Møtt av ministeren

- Sommeren som ligger bak oss gjør det ekstra viktig å ta vare på de internasjonale studentene våre, sier statsråd Tora Aasland. I høst kommer studenter fra 70 land til å studere ved NTNU, og i går møtte Aasland noen av dem.

Publisert Sist oppdatert
Går greit. Anna Eydisardottir og Eliths Heimisson fra Island er vant til å kle seg godt. De synes burgeren er god og at været faktisk ikke er så verst.
Mat. Ute forsvinner våte burgere og våte pølser som dugg for solen, til tross for at regnet siler.
Orientert. Student Thomas Schöps fra Münchens tekniske universitet var først og fremst på utkikk etter et studiested med et bra miljø for orienteringsløp.
For Juliane Heess (til høyre) og Natalia Bodomo satte møtet med ministeren en en ekstra spiss på studiestarten. De er overrasket over det uhøytidelige initiativet, og åpenheten de er blitt møtt med.

Etter immatrikuleringsseremonien på plenen bak Hovedbygget var det duket for barbeque på plenen bak Internasjonal seksjon. I regnet ventet grillmat og nystekte sveler – samt Norges forsknings- og høyere utdanningsminister på de gjennomvåte studentene.

- Overraskende møte

- Veldig, veldig overraskende og veldig hyggelig å få en så vennlig velkomst. Og det attpåtil av en minister, smiler Juliane Heess fra Tyskland og Natalia Bodomo fra Ghana, etter den lille praten med Tora Aasland.

Etter å ha talt til studentene under immatrikuleringen, valgte statsråden med følge å tilbringe resten av besøket ved NTNU hos Internasjonal seksjon. Under møtet med studentene understreket hun at det betyr svært mye for Norge at de vil komme hit og at de mottas med glede. Hun sa også at hun håpet at de ville ta med seg gode minner hjem, og at de ville være viktige ambassadører for Norge. Statsråden ville også vite hvordan studentene føler de er blitt tatt i mot ved NTNU.

I likhet med de andre som svarte på ministerens siste spørsmål, er både Juliane Heess og Natalia Bodomo svært positive. De sier de setter pris på åpenheten de er blitt møtt med. Juliane sa også til ministeren at hun synes nordmenn virker svært vennlige og mye mer åpne og liketille enn hun var blitt fortalt på forhånd.

Følte stemningen

Aasland sier til UA at hun føler hun har vært med på en helt spesiell immatrikuleringsdag.

- Det har vært fint å være her i dag. En kunne merke på studentene og på hele stemningen der ute at folk har et engasjement for tragedien vi har vært ute for. Samtidig kan en kjenne en tilslutning til de verdiene vi har valgt å svare på disse angrepene med. Gjennom regnet og alle paraplyene strømmet disse verdiene gjennom til oss, sier Aasland.

Statsråden sier hun er imponert over at det nå er så mange som 70 nasjoner representert i studentmassen ved NTNU.

Inkludering er svaret

Under immatrikuleringstalen sin formidlet hun stoltheten ved å ha et samfunn bygget på fellesskap, toleranse, mangfold, åpenhet, solidaritet og demokrati. Hun sa at disse verdiene er vårt svar på angrepene fredag 22. juli, og at demokrati og folkestyre bygger på inkludering, ikke erobring.

- De som nå kommer hit fra andre land er dyktige unge mennesker som skal tilbringe en viktig del av livene sine her. Nå er det viktigere enn noen gang at vi tar vare på de internasjonale studentene. Det å inkludere er en av de grunnleggende verdiene vi skal bygge på. Det er det viktig å signalisere overfor de som kommer hit, sier Aasland til UA.



Høye forventninger

Ute på plenen forsvinner våte burgere og våte pølser som dugg for solen, til tross for at regnet siler. Anna Eydisardottir og Eliths Heimisson fra Island er vant til å kle seg godt. De smiler pent, synes burgeren er god og at været faktisk ikke er så verst.

- Vi er vant til at det både blåser og regner sidelengs, vi, sier Anna, som skal studere hydraulikk det neste året.

Eliths skal ta master i idrettsvitenskap, og begge har hatt så travelt med å ordne formaliteter i dag at de mistet mye av immatrikuleringen.

- Men vi har hørt mye positivt om NTNU, og håper at både utdanningen og studentlivet blir bra, sier de.

O-løp og IT

Thomas Schöps står litt for seg selv og spiser på et brød uten burger.

- Jeg er vegetarianer, forklarer han.

Studenten fra Munchens tekniske universitet var først og fremst på utkikk etter et studiested med et bra miljø for orienteringsløp. Han har allerede vært på to O-treninger i NTNUI, og ser fram til fler. Om det nå viser seg at kurset han skal ta i informasjonsteknologi i høst også går på engelsk, vil han være storfornøyd.

Håper på norske venner

For Juliane Heess og Natalia Bodomo satte møtet med ministeren en en ekstra spiss på studiestarten. De er overrasket over det uhøytidelige initiativet, og åpenheten de er blitt møtt med. Nå venter språkkurs og introduksjonsprogram. Deretter skal Juliane ta en master i psykologi mens Natalia skal begynne på bachelor i mediefag.

- Forventninger? Jeg håper på å bli kjent med mange nye folk, få venner fra Norge og mange andre land – og selvfølgelig høy standard på utdanningen, sier Natalia Bodomo.