Studentene protesterer mot at inspirerende lærer tvangsflyttes
Lærerstudenter mener ILU-ledelsen mangler forståelse for hvem som er nøkkelpersoner i utdanningen, etter valget om å tvangsflytte universitetslektor Jørn Ove Asklund.
Studenter i klasse 2A, GLU 1.–7. stiller seg bak sin tidligere underviser: Bakerste rad fra venstre: Noah Fremstad Johansen, Dina Essebaggers, Julia Jacobs, Mia Marie Nilsen, Ania Enger Kleiven, Natalie Solvang, Eline Johnsgård Drogen, Anette Heggem, Tuva Bondesson, Synne Ødegård Lund, Sunniva Berg Haveland, Silje Rebekka Solum, Bendik Aure, Maren Bolkan, Hege Snåsøy Hovdahl, Maria Jakobsen, Ida Kristine Øvrevik, Armin Miknius Fremste rad fra venstre: Tale Kalstad, Edel Opstad, Kaja Eker Blom, Lone Kjønnø Soleim, Katrine Teigen Sætre, Line Ambjør Nordby, Hannah Kostopoulos Rekdal, Matilde Bolghaug, Emma Therese Skråmestø Valøen.Foto: Benedikt Erikstad Javorovic
For å kutte kostnader på lønn har de besluttet å fylle de eksternfinansierte stillingene på senteret med ansatte fra det krisepregede instituttet. Ettersom ikke nok folk meldte seg frivillig, ble Asklund den eneste som mot sin vilje ble tvunget til stillingsbytte.
Han synes selv det er vodt å miste jobben han gjerne skulle fortsatt i. Det synes også studentene.
Sunniva Emilie Berg Haveland peker på at mange ved lærerutdanningen har hatt erfaring i grunnskolen for mange år siden, men samtidig skjer det kontinuerlige endringer. Derfor er det viktig med noen med oppdatert kompetanse.Foto: Benedikt Erikstad Javorovic
- Kom som et sjokk
- For oss kom det som et sjokk, at av alle folk så var det han de valgte å ta vekk. Det viser seg hvor lite ledelsen har satt seg inn i dette før de tok beslutningen, forteller Sunniva Emilie Berg Haveland.
Hun er en av studentene som nå går andre året på grunnskolelærerutdanning for 1. til 7. trinn. Året før hadde de Asklund som underviser. Studentene forteller engasjert om hvordan han ga dem et nytt perspektiv på matematikk.
Annette Heggem (t.v.) er en av de som valgte å fordype seg i matte. Det gir hun Jørn Ove Asklund æren for.Foto: Benedikt Erikstad Javorovic
- Mange kommer inn på studiet med anstrengt forhold til matematikk, men han klarer å gjøre det forståelig. Han har bidratt til at mange får en ny interesse for faget. Flere av oss valgte å spesialisere seg i matematikk nettopp på grunn av han, sier Lone Kjønnø Soleim.
I tillegg til å være student er hun nestleder i Lærerstudentene i Utdanningsforbundet ved NTNU og er initiativtaker til det brevet de nå har sendt til ledelsen på Institutt for lærerutdanning.
Ble opprørt av å lese om flyttingen
Der skriver de blant annet om at de ble opprørt av å lese om saken i Universitetsavisa. Videre poengterer de sin uenighet og dype bekymring for de langsiktige konsekvensene dette vil ha for lærerstudentene ved ILU. De ber så om at instituttet revurderer beslutningen.
Lone Kjønnø Soleim skulle gjerne hatt Asklund som veileder på masteroppgave i matematikkdidaktikk.Foto: Benedikt Erikstad Javorovic
«Dersom det må kuttes i ressurser, bør dette ikke gå på bekostning av nøkkelpersoner som har direkte og positiv innvirkning på studentenes faglige utvikling», skriver de.
- For min del ga Jørn-Ove meg den undervisningen som jeg skulle hatt på barneskolen. Han ga oss forståelse som vi ikke har fått noen gang i løpet tidligere. Jeg ble rett og slett sjokket når jeg kom inn i timene hans, for jeg hadde så negativt syn på matte fra før, sier Haveland for å understreke nettopp det poenget.
Instituttleder: - Vi kommenterer ikke enkeltansatte
Ruth Grüters er konstituert instituttleder ved NTNUs Instittutt for lærerutdanning.Foto: NTNU
Universitetsavisa har vært i kontakt med konstituert instituttleder Ruth Grüters ved Institutt for lærerutdanning med en rekke spørsmål. Blant annet om det kan være aktuelt å snu i saken. Hun skriver følgende:
- Studentene kommer til å få et svar på klagen sin. Men vi går ikke inn på vurderinger som berører enkeltansatte. Det gjelder både overfor studentene og media.
De tror det er spesielt den erfaringen som Asklund har med praktisk erfaring som gjør at undervisningen hans har føltes så relevant. Når studentene fikk velge fritt, var mattetimene hans stappfulle.
Tale Johannesen Kalstad er frustrert over å miste en underviser som både er opptatt av å engasjere studentene og som kan gi dem relevante tips knyttet til praksiskunnskap.Foto: Benedikt Erikstad Javorovic
Soleim har som tillitsvalgt i lærerstudentene nettopp vært på møte med lokallag fra hele landet.
- Der kom det veldig tydelig fram at det er et kjempeproblem at vi mangler undervisere med praktisk kompetanse på lærerutdanningene. Da er det er kjempedumt at instituttet her undergraver den erfaringen , sier Soleim.
De trekker fram at han jobbet som lærer aktivt mens han underviste på NTNU.
For studentene som går andreåret på grunnskolelærerutdanningen har studietiden vært preget av sparetiltak. Tidligere har det betydd blant annet manglende tilbakemeldinger på oppgaver, mer grupperarbeid og gruppeeksamener. De synes de blir lite spurt om hva de selv synes.
- Vi får bare beskjed. Så oppleves det også som at det ventes lenge med å gi nyheten om at det skal skje, forteller Tuva Bondesson.
Tuva Bondesson sier det allerede var trist da Asklund etter første året heller skulle undervise 5.-10.-trinn. Spesielt på grunn av hans kompetanse på begynneropplæring, som er viktig for studentene på 1.-7-trinn.Foto: Benedikt Erikstad Javorovic
- Setter stor pris på støtte
Jørn Ove Asklunds studenter har sendt brev til ledelsen der de ber om ny vurdering rundt hans stilling.Foto: NTNU
Universitetsavisa har vært i kontakt med Asklund selv, som sier følgende om den store støtten han får:
- Jeg setter stor pris på støtte fra studentene, det betyr mye å få støtte fra engasjerte og dyktige studenter. Det er fint å se at studentene engasjerer seg i eget studie og at studentene setter pris på lærerutdannere som har erfaring fra skolen.