- Riktig å innføre bokstavkarakterer nå

- I dagens situasjon vil det være riktig å innføre bokstavkarakterer ved medisinstudiet ved Universitetet i Oslo, mener prosjektgruppen som har revidert studieplanen. Dermed står Trondheim og Tromsø igjen med kun "Bestått/ ikke bestått".

Publisert Sist oppdatert
Nord og sør for Dovre: UiO og UiB sine medisinutdanninger får A til F, Trondheim og Tromsø beholder "bestått" / "ikke bestått".

Endrede rammebetingelser i det norske samfunnet og internasjonalisering er de viktigste årsakene til å begynne å karaktersette medisinstudenter etter A-F, som er normalen i resten av høyere utdanning, forklarer prosjektgruppen som har revidert medisinutdanningen i Oslo, i en kronikk i torsdagens Dagens medisin.

Ved Det medisinske fakultet i Trondheim er det foreløpig ingen planer om å innføre bokstavkarakterer:



En ny verden

- Søknadsbasert turnusordning er viktig for oss, samt det sannsynlige legeoverskuddet, bekrefter prosjektleder, Knut E. A. Lundin ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo.

Samfunnet – og medisinstudiet – har endret seg siden -96, da bestått/ikke bestått ble innført ved medisinstudiet i Oslo.

Medisinstudiet ved Universitetet i Oslo er blitt gjennomlyst fra topp til bunn. Forslaget fra prosjektgruppen bak revisjonen er at det innføres bokstavkarakterer fra 2014 for nye studenter. Bokstavkarakterer skal innføres trinnvist. Ingen nåværende medisinstudenter vil bli vurdert fra A til F.

Nå er verden en annen. For 17 år siden var det mangel på leger i landet, og nesten utenkelig at en cand.med ikke fikk turnustjeneste og jobb etterpå:

Statistisk sentralbyrå anslår at det allerede om fire år er for mange medisinutdannede i dette landet, og ikke nok jobber til alle cand.med. Dette er en historisk ny situasjon for legestanden og medisinstudentene.



Studentene stemte mot

Det har vært et stort engasjement rundt arbeidet med ny studieplan, innrømmer prosjektgruppen. Flertallet i prosjektgruppen gikk inn for overgang til bokstavkarakterer. Studentene stemte mot.

Karaktersettingen skal følge læringsmålene, og ikke en normalfordelingsmodell. Det skal gis absolutt forrang for kvaliteten i utdanningen. Karakterene skal gis i henhold til beskrivelsene om faglig nivå for de ulike karaktertrinnene.

Karaktersystemet vil følge medisinstudiet i Bergen, som allerede har bokstavkarakterer, som hittil den eneste medisinutdannelsen i landet.

Mer på linje med resten av verden

-Det er ikke lenger utenkelig at nyutdannede leger må søke sin første jobb utenfor landet, skriver prosjektgruppen i en kronikk i Dagens medisin, torsdag.

Da kan det være vanskelig å konkurrere med andre søkere, med bare «bestått» på vitnemålet. Det er viktig at også prestasjonene i løpet av den seks år lange utdanningen faktisk blir synliggjort som del av kompetansegrunnlaget for å utøve legeyrket i Norge.

En konsekvens av ikke å gi graderte karakterer, er ifølge prosjektgruppen at andre, mindre faglig relevante kvalifikasjoner blir gitt større vekt for å avgjøre hvem som får jobb.

Har inkludert kommune, sykehusene og brukere

Et argument mot bokstavkarakterer er at flere velrenommerte institusjoner – som Harvard og Stanford - ikke har graderte karakterer i sine medisinstudier. Dette kan ikke sammenlignes, mener kronikkforfatterne professor Jan Frich og overlege Knut E. A. Lundin. I USA må alle legekandidater gjennom en nasjonal prøve med karakterer før jobbsøking.

Prosjektgruppen har bestått av 16 personer, pluss en styringsgruppe med en studentrepresentant og to representanter fra sykehusene, Oslo universitetssykehus og Ahus. Det har vært arrangert ni informasjonsmøter om arbeidet, og et seminar med inviterte fra Oslo kommune, sykehusene og brukerorganisasjoner innenfor helsevesenet.

Fakultetsstyret skal ta den endelige avgjørelsen i midten av september.