132 dager har de vært på Gløshaugen siden oppstarten 10. mai. Nå opplever ikke lenger Studenter for Palestina at protestformen er effektiv.
- Tre av fire krav har blitt innfridd. Det siste kravet har de nektet å behandle på nytt ved sist styremøte. Derfor ser vi at dette ikke lenger er en effektiv form for aktivistme, sier Lise Behné Eie, nestleder i Studenter for Palestina Trondheim.
Det siste gjenværende kravet er at NTNU skal fryse samarbeidsavtalen sin med Kongsberg-gruppen, til man eventuelt kan slå fast at NTNU ikke bidrar til utvikling av våpen som benyttes av Israel i Gaza.
Sannsynlig med mer radikale aksjonsformer
Mange av teltene er allerede pakket sammen. Nestlederen regner med at de er helt borte i løpet av neste uke. Eie sier NTNU har vært samarbeidsvillige med å utvide tillatelsen til demonstrantene om å være til stede. Det er altså på eget initiativ at de nå pakker sammen.
- Vi har brukt mye innsats på å være her i leiren. Blant annet med å opprettholde vakter 24 timer i døgnet. Nå vil vi heller gradvis eskalere med andre typer protester som vil være vanskeligere for ledelsen og styret å ignorere, slår Eie fast.
- Vi har fått tillatelse til å være her, så sivil ulydighet er ikke et verktøy vi har tatt i bruk. Det er absolutt en mulighet for at man ser mer radikale aksjonsformer framover, sier hun.
- Vi er ikke interessert i å skape bråk og bryte regler bare for å bryte regler, hvis man kan snakke sammen og komme til enighet, selvfølgelig. Men når universitetet fraskriver seg alt ansvar, ser vi det nødvendig å eskalere. Men nøyaktig hva det blir, det er noe vi jobber med, sier Eie.
Ikke et nederlag
- Dere har sagt at dere blir til alle krav er oppfylt, men dere mangler enda ett, er det et nederlag at dere legger ned nå?
- Nei, fordi målet aldri har vært en teltleir. Vi skal ikke være her bare for å være her. Så lenge vi ikke gir opp, og fortsetter å kreve at NTNU ikke bidrar til våpen som brukes i Gaza er det ikke et nederlag, svarer Eie.
- Det er ikke fordi det blir kaldere at dere ikke lenger vil bo i telt?
- Det er klart at spesielt i Trondheim, så vil det kreve mer innsats og ressurser å holde en teltleir gående igjennom vinteren. Men vi kunne godt ha vært her lenger. Det var styremøtet 12. september og den manglende behandlingen der gjorde at vi handlet nå, konkluderer Eie.