Så kaldt at man må sitte med tre lag ull, dårlig luftkvalitet og lytt mellom kontorene, er blant feilene som er rapportert av NTNU og Sit. - Dette er ikke mye feil, kommenterer Statsbygg.
I det nye bygget Helgasetr har ansatte og studenter meldt inn over 200 feil siden august 2024. Mye er nå rettet opp i.Foto: Benedikt Erikstad Javorovic
Feilene er rapportert inn både fra Sit, som eier bygget, og fra NTNU som leier der. Fra Sit er det fram til 13. januar 2025 rapportert inn 135 feil, og fra NTNU over 90.
Men ifølge Statsbygg er dette ikke mye.
- Det er helt vanlig at det rapporteres inn feil etter at et bygg står klart. Dette er ikke mye feil, faktisk er det færre enn vanlig, sier Ragnhild Finne Bakke, prosjektleder i Statsbygg.
Hun sier at feilene som er rapportert inn er å anse som reklamasjoner, og at det skal ordnes opp i.
Kaldt i bygget
Blant eksemplene på feil som er rapportert inn fra ansatte ved NTNU er:
«07.01.2025. Kaldt i bygget: Vi er mange som opplever at det er meget kaldt i det store felleskontoret/arbeidsområdet. Dette er ikke bare et problem i dag (hvor det er 14 minus ute), men har vært et gjennomgående problem i store deler av desember. Folk forsøker å kle på seg ekstra (noen sitter med teppe rundt seg), men fryser fortsatt. Jeg har f.eks. i dga på meg tre lag ull på overkroppen, skjerf, ullstrømpebukse under bukse og tre lag ull på føttene, men frys...».
Det er også flere som rapporterer om at det er kaldt på kontorene.
Andre forteller om bryter til døråpner som ikke fungerer. En vekter ble stående ute på terrassen i desember.
«12.12.2024: Vekter tok seg en runde ut i terrassen 06-012. På vei ut oppstod det problemer med døråpner bryteren, som ikke fungerte. Vekter måtte derfor manuelt åpne døren etter å ha tastet inn kode på kortleseren. Da vekteren skulle gå inn igjen, oppsto samme problem. Bryteren fungerte fortsatt ikke, og kortleseren var plassert såpass langt unna døren at den rakk å låse seg før vekteren kom frem, selv etter å ha tastet koden. Vekteren forsøkte flere ganger, inkludert ved å løpe, men uten å lykkes. Til slutt måtte en student bistå ved å åpne døren etter at vekter tastet inn koden. Det bør vurderes å enten forlenge tidsintervallet for dørlåsen eller reparere døråpner bryteren for å unngå lignende situasjoner.»
Tilretteleggingen for dårlig
Når det gjelder tilrettelegging er det blant annet klaget på at skriften på skilt har for dårlig kontrast. Dessuten er terskler inn til handikap-toalettene for høye. «... enten må de fjernes eller erstattes med lavere terskeler», skriver en NTNU-ansatt 29. november 2024. En ansatt skriver også at handikap-toalettene er for lave, de er satt opp i standardhøyde for toalett, mens handikap-toaletter egentlig skal være høyere. Samtidig er vaskene på handikap-toalettene for høye.
NTNU-ansatte varsler også om at runde lamper innfelt i takplater i ganger og i kontorlandskap gir dårlig belysning og blender når man nærmer seg takbelysningen.
Åpent kontorlandskap ved Institutt for sosialt arbeid i Helgasetr.Foto: Benedikt Erikstad Javorovic
Andre forteller om tørkeskap som ikke fungerer, dører med kodelås er vanskelige å åpne, skilt som ikke er synlige, dører som fungerer dårlig og skilt som løsner i kantene.
Største problem: luftkvaliteten
Verneombud Alexander Gamst Page ved Institutt for sosialt arbeid sier han selv har ringt Statsbygg og varslet fra om at det har vært kaldt i vinter.
Alexander Gamst Page mener det må gjøres grundige tester av luftkvaliteten.Foto: Benedikt Erikstad Javorovic
- Dette ble tatt tak i, og det ble bedre. Et annet sted i bygget har vi en stor vindusflate, uten noen radiator, og de ansatte som sitter ved den fryser. Det virker som om noen er på saken her nå, så da håper vi at det blir fikset.
Page mener det største problemet i Helgasetr nå er luftkvaliteten.
- Jeg har opplevd at vi ikke helt har blitt tatt på alvor her. Jeg synes hele femte og sjette etasje burde blitt gjennomgått med tanke på luftkvalitet og oksygeninnhold i lufta, sier Page.
Han sier forholdene i Helgasetr fortsatt ikke er optimale, selv om han opplever bedring i endel av utfordringene.
- Det er fortsatt lytt mellom kontorene, og man kan ikke ha fortrolige samtaler der. Vi har hørt at dette skulle tas videre, men foreløpig har det ikke skjedd noe, sier Page.
Har savnet et sted å melde fra
Marte Kristine Lindseth er verneombud for Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap på Helgasetr.
- Det er viktig at det gjøres skikkelige målinger som gir oss tallverdier på temperatur, ventilasjon og uønska lyd og støy, og at de holdes opp mot det bygget er forpliktet til å levere, sier Lindseth.
Hun sier hun har savnet et sted å melde inn spørsmål og mindre behov for endringer etter at hun kom til Helgasetr.
- Akkurat i en prøvedriftsfase kan det være vanskelig å vite hvem som er rett adressat for det folk ønsker å ta opp. Det er noe å ta med seg for campussamlingsprosjektet videre, sier hun.
- Bedre ventilasjon nå
Prosjektleder Enhet for campussamling NTNU, Terese Brekke, kommenterer feilene som er rapportert inn slik:
Prosjektleder Terese Brekke sier det alltid vil være endel avvik i en oppstartsfase.Foto: Mari Rian Hanger
- Jeg har inntrykk av at i prøvedriftsperioden var det mange tilbakemeldinger på dårlig luft og kalde arealer. Siste tilbakemelding jeg har fått var at ventilasjonen har vært ok i den siste tiden, men at det fortsatt er litt varierende når det gjelder temperaturen, sier Brekke.
Når det gjelder handikaptoaletter og terskler inn til toalettene, er disse nå under utbedring.
Problemet med at det er lytt mellom kontorene ble utbedret i sjette etasje, med gode resultater, ifølge Brekke. Dette vil også bli gjennomført i femte etasje, sier hun.
Må justere når det blir folk i huset
Brekke sier det alltid vil være en del avvik og reklamasjonssaker i en oppstartsfase.
- Mange justeringer må man ta i en prøvedriftsperiode, det er stor forskjell på ventilasjon med og uten folk i huset. Nå har vi gått over i en garantiperiode, der Statsbygg kjører egne oppfølgingsmøter med entreprenør, presiserer hun.
- Kan det være vanskelig for folk å vite hvem de skal melde fra til om feil?
- Det er informert om at det enkleste kanskje er å benytte e-vaktmester. De sender da ut til rette instans.
- Alexander Gamst Page sier han ønsker seg en skikkelig gjennomgang av luftkvaliteten i femte og sjette etasje - kommentar?
- Det lar seg gjøre.
Problemer med temperaturen
Avvik som er meldt inn fra Sit er for eksempel problemer med både for høy og for lav temperatur i treningssalene.
Sit melder om for lav temperatur i yogasalene, og for høy temperatur i andre saler.Foto: Benedikt Erikstad Javorovic
I november var det et totalt bortfall av ventilasjon nord i bygget. Konsekvensene var svært høye temperaturer og CO2-nivåer denne helga. «Denne type hendelser er kritiske for Sit som eier. Det ble heller ikke varslet Sit at det var et utfall. Ustabil drift av anleggene er ikke akseptabelt.», skriver Sit.
Det er også veldig lytt mellom toaletter og kjøkken, ifølge Sit. Og lyd fra toalettene kommer inn på kjøkkenet.
«Det er svært lytt mellom rommene (...), og det er også lytt mellom nevnte rom og 01-034 kjøkken. Det er spesielt uheldig at det er lytt mellom kjøkken og felles toaletter. Kjøkken er arbeidsplass for Sits ansatte, og de må kunne ha samtaler uten at det overhøres av studenter eller andre besøkende i rommet ved siden av. Forøvrig høres skrammel, dunk og andre "arbeidslyder" svært godt i toalettene. Det er også mulig å høre lyd fra toalettene inn i kjøkkenet, som er uheldig.»
Mye ordnet opp i
Arvid Skjervik, leder for prosjekt og utvikling i Sit, sier det meste som er rapportert inn er blitt ordnet opp i.
- I løpet av prøvedriften har mye av dette blitt ordnet. Nå har vi bare noen få åpne reklamasjoner som gjenstår. Det er naturlig at det dukker opp endel ting, og det blir ryddet opp i slik at bygget skal fungere optimalt, sier Skjervik.
Han mener mengden feil ikke skiller seg særlig fra andre av Sits bygg.