Ingen ved NTNU har bedt om hjelp til å avslutte samarbeid med Israel

I juni vedtok NTNU-styret en rekke tiltak i sammenheng med krigen i Gaza. Foreløpig har ingen benyttet seg av NTNUs tilbud om støtte til å avslutte forskningssamarbeid.

Rektor Tor Grande og minister for forskning og høyere utdanning Oddmund Hoel besøkte palestinacampen i sommer. Der møtte de blant annet Bassam Hussein, som sier at aktivstene ikke er enig med Grande i alt, men gir skryt for god dialog.
Publisert

I juni vedtok NTNU-styret at forskere som ønsker å avslutte pågående samarbeid med israelske partnere, kan få støtte fra NTNU til å avvikle samarbeidet.

Du kan lese NTNU-styrets vedtak i sin helhet i protokollen fra sist møte.

Ifølge rektor Tor Grande ved NTNU er det ingen som har benyttet seg av dette tilbudet.

- Ingen ansatte har bedt om støtte til å avvikle eksisterende samarbeid med israelske partnere, slår Grande fast.

Også ved UiO ble det gjort et lignende vedtak i mai. Avisa Uniforum kunne forrige uke opplyse om at ingen har bedt om støtte til å avslutte samarbeid med israelske forskere der heller: 

- Viktigst at tilbudet eksisterer

Han sier det vedtatte tilbudet ikke har blitt sendt direkte til de som dette er aktuelt for.

- Styret har heller ikke bedt oss om å gjøre det. Vedtaket fra styret har uansett blitt kommunisert til NTNUs ansatte, fortsetter Grande.

Professor Bassam Hussein ved NTNU har vært en av de tydeligste stemmene i Akademisk nettverk for Palestina. Han sier det ikke er overraskende at det ikke er en stor pågang rundt tilbudet.

- Jeg kjenner ikke alle detaljer rundt hvordan det er kommunisert fra NTNUs side. Men det er viktig å huske på at det ikke er mange prosjekter det er snakk om. Vi har sett rundt tre eller fire. Det viktigste er at tilbudet eksisterer fra NTNUs side. Så vil det være opp til forskerne selv å velge om de benytter seg av det, sier Hussein.

- Jeg har formidlet styrets uttalelser til NTNUs samarbeidspartnere

Ifølge rektor Grande har NTNU også videreformidlet styrets uttalelser om krigen som helhet. Blant annet fordømmer styret krigføringen og ber om en umiddelbar våpenhvile.

- Siden styremøtet 18. juni har jeg så langt formidlet styrets uttalelser til samarbeidspartnere i sektoren og ellers. Det vil jeg fortsette å gjøre, lover Grande.

- Har kravet om at NTNU ikke inngår nye avtaler med israelske universitet hatt konsekvenser for noen mulige avtaler, eller ført til reaksjon fra nåværende eller potensielle samarbeidspartnere? 

- Nei, ikke som jeg vet, svarer Grande.

Gjennomgår NTNUs innkjøp og avtaler

I sitt vedtak ba også styret rektor om å foreta en gjennomgang av NTNUs innkjøpsrutiner og leverandøravtaler. Da med formål om å sjekke at de samsvarer med regjeringens fraråding om handel som bidrar til å opprettholde de folkerettsstridige israelske bosetningene.

- Det er Avdeling for økonomi som har ansvaret for oppfølgingen, og den er nå i en innledende fase: Anskaffelsesregelverket og innkjøpsrutinene gjennomgås for å avklare mulighetene for å avvise leverandører, forklarer Grande.

Det ble også vedtatt at NTNU skal forsikre seg om at de ikke inngår avtaler med leverandører som er funnet skyldig i brudd på folkeretten.

- Ved vurdering av leverandører i konkurransefasen og ved gjennomgang av eksisterende leverandøravtaler, vil NTNU ta utgangspunkt i FNs høykommissær for menneskerettigheter sin oversikt over selskaper som opererer i de israelske bosettingene på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, sier Grande.

- Eventuell håndtering av allerede inngåtte avtaler vil reguleres av bestemmelsene i den enkelte kontrakt, legger Grande til.

Undersøker NTNUs levrandører selv

Bassam Hussein forteller at Akademisk nettverk for Palestina også selv ser på selskapene NTNU kjøper tjenester fra.

- Det er et enormt arbeid. Fra det vi har funnet er det rundt 9000 selskap som NTNU på et eller annet vis er involvert med. Vi har bare funnet ett selskap som er israelsk, men vi vet ikke noe om de operer på okkupert område. Så finnes det flere selskaper som har kontorer i Israel, eller som har israelske partnere. Men da kan det også være vanskelig å si hva partnere betyr, forklarer Hussein.

Han sier dette er noe de jobber aktivt med.

- Når vi har fått gjort en ordentlig gjennomgang vil vi også overlevere funnene til NTNU, sier han.

Bassam Hussein sier Akademisk nettverk for Palestina jobber med å kartlegge NTNUs levrandører parallelt med NTNU selv.

Vil ikke ta initativ til videre styrebehandling

Stadig er demonstrasjonene pågående ved NTNU. Palestinaleiren på Gløshaugen er fortsatt like aktiv som tidligere, og demonstrantene har ingen intensjon om å avslutte sine aksjoner. De har sagt at de vil fortsette fram til kravet om å fryse NTNUs samarbeid med Kongsberg-gruppen er innfridd.

Det er imidlertid lite som tyder på at rektor vil ta dette opp igjen når NTNU-styret møtes igjen i september.

- Dessverre pågår krigen i Gaza fortsatt for full styrke, med katastrofale følger for sivilbefolkningen og samfunnet ellers. Likevel ser jeg ikke at det har vært vesentlige endringer som gjør at jeg skal ta initiativ til at styret igjen tar opp saken på nåværende tidspunkt, sier Grande.

Han sier at NTNU har en egen arbeidsgruppe som jobber med å følge opp styrevedtaket fra juni. Grande sier også at han er opptatt av at det bør etableres nasjonale, og gjerne nordiske, støtteordninger for studenter, ansatte og akademiske institusjoner som er berørt av krigen. 

- Jeg har også hatt god dialog med Akademisk nettverk for Palestina ved NTNU, og vi har blant annet snakket om både kortsiktige og langsiktige støttetiltak, sier Grande avslutningsvis.

Uenig med rektor, men hedrer dialogen

Bassam Hussein sier de er uenig med rektor i at det ikke har skjedd vesentlige endringer.

- 19. juli, altså en måned etter NTNUs vedtak, kom International Court of Justice med en uttalelse der de slår fast at okkupasjonen av Vestbredden og Gaza er ulovlig. De slår også fast at  de som bidrar til denne okkupasjonen bidrar til brudd på menneskerettighetene, sier Hussein.

Han skrev sammen med andre medlemer av Akademisk nettverk for Palestina NTNU et innlegg om dette som ble publisert i Universitetsavisa.

- NTNU må gjøre en grundig vurdering av om de bidrar kortsiktig eller langsiktig til utvikling av våpen via sin avtale med Kongsberg-gruppen. Derfor må avtalen hvertfall midlertidig fryses, slår Hussein fast.

Selv om de er uenig med Grande på dette punktet, sier han at dialogen har vært god med rektor.

- Jeg vil gi heder til Grande for en god og grundig diskusjon om hva NTNU kan bistå med. Vi har ønsket å starte et forprosjekt for å se hvilke fagmiljø som kan bidra til oppbygning av Gaza etter krigen. Her har vi hatt en god dialog og Grande har sagt han vil ta dette videre med forskningsministeren, sier Hussein.

Følg UA på Facebook og Instagram.