Ytring
«Vår tillit til NTNU-ledelsen er totalt ødelagt.»
Vi er studenter ved Institutt for kunst- og medievitenskap (IKM) og vi er bekymret for fremtiden vår med Campussamlingen.
- Under vårens aksjon mot nedleggelse av IKM ble vi kontaktet av studenter som mente at «kunstfag var det bare å drite i». skriver de to IKM-studentene.
Foto: Privat
Dette er en ytring. Innholdet i teksten uttrykker forfatterens mening.
Opprinnelig plan var å flytte IKM til et nybygg (P4 ) sammen med andre kunstfag, men nå er forslaget at instituttet skal plasseres i sentralrekka på Gløshaugen . Dette er vi ekstremt kritiske til!
Dette er ikke første gang instituttets fremtid trues. Senest i vår hadde vi studenter en aktiv rolle i kampen mot nedleggelse av IKM. Allikevel blir vi totalt oversett og utelatt i utviklingen av den såkalte Mulighetsstudien .
I møte med rektor Tor Grande, hvor vi la fram våre bekymringer om instituttets fremtid, ble vi bare møtt med latter. Vår tillit til NTNU-ledelsen er derfor totalt ødelagt.
Enig eller uenig?
Send oss din ytring på
Vi er i en tid hvor kunst og kultur kontinuerlig trues på nasjonalt nivå. Kunstutdanningene ved NTNU bør derfor sees på som en ressurs for å styrke universitetets rolle i kulturlivet, ikke nedprioriteres.
Å satse på kunst innebærer å tilby lokaler som er synlige og tett på byen, og som fremmer læring, noe som ikke vil være tilfellet hvis IKM plasseres i Sentralrekka. Flyttingen vil isolere instituttet fra andre kunstfag og fra byen, og gjør det vanskelig for studentene å utvikle seg på tvers av disipliner.
Drama- og teaterutdanningen ved IKM utdanner ikke bare skuespillere, men også scenografer, produsenter, dramapedagoger m.m. Hvis IKM flyttes til et utilpasset bygg, vil det redusere mulighetene for tverrfaglighet og utvikling i kunstfeltet.
Et forslag i Mulighetsstudien er å bygge et nybygg nær P4, for IKM og Kunstakademiet i Trondheim (KIT). Dette ser vi på som en mye bedre løsning enn å isolere oss i utilstrekkelige lokaler.
En annen bekymring er at studentene ved Gløshaugen og i Sentralrekka ikke ønsker oss der i det hele tatt.
Under vårens aksjon mot nedleggelse av IKM ble vi kontaktet av studenter som mente at «kunstfag var det bare å drite i». De hadde helst lagt oss ned på flekken.
Det at NTNU tenker at det er en god idé å plassere kunststudenter sammen med studenter som absolutt ikke vil ha oss der er hårreisende. Det kommer bare til å føre til dårligere arbeidsforhold for begge parter. Vi har helt andre behov enn studentene i Sentralrekka. Støy fra oss i utilpassede lokaler er uunngåelig og kommer til å gå utover ingeniørstudentene i lesesal.
Det er på tide at NTNU tar kunsten på alvor. Det handler ikke bare om plass, men om å gi studentene et læringsmiljø som fremmer kreativitet, tverrfaglighet og samarbeid.
Trondheim bør være en by som er stolt av kunsten. For å få til det må universitetet gjøre investeringer i kunstfagene. Vi oppfordrer NTNU og kulturdirektoratet til å lytte til våre bekymringer og satse på kunst og kultur som en viktig del av universitetets fremtid.
NTNU må forstå at kunst og kultur er en viktig del av samfunnet, og vi ønsker å bidra til et mer levende og synlig Kunst-Norge. Hvis universitetet ikke tar disse bekymringene på alvor, vil det ha store konsekvenser for både IKM og kulturmiljøet i Trondheim.