Edward Snowden, Amy Webb og Ben Goldacre trekkes fram som headlinere blant foredragsholderne som så langt er offentliggjort.
Den kjente batteriforskeren Kristina Edström leder Ångström Advanced Battery Centre (ÅABC) i Uppsala, er æresdoktor ved NTNU og skal holde foredrag under The Big Challenge.KRISTOFFER FURBERG
11 av de 25 talerne under NTNUs vitenskapsfestival The Big Challenge er klare. Under festivalen 16. til 19. juni 2019 skal de forklare, diskutere og utfordre seg selv og publikum på hvordan vi bør påvirke fremtiden - og hvordan fremtiden vil påvirke oss. Sannhet, framtidens teknologi og hva vi skal gjøre for en bærekraftig framtid er tema som vil prege programmet, ifølge NTNU.
- Vi tar utgangspunkt i problemstillinger rundt kampen om sannheten, teknologiutvikling og hvordan det utfordrer verdier i samfunnet og vi tar utgangspunkt i bærekraft, sier NTNUs prorektor for forskning, Bjarne Foss.
- Et eksempel på det er Edward Snowden som definitivt utfordrer kampen om sannheten. Han satt jo på informasjon som NSA-analytiker, som han mente var ganske forskjellig fra det som ble kommunisert ut. Han valgte med en stor personlig kostnad å gå ut og publisere dette åpent, fortsetter han.
Når UA spør hvem han regner som headlinerne, trekker Foss fram nettopp Snowden, samt Amy Webb og Ben Goldacre.
- Goldacre er opptatt av litt av det samme som Snowden. Han er opptatt av hvordan man misbruker vitenskap og lager et skinn av vitenskap rundt problemstillinger. Han er blant annet ganske kritisk til farmasøytisk industri. Amy Webb er en av de mest kjente futuristene. Det handler om hvordan vi tenker framover – utviklingen av samfunnet i forhold til hva teknologien er og hva den kommer til å bli. Hun er for eksempel opptatt av hvordan kunstig intelligens kan påvirke oss.
Suppleres av Norges beste formidlere
Foss forteller at det har vært et viktig poeng å få foredragsholdere som er svært gode på formidlig. Disse skal suppleres av NTNUs og Norges beste formidlere.
En typisk dag på festivalen vil være faglige konferanser og program for barn og unge på formiddagen, mens hovedprogrammet blir på ettermiddagen.
- Det kan være en totimers seanse med presentasjoner fra noen av foredragsholderne, med spørsmål fra salen og interaktivitet. Vi tenker oss at festivaldeltakerne skal vandre over til konsertene på kveldstid når det faglige programmet er over, sier Foss.
Prorektoren forteller at de øvrige foredragsholderne vil bli offentliggjort på et senere tidspunkt. Han forteller også at det kan bli aktuelt å koble noen av artistene på det faglige programmet. Så langt er det kjent at blant andre Sting, Robert Plant, Patti Smith og Sondre Justad skal stå for underholdningen.
Mange av talerne har til felles at de er aktive i offentlig debatt, gjerne som spaltister og skribenter. Hvor godt kjent de er for publikum fra før er trolig svært varierende. Her er en kort presentasjon av talerne:
Amy Webb
Webb beskrives som en «quantitative futurist». Hun er professor i «strategic foresight» ved NYU Stern School of Business. Webb er også grunnlegger av Future Today Institute. Hennes spesialfelt er kunstig intelligens.
Ben Goldacre
Den britiske legen og vitenskapsjournalisten Ben Goldacre er blant annet kjent for sin spalte «Bad Science» i avisa The Guardian. Goldacre er også forfatteren bak boka med samme navn, samt boka «Bad Pharma». Han er også blant dem som står bak nettsiden TrialsTracker - en nettside som skal vise hvor mange medisinske forsøk som aldri blir publisert.
- Den største trusselen mot god vitenskap? Om kriteriet er hvem som dreper flest mennesker, må man gå til selve kjernen av strukturen som produserer evidensbasert, medisinsk forskning. Da snakker vi om etikkomiteene, sier Ben Goldacre.
Christopher J. L. Murray
Murray forsker på global helse og leder Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) ved the University of Washington. Professoren som har bakgrunn fra Harvard står bak en stor mengde publikasjoner og er medlem i National Academy of Medicine (NAM).
Daan Frenkel
Frenkel har nylig blitt emeritus. Hans fagfelt er teoretisk kjemi og han har vært leder for Department of Chemistry ved Cambridge University. Nederlenderen har publisert mer enn 450 artikler i internasjonale tidsskrift og vært medforfatter i to bøker.
Edward Snowden
Varsleren Snowden har vært ansatt i CIA og tilknyttet NSA. I 2013 avslørte han NSAs omfattende overvåking av privatpersoner ved å lekke gradert informasjon til flere store mediehus. Samme år ble han siktet for to brudd på Espionage Act of 1917. Snowden lever i eksil i Russland.
Jeremy Jackson
Det er ikke skuespilleren Jeremy Jackson kjent fra Baywatch, men navnebroren som kommer til Trondheim deler interessen for havet. Professor emeritus Jackson har nemlig sitt fagfelt innen oseanografi. Han er emeritus ved the Scripps Institution of Oceanography og Senior Scientist Emeritus ved the Smithsonian Institution. Tidligere var han professor i økologi ved Johns Hopkins University. Jackson ga ut boken «Breakpoint: Reckoning with America’s Environmental Crises» i april 2018.
Kate Marvel
Klimaforsker Kate Marvel har doktorgrad i teoretisk fysikk fra Cambridge University og er ansatt ved Columbia University og the NASA Goddard of Space Studies. Forskingen hennes bruker klimamodeller og målinger for å forutse klimaforandringer og temperaturstigning. Hun skriver blant annet spalten «Hot Planet» for Scientific American.
Kristina Edström
Den svenske batteriforskeren Kristina Edström er æresdoktor ved NTNU. Hun er til daglig professor i uorganisk kjemi ved Uppsala universitet.
- Litiumbatterier er den rene lekeplassen for en forsker. Det er så mange mulige materialer og kombinasjoner man kan leke med, sa Edström da hun ble utnevnt til æresdoktor, ifølge Gemini.
Lederen av forskningsgruppen Ångström Advanced Battery Centre (ÅABC) i Uppsala har i en årrekke forsker på batterier i alt fra elbiler til mobiltelefoner.
Paul Collier
Sir Paul Collier er professor i økonomi og offentlig politikk ved Blavatnik School of Government ved University of Oxford. Fra 1998 til 2003 var han direktør for forskningsavdelingen i Verdensbanken. Collier har blant annet skrevet for New York Times, Financial Times, Wall Street Journal, and Washington Post. Forskningen hans handler blant annet om årsaker og konsekvenser av borgerkriger, samt hvordan disse påvirker bistand og demokratiproblemer i lavinntektsland med store naturressurser. Han har blant annet skrevet boken «The Bottom Billion» (2007), og er aktuell med den ferske boken «The Future of Capitalism: Facing The New Anxieties».
Rachel Botsman
På egen hjemmeside bruker Botsman et avsnitt fra magasinet Monocle som beskriver henne kort og presist: «Without buying into the shallow potential of the latest fad, be that Twitter or Facebook, Botsman takes a more intelligent long view of how technology will change the terms on which people live and work.» Botsman skriver om og forsker på hvordan teknologi forandrer tillit og hva det betyr for livene våre. Hun er blant annet regnet som en ekspert på delingsøkonomi. Botsman er foreleser ved Oxford Universitys Saïd Business School.
Zeynep Tufekci
Tufekci blir beskrevet som tekno-sosiolog. Hun er førsteamanuensis ved University of North Carolina, og har som flere av de andre foredragsholderne under The Big Challenge gjort seg bemerket via TED talk. Tufekci har bakgrunn som programmerer, og fattet gjennom det interesse for de sosiologiske ringvirkningene av teknologi. Forskningen hennes handler blant annet om hvordan teknologi og overvåking påvirker oss.