Når Universitetsavisa snakker med UiO-rektor Svein Stølen har han nettopp krysset grensa inn i Polen og er på en buss til Krakow. Han krysset inn fra Ukraina, hvor han har besøkt byen Lviv i det vestlige Ukraina.
- Det handler om å kunne se det med egne øyne hva som skjer i Ukraina og å finne ut hva norske universiteter kan bidra med, sier han.
Ble invitert etter PC-donasjon
Stølen ble invitert av Ivan Franko-universitetet. Der fikk han oppleve utfordringene ukrainske universiteter og befolkningen må takle nå.
- Mange studenter og ansatte har vært ved fronten og universitetet har mistet både studenter og ansatte. Samtidig gjør de alt de kan for å utdanne nye generasjoner. Lviv var et sted mange internt fordrevne fra øst kom til, blant annet mange studenter, sier Stølen.
- Først ble mange i Lviv, nå har mange reist videre til Polen hvor unge mennesker velger å studeere. Forståelig nok selvsagt, men Ukraina står også i fare for en betydelig hjerneflukt, sier han. Ukraina trenger hjernekraften selv når de skal gjenoppbygge samfunnet, forklarer han videre.
Stølen ble invitert i sammenheng med at UiO har donert massevis av IT-utstyr til skoler og universiteter i Ukraina på initativ fra Elisabeth Semprini fra det medisinske fakultet.
- Vi har samlet inn over 1000 PC-er som distribueres videre av Ivan Franko-universitetet. I tillegg til mye annet utstyr.
- Proteser ser man, men andre skader er mer skjulte
I tillegg treff Stølen og følget vice-ordfører Andriy Moskalenko som satte dem i forbindelse med St. Nicholas sykehuset der de ble vist rundt på deres store senter for rehabilitering. De møtte for eksempel soldater med store skader, som har fått proteser og mentale utfordringer som følge.
- Det var krevende å se så mange unge menn med store skader i åpenbart vanskelige livssituasjoner. Proteser ser man. Traumer og de mentale skadene er mer skjult, sier Stølen.
Han sier han tror mange norske universiteter er opptatt av Ukraina og hva de kan gjøre. Spesielt må de hjelpe til når landet en dag skal bygges opp igjen, mener Stølen, og den jobben er allerede startet.
- Vi må bidra til å bygge institusjoner som skal være med å utvikle det Ukrainske demokratiet slik at det blir robust på sikt. Det er viktig at vi går i partnerskap med universitetene her og bidrar til utdanning og kompetanseutvikling. Vi kan være med å utvikle de folkene som skal gjøre arbeidet, slår Stølen fast.