer ved det palestinske universitetet, sier Sigrid Sivertsen Haugan.

Visste om Birzeit-tilknytning

Da hun ankom flyplassen, så grensepolitiet så visumet i passet, og studenten antar at de sjekket telefon og mail under de fem timer lange avhørene. Etter at de fant en fersk mail fra universitetet måtte hun innrømme at hun skulle studere i Ramallah. Mange studenter og andre får råd om å ikke oppgi at de skal til palestinske områder, fordi de kan risikere å bli nektet av israelsk grensepoliti.

- Grensepolitiet konfronterte meg jo med tilknytningen til Birzeit før jeg sa det selv. De visste det jo åpenbart. Etter at de sa det, erkjente jeg at det var riktig. Jeg forklarte hva jeg hadde gjort der og hva planen var nå, sier sosialantropologi-studenten som bruker mellomåret på bachelor til å studere arabisk.

- Om det er slik Dan Poraz ved ambassaden sier, at det er helt i orden at jeg studerer ved Birzeit, hvorfor er det da i orden å stenge meg ute? Jeg synes det er merkelig. Det eneste jeg vil er å studere arabisk, sier Haugan.

Vurderer å klage på behandlingen

Haugan har fortalt at hun ble ropt til, truet og forsøkt lurt og tvunget til å gi informasjon om seg selv, andre Birzeit-studenter, palestinske aktivister og venner. Etter flere timers forhør fikk hun vite at hun ble nektet innreise til Israel de neste ti årene, og hun ble låst inne i et lite rom med andre som skulle deporteres. Enkelte hadde vært der en uke. ”Alle tingene mine, inkluder pass og telefon, ble tatt fra meg. Heldigvis hjalp den norske ambassaden meg ut etter en dag, og ikke fem dager som jeg skulle være der”, skrev hun på Facebook.

- Vil du klage på behandlingen du fikk i grensekontrollen, slik Poraz sier du er velkommen til å gjøre?

- De bruker jo det som et poeng at jeg har løyet, men grensepolitiet brukte jo også forhørstaktikker som skulle få det til å se ut som jeg har foretatt meg ting jeg aldri har gjort. De sa blant annet at de hadde to bilder av meg fra en demonstrasjon på Vestbredden, der det ble kastet steiner og brukt tåregass. Det er ikke sant. Jeg har aldri vært på en demonstrasjon der det er blitt kastet stein. Så det er mulig at jeg vil klage på akkurat det, at de løy for å få meg til å innrømme at jeg er aktivist. De bildene de hevder å ha, kan jo ikke eksistere. Jeg bad om å få se dem, men det fikk jeg ikke.

- Ønsker bare å studere

På spørsmål om hun vil klage på vedtaket om utestengelse for 10 år sier hun at hun også vil vurdere det.

- Jeg er ingen aktivist. Det eneste jeg vil er å studere, sier Sigrid Sivertsen Haugan, som nå har bestemt seg for å fortsette studiene i Libanon i stedet.

Til UA i forrige uke sa hun at hun var forberedt på at det kunne skje at hun ble stanset i grensekontrollen.

- Det har hendt mange før meg. Det er en sjanse du må ta om du vil reise ut. Selv trodde jeg at det ikke skulle gå så langt at jeg ble kastet ut og fikk innreiseforbud, jeg har ikke gjort noe annet enn å være student ved Birzeit. Det var en ubehagelig og absurd situasjon å være i, og det er forferdelig trist at jeg ikke kan vende tilbake, sa hun.

Studenten i sosialantropologi begynte ved NTNUs samarbeidsuniversitet Birzeit i slutten av januar. Dette er palestinernes største og mest kjente universitet, og ligger 10 km utenfor Ramallah på Vestbredden, som også er Trondheim kommunes vennskapsby.