Lønnsoppgjør for 2024 i mål, skal betales i april

Nå er NTNU ferdig med å forhandle om fjorårets lønn, det meste vil fordeles individuelt og ventes utbetalt i april.

Streik var en av grunnene til at lønnsoppgjøret ble forskjøvet i 2024. På lønnslippen i april vil du se hva du faktisk gikk opp i fjor.
Publisert Sist oppdatert

På grunn av streik og så lønnsnemnder rakk man ikke å ferdigstille lønnsoppgjøret for 2024 før man var i gang med å snakke om lønnsoppgjøret for 2025.

Kommer i april

Fristen for å komme i mål med oppgjøret for fjoråret var 15. februar. Fram til nå har det vært sperrefrist på resultatet. HR- og HMS-direktør Arne Kr. Hestnes bekrefter overfor UA at forhandlingene kom i mål.

Arne Kr. Hestnes opplyser at i alt 144 millioner kroner fordeles på de NTNU-ansatte for 2024.

- Partene har forhandlet om en pott på i overkant av 144 millioner. Forhandlingene fulgte tidsplanen og NTNU skal etterbetale lønnsoppgjøret i april, opplyser han.

Oppgjøret består av en kombinasjon av generelle tillegg og individuelle tillegg i samsvar med NTNUs lønnspolitikk. 

Ettersom det meste av potten fordeles individuelt vil man først se når man får varsel om eventuell lønnsøkning hvor mye man faktisk har fått. Hestnes opplyser at dette vil komme rundt 15. mars

På forhånd var det allerede klart at de som var på avtalen til YS/LO fikk et sentralt tillegg på 0,75 prosent av årslønna. Akademikerne/Unio/uorganiserte hadde ingenting i sentralt tillegg og forhandlet dermed om alt på hver enkelt institusjon.

Dette er avtalene inngått med de ulike hovedsammenslutningene

Akademikerne/Unio/Uorganiserte: Lokalt generelt tillegg på 1,3%. Resten fordelt individuelt. 

Stipendiatene: lokalt generelt tillegg på 0,75%. I tillegg har stipendiatene ansiennitetsopprykk på 3%. (De 4 første årene etter ansettelse). 

Organiserte stipendiater får i tillegg et beløp på 3500.- Begrunnelse; på grunn av streiken sommeren 2024 er virkningstidspunktet henholdsvis 2. og 5. juni – mens uorganiserte har virkningstidspunkt fra 1. mai.

LO: 0,75% i sentralt generelt tillegg fra 1. mai. Resten av potten er fordelt individuelt.

YS: 0,75% i sentralt generelt tillegg fra 1. mai  og 0,5% i lokalt generelt tillegg også fra 1. mai. Resten fordelt individuelt.

NTL tar det meste i individuelle tillegg

Hovedtillitsvalgt Sturla Søpstad fra NTL sier de er fornøyd, til tross for at ramma endte opp med å bli mindre enn mange hadde ventet. 

Medlemmer i NTL har allerede fått det sentrale tillegget på 0,75 prosent. Det er derimot ikke alle som vil få uttelling når man får resultatene fra lokale forhandlinger.

Søpstad sier bakgrunnen for at det ble gjort individuelle vurderinger i år kommer som et resultatet av mange år med store generelle tillegg og at det har medført skeivheter mellom ansatte på tvers av avtaler.

- Det har vi har fått tydelig tilbakemelding om at må korrigeres og ryddes opp i. Disse tilbakemeldingene har vi fått både fra tillitsvalgte og fra medlemmer. 

Dette er også sett i lys av at de har tro på at det blir gitt mer i sentrale tillegg i mellomoppgjøret i 2025 enn resultatet for 2024. 

- Så er det sånn at selv om vi har i større grad hensyntatt individuelle vurderinger i år, så har vi prøvd å løfte ansatte i grupper og hatt med oss en «kollektiv tanke» når vi har forhandlet lønn, og vi har prioritert flere enn de som har fremmet krav, forklarer Søpstad.

Sturla Søpstad sier NTL har hensynstatt individuelle vurderinger i år.

Ikke opplevd et lignende oppgjør

- Den endelige rammen ble mindre enn mange hadde ventet og det vil nok bety at ikke alle får det de hadde håpt på, legger Søpstad til.

Den ble på rundt 2,9 prosent av den totale lønna for deres del. Det har å gjøre med «lønnsglidning» og «overheng». 

Glidning er lønnstillegg som tidligere har blitt gitt til ansatte utenfor de store lønnsforhandlingene. Overheng har å gjøre med at lønnsøkninger skjer i løpet av året, men får full effekt først året etter. Dermed vil store og sene oppgjør ha mer overheng og kan påvirke året etterpå.

Denne gang har blitt et spesielt år der et oppgjør går rett over i et annet.

- Jeg har aldri opplevd at resultatet først kommer ute i mars og april året etterpå. Det er spesielt. Nå begynner vi å se på neste år. Vi håper på at så langt positive tall kan gjøre at det blir et oppgjør med mer friske midler.

- Fornøyd med tanke på utgangspunktet

Hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet NTNU, Lisbeth Aune, peker på at rammen i 2024 var veldig liten. Med 2,7%, var det kun cirka halvparten av  rammen for fjoråret, altså 2023.

Lisbeth Aune og Unio streiket i fjort for å få beholde en egen tariffavtale for Unio og Akademikerne.

- Det gjør selvfølgelig noe med hvor fornøyd vi kan være. Lave rammer gjør i så måte lønnsforhandlingene krevende, men med det som utgangspunkt er vi fornøyde, skriver Aune til Universitetsavisa.

Saken er oppdatert 19.02 kl. 12.15 med kommentarer fra NTLs hovedtillitsvalgt. Kl. 16.35 er det lagt til en presisering av at de som har fått individuell lønnsøkning vil varsles om dette.

Følg UA på Facebook og Instagram.