- Norge har brukt utrolig mye ressurser på meg. Og nå forsvinner jeg
Aline Magdalena Lee er forsker ved Institutt for biologi. Konsekvensen av regjeringens inngrep overfor Forskningsrådet er at hun forsvinner fra norsk forskning.
Snart tar pengene slutt, og Lee må velge mellom å gi opp ambisjonene om en forskerkarriere, eller å søke seg til utlandet.Foto: Tore Oksholen
Lee er forsker ved Senter for biodiversitetsdynamikk (CBD) der hun leder en gruppe som forsker på dynamikken til arter som står i interaksjon med hverandre. CBD er en SFF – senter for fremragende forskning.
Som forsker er hun særlig opptatt av å kombinere teoretisk modellering med analyse av empiriske data for «bedre å forstå og ta vare på naturen», slik hun beskriver det på sin nettside.
- Jeg forsøker å forklare mønstre i naturlige populasjoner ved å avdekke de underliggende mekanismene, forklarer Lee.
Bråstopp
Dette må hun legge bort om ikke lenge. Aline Lee står overfor valget mellom å forlate akademia eller å søke jobb i utlandet. Uansett er hun sannsynligvis tapt for NTNU og for norsk forskning. Årsak: Da minister Ola Borten Moe og regjeringen satte Forskningsrådet under administrasjon var en av følgene kutt i utbetalinger til Fripro-prosjekter.
Fri prosjektstøtte er rettet inn mot grunnforskning. Når lønnsmidlene blir borte må hun regne med å finne seg noe annet å gjøre.
- Det er selvfølgelig veldig synd
Lee var en av appellantene da Forskerforbundet holdt punktdemonstrasjon på campus Gløshaugen mandag for å markere sin motstand og bekymring mot ulike utspill fra regjeringen de siste månedene. «Nok er nok, forskning og utdanning trenger langsiktighet» var parolen.
Men nå er det slutt. Enten gir hun opp ambisjonene om en forskerkarriere, eller søker hun seg til utlandet.
- Hva synes du om det?
- Det er jo utrolig synd, for meg, men Norge har jo brukt mye ressurser på meg allerede, og nå forsvinner jeg. Det gjelder ikke bare meg, mange er i min situasjon. Men som sagt – for meg personlig er det selvfølgelig veldig synd, sier Aline Lee til UA.
- Vi må kunne få det til også her
Det var slike som henne May-Britt Moser snakket om da hun entret podiet som første til å holde appell for de som hadde fulgt Forskerforbundets oppfordring. Ifølge arrangørene hadde om lag 250 møtt fram.
- Vi må støtte den nysgjerrighetsdrevne forskningen, sa hun, og viste til da Jens Stoltenberg besøkte Kavli-senteret og viste til at noen av de store innovasjonene som har gitt grunnlag for næringsvirksomhet ikke ble forutsett da forskningen som la grunnlaget ble gjort. Det er slik man legger grunnlaget for hva nasjonen skal leve om 50-100 år.
- I Sverige og Danmark har man funnet måter å sikre denne livsviktige forskningsfinansieringen. Da må det være mulig å få det til også her, sa May-Britt Moser.
Endringslogg: Antall frammøtte er oppdatert med arrangørenes egne beregninger.