Samfundet får likevel ikke kjøpe Klostergata 26
Trondheimspolitikerne vedtok tirsdag at Studentersamfundets naboeiendom går til høystbydende. - Politikerne kan love mye, men så lenge det er administrasjonen som faktisk bestemmer, kommer en ingen vei, sier leder for Samfundet.
Klostergata 26 blir solgt til LNT Utleie.
Foto: Benedikt Erikstad Javorovic
Saken er oppdatert 12.10 med kommentarer fra lederen av Studentersamfundet.
Et enstemmig formannskap i Trondheim kommune vedtok tirsdag at Klostergata 26 skal selges til høystbydende, slik kommunedirektøren innstilte på.
Med det brast Studentersamfundets håp om å få bruke sin naboeiendom til studentformål. I stedet får LNT Utleie kjøpe boligen av kommunen til 7,05 millioner kroner. LNT Utleie har planer om å pusse opp boligen som har stått tom de siste årene og leie den ut.
Samfundet: - Tomme ord
- For oss er dette nå en stor byutviklingsmulighet som har gått tapt, og jeg håper Trondheim kommune bruker muligheten til å reflektere litt over hva det egentlig betyr når en lover en offensiv byutviklingspolitikk og vedtar at Trondheim skal være Nordens beste studentby, sier Fredrik Engelschiøn Akre, leder for Studentersamfundet.
- Hvor kommer dette ut som reell handling? Basert på denne saken ser det bare ut som tomme ord. Et fint løfte uten hold.
Han benytter anledningen til å legge an en real bredside mot administrasjonens rolle i trondheimspolitikken.
- Politikerne kan love mye, men så lenge det er administrasjonen som faktisk bestemmer, og de ikke deler de samme ambisjonene, kommer en ingen vei.
Akre forteller at Studentersamfundet opplevde at det å bli spurt om å kjøpe eiendommen til takst var en ren formalitet, og mener at endelig salgssum viser at de hadde rett da de vurderte taksten som for høy.
- Men da vi ba om en ny prisvurdering ble vi bare kuttet ut. Det ble uryddig mot slutten, både overfor oss og LNT Utleie, og mye kunne vært unngått dersom en hadde tatt en pust i bakken og snakket mer sammen.
- Synd at det ikke lot seg gjennomføre
Det har vært mye frem og tilbake rundt salget av boligen etter at Formannskapet i forkant av salgsprosessen ba om at det ble lagt til rette for at eiendommen skulle gå til studentformål.
- Vi gjorde et vedtak som i politisk forstand var tydelig, men som kanskje ikke var det juridisk. Vi ønsket salg til studenter, men det lot seg ikke gjennomføre og det er synd, sa Høyres Ingrid Skjøtskift under tirsdagens behandling av salget.
Da politikerne ba administrasjonen i kommunen legge til rette for salg til studentformål hentet Trondheim kommune inn takst på eiendommen og tilbød både universitetet, samskipnaden og Studentersamfundet å kjøpe til takst.
- Lett å være etterpåklok
Universitetet og samskipnaden takket nei, mens Studentersamfundet sa seg uenige i taksten og hentet inn egen. Denne ble avvist av kommunen, som så solgte eiendommen i det åpne markedet.
Salget av eiendommen fikk studentene til å reagere, og Studentersamfundets leder fryktet at de måtte legge om driften på grunn dersom eiendommen igjen skulle beboes.
Det var derfor en fornøyd Akre som i starten av februar kunne konstantere at politikerne ville ha salget tilbake på sitt bord, noe de altså fikk denne tirsdagen.
- Intensjonen til flertallet i Formannskapet var at vi skulle legge til rette for studentformål. Det er lett å være etterpåklok, men det er nå en form for klokskap det også. Da Studentersamfundet takket nei og mente taksten var for høy, burde saken ha kommet tilbake til oss så vi kunne tatt stilling til den videre prosessen, sa Arbeiderpartiets Roar Aas under formannskapsmøtet.
Også Venstres Erling Moe sa seg enig i at eiendommen burde gått til studentformål, til tross for at han i likhet med de øvrige politikerne stemte for kommunedirektørens innstilling.
- Nå har vi fått et notat som sier at salget er lovlig gjennomført, og at det vil være ulovlig for oss å nå gjøre det på andre måter. Da må vi forholde oss til det, sa han.