Hjemmeeksamen, Kjerkol og kjernekraft: se UAs mest leste ytringer i 2024
En leder skrevet av redaktør Tore Oksholen ble den mest leste ytringen i 2024, med tidligere Samfundet-leder Gabriel Qvigstad Trampe hakk i hæl.
I 2024 engasjerte blant annet en leder om Kjerkol, sivilingeniørers karrierevei etter fullført grad, og kjernekraft leserne våre.
Foto: Martin Toft, Uniforum og Universitetsavisa
Ingvild Kjerkol dominerte nyhetsbildet i UA i 2024, og det gjenspeiler seg også i vår mest leste ytring. Det var nemlig ytringen «Ingvild Kjerkol har en god sak».
Dette var en leder, som ble skrevet av redaktør Tore Oksholen. «Det bør være med en akademisk grad som med et statsborgerskap - krevende å få, men har du fått den så har du den», skrev Oksholen i UA. Han mente at det ikke kan være sånn at en mastergrad, eller hvilken som helst akademisk grad eller utmerkelse, kommer med tentativ gyldighet.
Ytringen ble svært mye lest, med 12.871 sidevisninger, og enkelte kommentarer under teksten tyder på at ikke alle var enige i konklusjonen. «Forfalskning av forskningsdata og kopiering av tekst fra andre kilder uten referanser, slik det ble dokumentert i Debatten på NRK, kan vel ikke sies å være en god sak?», står det blant annet.
- Hold dere unna konsulentgigantene
Hakk i hæl med Oksholen i lesertall kommer Gabriel Qvigstad Trampe, sivilingeniør og tidligere Samfundet-leder, med ytringen «Synd at så mange nyutdannede ender opp som powerpoint-ingeniører».
I ytringen spør han retorisk hvorfor NTNUs beste studenter tar seg jobb i internasjonale konsulentselskaper, og forklarer at da han studerte gikk det ikke en uke uten at konsulentgigantene ville spandere middag og alkohol under påskuddet av bedriftspresentasjon.
Han synes det er synd at så mange studenter ender opp som powerpoint-ingeniører hos McKinsey, Accenture og EY. Se deg heller om etter arbeidsgivere som utnytter din spisskompetanse til det fulle, som utfører samfunnsnyttige oppdrag og som betaler skatt, skriver Trampe.
Kjernekraftentusiast
Hogne Hongsets ytring om kjernekraft fikk også mange lesere - temaet kjernekraft pleier å vekke mye debatt i UA. Hongset underskriver med kjernekraftentusiast og naturverner i ytringen «Spørsmål om kjernekraft til to professorer», der han stiller spørsmål til lederne i Team Kjerneenergi.
På fjerdeplass dukker det opp nok en leder fra redaktør Tore Oksholen, nemlig «Er det noen voksne hjemme?». Her påpeker Oksholen at NTNU har brukt 30 millioner på mislykket konflikthåndtering. 18 av disse millionene kom fra konflikten ved Institutt for historiske studier. Eikrem-saken ble også dyr for NTNU.
«Men bortsett fra Haugstad – som godt kan svare for ting alle vet han ikke har ansvaret for – er det ingen nåværende eller tidligere ledere på nivå 1 ved NTNU som ønsker å forklare hvorfor det gikk som det gikk», skriver Oksholen.
Et adjø til hjemmeeksamen
Også Arve Hjelseth som vinker farvel til hjemmeeksamen, vakte interesse blant leserne våre. Her skriver han at han har vært en tilhenger av hjemmeeksamen i mange år. Men at oppblomstringen til kunstig intelligens har fått ham til å endre mening. Kappløpet mellom utviklingen av KI og metoder for å kontrollere om og i hvilken grad det er brukt, minner om idrettens kamp mot doping, mener Hjelseth.
Les alle de ti mest populære ytringene i Universitetsavisa sist år her:
1. Ingvild Kjerkol har en god sak
2. Synd at så mange nyutdannede ender opp som powerpoint-ingeniører
3. Spørsmål om kjernekraft til to professorer
4. Er det noen voksne hjemme?
5. Farvel til hjemmeeksamen
6. Når administrative ledere tror de er fagfeller, lider vår akademiske frihet
7. «Ikke ansett oss om dere ikke har råd»
8. Rystad-rapporten sprer misinformasjon om Europas nyeste kjernekraftverk
9. Disse studentene bidrar med vilje til å mobbe, ydmyke og herske over andre studenter
10. Var fusjonen en tabbe?