Nå kan ansatte ved NTNU få en splitter ny pris

I år dobles premiepotten NTNU-ansatte kan vinne i internpriser. I tillegg kommer det en ny kategori som skal belønnes.

Kjersti Faldet Listhaug, prodekan for utdanning ved Det humanistiske fakultet og leder av NTNUs språkpolitiske utvalg, er ansvarlig for den nye språkprisen ved NTNU.

Hvert år deler NTNU ut en rekke priser til ansatte. Prisene er basert på universitetets strategi, «Kunnskap for en bedre verden».

Fakta

Priser og strategiområder

Hvert av NTNUs strategiområder har én eller flere priser. De er som følger:

Forskning og kunstnerisk virksomhet

  • Forskning og kunstnerisk virksomhet

Utdanning og læringsmiljø

  • Utdanningskvalitet

Innovasjon og nyskapingsvirksomhet

  • Nyskaping og samarbeid med arbeidslivet

Formidling

  • Forskningsformidling

Utvalgte innsatsområder

  • Likestilling og mangfold
  • Arbeidsmiljø
  • Internasjonalisering
  • Språkarbeid

I år dobles premien. Vinner du en pris får du et stipend på 50 000 kroner og fagmiljøet ditt får 100 000 kroner.  For å vurderes må minst tre ansatte eller studenter nominere deg.

I år er det i alt åtte priser som deles ut. En av de er splitter ny: prisen for språkarbeid.

- Bruker språk i alt vi gjør

Prodekan for utdanning ved Det humanistiske fakultet og leder av NTNUs språkpolitiske utvalg, Kjersti Faldet Listhaug,  håper at den nye prisen kan bidra til å synliggjøre gode eksempler på arbeid og tiltak ved NTNU. Samtidig  som det skaper mer interesse for og bevissthet om språk, språkbruk og språkarbeid.

- Språk skaper fellesskap, identitet og tilhørighet, men det kan også bidra til å stenge folk ute fra det samme fellesskapet. Det er sentralt for å skape et godt læringsmiljø og et godt arbeidsmiljø, og er viktig for medvirkning. Vi bruker språk for å formidle alt vi gjør, enten det er publikasjoner, undervisning, allmenretta formidling eller retningslinjer og rutiner, for den del. Godt språk henger sammen med kvalitet.

Har fått kritikk for å ikke prioritere språk

- NTNU har jo fått litt påpakning tidligere fra språkrådet for å bruke i overkant mye engelsk, og spesielt også fra flere på å være for dårlig på nynorsk, er dette et forsøk på å bedre NTNUs rykte på dette feltet?

- NTNU har fått kritikk for ikke å prioritere arbeid med språk. Samtidig vet vi at det foregår mye arbeid over hele NTNU. Nå ønsker vi å løfte fram alt det positive som faktisk skjer, og som har stor betydning for oss, både faglig og sosialt, svarer Listhaug.

Les flere saker om NTNUs språkpolittikk, og om kritikken universitetet har fått.

Kan være mye som kvalifiserer

Prodekanen forklarer at det foregår mye spennende språkarbeid i alle de tre campusbyene, og oppfordrer institutter og fakulteter til å nominere aktuelle kandidater.

- Prisen kan gå til enkeltansatte, fagmiljø eller grupper som har gjort en merkbar innsats for godt språkarbeid ved NTNU. Det kan være snakk om arbeid av både formell og uformell karakter innenfor ulike språk og målformer, slår Listhaug fast.

Fristen for innsending av nominasjon er fredag 13. desember 2024. Listhaug peker på en rekke eksempler på tiltak som kan kvalifisere.

- Det kan for eksempel være tiltak for å støtte språkkompetanse hos ansatte og studenter, bidrag med å utvikle fagterminologi, klarspråkarbeid eller arbeid som fremmer språklig inkludering.

Følg UA på Facebook og Instagram.