KUF-komiteen:
Vil gjøre det påbudt å ha studentombud
Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen (KUF) ber regjeringen foreslå lovendring som pålegger alle høyere utdanningsinstitusjoner å ha studentombud.
Marianne Aasen (Ap) er blant medlemmene i KUF-komiteen som vil gjøre det lovpålagt med tilbud om studentombud.
Tore Oksholen
Det er i dag studentombud ved seks utdanningsinstitusjoner i Norge, og de gjør en viktig jobb for å sikre at studentenes rettigheter blir ivaretatt. Det mener medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, som utgjør flertallet i KUF-komiteen på Stortinget.
Ber regjeringen foreslå lovendring
Det som særlig skiller studentombudet fra andre stillinger som gir råd og veiledning til studentene, er at studentombudet skal være en uavhengig bistandsperson. Studentombudet skal ikke ha vedtaksmyndighet og er heller ikke en formell klageinstans. Det skal bistå studentene og påse at studentenes rettigheter blir ivaretatt. NTNUs nye studentombud vil også få ansvar for studentenes rettigheter og likebehandling på tvers av campusene.
Følg Universitetsavisa på Facebook og Twitter.
LES OGSÅ: Studenttinget jubler for studentombud på NTNU
Norsk studentorganisasjon (NSO) har tatt til orde for at alle institusjoner bør pålegges å tilby studentombud, enten på egenhånd eller i samarbeid med andre institusjoner. Flertallet i KUF-komiteen støtter dette forslaget. De fremmer derfor følgende forslag i sin innstilling til kvalitetsmeldingen:
«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med et forslag til lovendring som pålegger alle høyere utdanningsinstitusjoner å etablere et studentombud, enten alene eller i samarbeid med andre institusjoner.»
Høyre, Frp og Venstre vil la institusjonene velge selv
Mindretallet i KUF-komiteen består av medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre. De viser til at universiteter og høyskoler har en stor grad av autonomi, og at dette også gjelder i spørsmål om hvordan tilbud til studentene organiseres. Derfor mener de at det må være opp til den enkelte institusjon selv å velge om den vil ha et eget studentombud, eller om den vil organisere rollen et studentombud kan ha på en annen måte.
NSO applauderer innstillingen fra flertallet i KUF-komiteen.
«Disse partiene mener at institusjonenes autonomi også gjelder i spørsmål om hvordan tilbud til studentene organiseres. NSO er uenige i denne tolkningen av institusjonenes autonomi. Institusjonell autonomi handler for NSO om den faglige virksomheten og intern organisasjonsstruktur. Studentombud faller ikke inn under noen av disse kategoriene», skriver NSO på sine nettsider.