Jørn Ove var den eneste som ble tvangsflyttet: - Skuffende og vondt
Jørn Ove Asklund sitter på viktig kompetanse som få kollegaer har, men likevel fikk han beskjed om at det ikke er behov for han. Nå tvinges han over i ny jobb.
Institutt for lærerutdanning har vært gjennom en tøff kuttprosess der oppsigelser lenge lå på bordet. Nå håper de å unngå det, men det betyr blant annet at Jørn Ove Asklund blir flyttet over til Matematikksenterets budsjett.Foto: Benedikt Erikstad Javorovic / NTNU
Saken er oppdatert med kommentarer fra Instituttleder ved ILU kl. 15.34.
Nå har det bare gått få dager siden Jørn Ove Asklund fikk beskjed om at det ikke er behov for hans kompetanse i Institutt for lærerutdannings fagseksjon for matematikk.
Konsekvensen blir at han som den eneste ved instituttet tvangsflyttes over til en helt annen virksomhet og der han skal gjøre en helt annen jobb.
- Håndeteringen har føltes ubehagelig. Det er skuffende og vondt å være den eneste som må tvangsflyttes etter over et år med nedbemanning. Det virker helt forbausende at NTNU ikke har midler til én, enkelt stilling, sier Asklund.
Han opplever ikke at ledelsen har håndtert hans tvangsflytting til Matematikksenteret godt. Asklund reagerer både på prosess, begrunnelse og på bruken av styringsretten. Leder ved instituttet har sagt til UA at bruken er godt grunngitt. Det synes ikke Asklund.
- Den eneste begrunnelsen jeg har fått, er at en samlet vurdering hadde gjort at de konkluderte at det ikke er bruk for min kompetanse. Det er litt rart når jeg har en kompetanse som veldig få her har, sier han.
Instituttleder Ruth Grüters ved Institutt for lærerutdanning skriver til Universitetsavisa at hun ikke kommer til å kommentere spesifikt på saker som omhandler enkeltansatte. Les hva hun svarer på generelt grunnlag lenger ned i saken.
Asklund peker på at både Nokuts evaluering av lærerutdanningen og instituttets egen personalplan har pekt på viktigheten av arbeidserfaring fra grunnskolen i de som skal lære opp studentene. Det er det nesten ingen andre som har.
- Jeg har 15 års erfaring fra skolen. Når dette er en sårt trengt kompetanse så er det vanskelig å skjønne at jeg har en kompetanse det ikke er behov for, sier han.
Han sier han forsøkte å si dette da han fikk beskjeden.
- Jeg prøvde å si at måten de har behandlet meg på ikke er riktig, men jeg fikk bare beskjed om at beslutningen er tatt.
Så fikk Asklund beskjed om at han har to måneder på å fullføre oppgavene sine før han bytter jobb. Han sier kollegaer også har reagert på at kompetansen hans nå forsvinner. Det framstår også uforståelig for flere, ifølge han, at konklusjonen nå blir at en enkelt person må flyttes.
Han mener det heller ikke er helt enkelt å få øye på hva det er ledelsen har gjort for å prøve å sørge for frivillighet i saken.
- Så vidt jeg kan se har de ikke gjort noe spesielt for å få folk til å bytte over frivillig. De har bare sittet og ventet, sier Asklund.
Mener styringsrett trekkes for langt
Han peker på at stillingen han nå må gå over i ved Matematikksenteret blir en helt ny jobb med andre arbeidsoppgaver. Derfor reagerer han på måten ledelsen bruker styringsretten på.
- Det sies at dette er en omdefinering av arbeidsoppgaver for at de skal kunne bruke styringsretten. Men det er jo ikke bare en omdefinering når du går over til en helt annen virksomhet, med et helt annet mandat, sier han.
Han vet ikke helt hvordan den nye jobben blir nå.
- Det føles usikkert, fordi jeg vet jo ikke helt hva jeg går til. Det handler ikke om at jeg har noe imot Matematikksenteret eller det de gjør der. Først og fremst er jeg bare skuffet for den jobben som jeg nå har mistet, sier Asklund.
- Vi har brukt mye tid på å informere og motivere
Instituttleder Ruth Grüters ønsker ikke å kommentere en sak om en enkelt ansatt.
På generelt grunnlag skriver hun til at UA at de helt fra starten av var tydelige på ønsket om å besette de nye stillingene ved sentrene gjennom frivillighet.
Ruth Grüters er konstituert instituttleder ved ILU.Foto: NTNU
- Men vi måtte også drøfte med Losam hvilke virkemidler vi kunne ta i bruk, dersom vi ikke kom i mål med det. I personalmøtet ble det informert om at vi ikke går videre med oppsigelser, blant annet under forutsetning av at de nye stillingene ved sentrene ble bemannet med ansatte fra fagseksjonene ved ILU.
Hun sier lederne ved sentrene informerte om deres arbeid og det oppdraget de skulle løse med de nye bevilgningene. Dette ble fulgt opp med flere informasjonsmøter, både før og etter jul, ved begge sentrene.
- Da det ikke var meldt nok interesse for stillingene ved Matematikksenteret, utvidet vi fristen for å melde interesse og fulgte opp med individuelle samtaler med alle ansatte i fagseksjonen. Vi har brukt mye tid på å informere og motivere for frivillig interesse for disse stillingene, slår Grüters fast.
- Alternativet var oppsigelser
Da ledelsen ved instituttet ikke kom i mål med frivillighet, anså de styringsretten som lite inngripende.
- Alternativet var oppsigelser. Vi skulle ønske vi ikke måtte bruke styringsretten, men den ble et nødvendig virkemiddel i den situasjonen vi er i.
Grüters anser bruken av styringsretten som saklig begrunnet og nøye utredet, blant annet det juridiske grunnlaget for å ta den i bruk. Hun peker på at det er drøftet i flere omganger i Losam og at saksgrunnlaget hele tiden har vært åpent tilgjengelig via møteinnkallingene i Losam.