UiO-fakultet dropper trolig karakterer

Dekanatet ved Det odontologiske fakultet, Universitetet i Oslo, vil vurdere å gå bort fra dagens graderte karakterskala i likhet med medisinutdanningen. Samtidig vil de heve minstekravet for å bestå.

Odontologisk fakultet
Hvis OD dropper karakterer kan det føre til bedre læring, tror visedekan for utdanning Tove Wigen ved og fungerende instituttleder på Institutt for oral biologi Qalbi Khan
Publisert Sist oppdatert

Som Uniforum omtalte i desember, har Det medisinske fakultet ved UiO besluttet å gå bort fra karakterer ved medisinutdanningen fra høsten 2025. Det samme gjør medisinutdanningen i Bergen, mens medisinutdanningene i Tromsø og Trondheim allerede bedømmer alle eksamener til bestått eller ikke bestått. 

Nå vil dekanatet ved Det odontologiske fakultet også vurdere å skrote karakterer.

Tror på bedre læring

Før styret ved Det medisinske fakultet besluttet å gå bort fra karakterer i medisinutdanningen, gjorde studiedekan Magnus Løberg og førsteamanuensis Stefan Schauber en utredning om konsekvenser av vedtaket. Der konkluderte de blant annet med at karakterer motiverer lite til prestasjon blant de dyktigste studentene, og at det er vanskelig å skille presist mellom studenter i en gruppe hvor de fleste gjennomgående presterer godt.

Dekanatet ved OD er i hovedsak enige i disse argumentene.

Visedekan for utdanning Tove Wigen erkjenner at karakterer kan gi motivasjon til å pugge ekstra mye, men hun påpeker at også mye annet er viktig for studentenes læring.

– Målet er læring. Studentene skal tilegne seg sentral kunnskap og kunne kombinere kunnskap. Kanskje er ikke pugging til en eksamen for å få god karakter det som gir god læring. Noen vil kanskje hevde det blir en litt mer laid back holdning, men hvis studentene kan lese litt mer jevnt i studieløpet, vil det fremme læringen som må skje hele livet, sier Wigen. 

Wigen møtte Uniforum sammen med fungerende instituttleder på Institutt for oral biologi Qalbi Khan og dekan Hans Jacob Rønold.

Følg UA på Facebook og Instagram.

I dag blir det gitt karakterer ved de fleste teoretiske eksamener, mens de praktiske, kliniske eksamenene blir vurdert til bestått eller ikke bestått.

Vil heve minstekravet

Wigen, Khan og Rønold gjør det klart at hvis graderte karakterer kuttes, mener de det er naturlig å heve nivået for hva som skal til for å bestå.

– I stedet for å bruke krefter på å skille mellom B og C, bør vi bruke ressurser på å definere terskelen for å bestå og heve terskelen slik at kvaliteten på tannlegeutdanningen blir bedre, sier Khan.

Samtidig anerkjenner han at det kan være viktig for studentene å få anerkjennelse for innsatsen de har gjort, og at utsikten til høye karakterer kan gi motivasjon til å strekke seg.

I dag kan studentene komme innom underviserenes kontorer for å få en avklaring om hvordan nivået deres vurderes. Khan sier at det også kan være aktuelt å vurdere andre vurderingsformer, som KI-genererte tilbakemeldinger.

Håper på bedre miljø

I likhet med ledelsen ved Det medisinske fakultet, håper odontologi-dekanene også at det å fjerne karakterene kan føre til et bedre studiemiljø.

Men først må saken diskuteres innad på fakultetet og deretter i Nasjonalt fagorgan for utdanning og forskning innen odontologiske fag. I dette organet er tannlegeutdanningene både i Tromsø, Bergen og Oslo representert.

Trolig blir resultatet at dagens karakterskala blir avskaffet ved alle utdanningene.

– Ved medisin i Bergen skal de fjerne karakterene fra høsten, og programkomiteen i Tromsø skal behandle det samme forslaget, forteller Rønold. 

Han forteller at tannlegeutdanningene også tidligere har prøvd å samkjøre seg med medisinutdanningene. I 2016 gikk odontologi i likhet med medisinutdanningen ved UiO, tilbake til graderte karakterer etter noen år uten. 

Ulike vurderinger 

Ifølge studiedekan Magnus Løberg ved Det medisinske fakultet, viser forskning at blant de studentene som presterer best, gir karakterer liten motivasjon.

Blant de utdanningene som har høyest karakterkrav, er imidlertid erfaringene med karakterer ulike.

Når jussutdanningen beholder karakterer, begrunnes det blant annet med at studentene selv mener karakterene er viktige for motivasjonen.

Da Uniforum intervjuet studiedekan ved Det juridiske fakultet Maria Astrup Hjort om hvilke vurderinger de har gjort, viste hun til en undersøkelse om læringsmiljøet ved fakultet. Blant studentene som hadde svart på undersøkelsen, opplevde 80 prosent av studentene som svarte, at de kjente press for å oppnå gode karakterer.

Dette mener hun bekrefter at karakterene spiller en viktig rolle.

– Selvfølgelig er det en vanskelig balansegang, men vi må finne en balanse hvor det fungerer som motivasjonsfaktor uten at det blir et usunt karakterpress, uttalte hun.

I undersøkelsen rapporterte også mange studenter om negativt stress. 76 prosent av studentene oppga at de gruet seg til eksamen, og 14 prosent gruet seg ikke.