For de uinvidde, så er Gobi en Snapchat-lignende app. Det var faktisk gjennom Snapchat Gobi så dagens lys.
- Det begynte med en Snapchat-bruker som var koblet opp mot en bot, som gjorde det mulig for alle ved NTNU å dele den samme «mystorien». Vi fikk over 4000 brukere på et døgn, men den ble stengt ganske fort. Så opprettet vi en ny bruker, som også ble svært populær, men som også ble fort blokkert. Da bestemte vi oss for å lage en egen app, sier Lande.
Sammen med kompisene Morten Stulen, Andreas Øgaard, Lars Erik Fagernæs og Kristian Rekstad så Gobi dagens lys.
- Navnet kom fra et grupperom på NTNU som vi jobbet mye i, forteller Lande.
I begynnelsen var appen kun ment for NTNU-studenter, men da det ble skoleferie skjedde det noe.
- Da det var ferie, så vi at appen vokste utenfor NTNU og Trondheim. Da innså vi at konseptet var større enn vi hadde antatt på forhånd, sier Lande.
Og ettersom appen vokste, kom det også andre muligheter. I januar flyttet de til app-mekkaet Silicon Valley i USA, for å jobbe videre med konseptet.
- På det tidspunktet begynte studiene å gå til helvete. Så vi måtte bestemme oss for om vi skulle satse, eller ikke. Vi valgte å satse, sier Lande.
Datateknologistudentene fikk permisjon fra NTNU for å jobbe med appen på fulltid.
- Støtten fra NTNU har vært svært viktig. Appen hadde aldri blitt skapt uten NTNU. Vi har også blitt motivert sentralt fra NTNU, og har blitt bedt om å kjøre på. I stedet for å holde oss tilbake har de heiet på oss hele veien, og støttet oss når vi bestemte oss for å satse, sier Lande.
Etter ett år i USA vendte de snuten tilbake til Norge.
- Tiden i USA var helt rå. Det er et helt annet marked enn i Norge, og vi knyttet til oss et godt nettverk som vi også bruker per i dag, sier Lande.
I dag har de hovedkontor i Oslo, og staben har vokst fra fem til ti personer. Investorer har også kommet på banen. Blant annet Salmar-arving Gustav Magnar Witzøe og skikonge Petter Northug har spyttet penger inn i Gobi.
Dagens Næringsliv skrev nylig at selskapet er verdsatt til 124 millioner kroner.
Men til tross for at de er verdsatt skyhøyt, så tjener selskapet ikke penger.
- Vi går i minus, ja. Alle pengene vi får inn går til utvikling av appen. Men hvis prognosene slår til, kan vi begynne å tjene penger i 2019, sier Lande.
- Hvordan skal dere klare det?
- Vi ønsker ikke å utsette brukerne våre for annonser, og vi tror vi har funnet en bedre løsning. Vi tilbyr bedriftsløsninger med ekstra funksjonalitet, slik at de kan bruke appen både internt og eksternt i bedriften. Vi har allerede signert tre store selskaper, men vi kan ikke gå ut med hvilke bedrifter ennå, sier Lande.
- Hva skjer hvis dere ikke begynner å tjene penger i løpet av 2019?
- Det går helt fint. Vi har ikke planlagt å gå i pluss til da, men vi ser at det kan være mulig med denne betalingsløsningen, svarer Lande.
Det er ingen tvil om at konkurransen om brukerne er stor. I tillegg til Snapchat, så har også Instagram og Facebook hevet seg på med lignende løsninger.
Det som skal skille ut Gobi fra resten nå er en ny funksjon som har fått navnet «interactive stickers». Kort fortalt er det en funskjon som gir deg muligheten til å klistre på lenker eller avstemninger på bildene du legger ut.
- Vi ser ofte at folk spør hverandre om meninger på appen, men også at de vil dele eksterne linker eller få andre til å følge sin Gobi-gruppe. Dette løser Gobi ved at vi lar dem gjøre dette med ett enkelt steg. De interaktive klistremerkene plasseres oppå snappene, og så er det bare for andre å trykke på dem, forklarte teknologiansvarlig Lars Erik Fagernæs i Gobi til Dagens Næringsliv.
Lande sier til Universitetsavisa at de har søkt om patent på denne løsningen i Norge og USA. Målet er at den skal være nøkkelbrikke i konkurransen mot Snapchat og de andre store aktørene.
Nå har de satt seg et ambisiøst mål for neste år.
- Vi håper på å ha mellom 300 000 og 500 000 norske brukere neste år, sier Lande.