NTNU-studentene trodde de hadde sommerjobb: - De avbrøt kontrakten rett før oppstart

Bedrifter kjemper om å sikre seg de beste studentene fra NTNU. Så viser det seg at de ikke kan ta seg råd til dem likevel – flere måneder etter at kontrakten er signert. 

NTNU-student Helene Bjørnsen trodde at hun hadde sommerjobben i boks. Så ble kontrakten terminert.
Publisert

En utdanning fra NTNU anses av mange for å være en sikker vei inn i arbeidslivet. I mange bransjer er det stor konkurranse om å sikre seg de beste studentene til sommerjobber. Det fører til at mange signerer kontrakt over et halvt år før de skal starte i jobben. 

I september i fjor signerte NTNU-student Helene Bjørnsen kontrakt for et konsulentselskap, og alt så ut til å ligge til rette for et internship til sommeren. I midten av april kom derimot beskjeden om at kontrakten ble terminert.

- Det var utrolig kjedelig. Jeg fikk litt panikk, siden jeg hadde sett for meg å jobbe der siden høstsemesteret, sier Bjørnsen, som studerer master i datakommunikasjon og cybersikkerhet. 

Krevende økonomiske tider og økt konkurranse fører til at flere bedrifter ikke har mulighet til å ansette studentene likevel. Selv etter at kontrakten har vært signert i lang tid. Dermed termineres kontraktene kort tid før studentene skulle startet i jobbene.

Tok saken i egne hender på LinkedIn

For tiden er Bjørnsen på utveksling i Madrid, og snakker med UA over telefon. Hun tror utviklingen kan føre til at studenter blir mer skeptiske til konsulentbransjen. 

- Vi går et studie der vi blir fortalt at vi får jobb før vi er ferdig. Men nå ser vi en utvikling hvor stadig flere mister kontraktene sine, sier hun.

I over et halvt år trodde Bjørnsen at sommerjobben var i boks. Hun fikk derfor panikk da konsulentselskapet hun signerte for terminerte kontrakten, kun måneder før oppstart. I håp om å finne ny jobb, tok hun i bruk sosiale medier. 

-  Jeg var veldig «lost», så jeg måtte bare prøve. 

Innlegget til Bjørnsen engasjerte på sosiale medier. Nå har hun fått seg ny jobb.

Bjørnsen la ut et innlegg på Linkedin. Der skrev hun at sommerjobben hun hadde gledet seg til hadde blitt terminert, og at hun trengte en ny jobb. Innlegget har i skrivende stund nærmere 500 likes og 29 kommentarer.

- Nå har jeg fått ny jobb. Det er mye på grunn av innlegget på Linkedin. Det var utrolig kult at så mange engasjerte seg og ville hjelpe, sier IT-studenten.

Signert i oktober, sagt opp i april

Anna Doan opplevde i likhet med Bjørnsen å miste sommerjobben hun hadde signert for. Hun studerer datateknologi, og i oktober signerte hun kontrakt for sommerjobb. I april fikk hun beskjed om at den ble terminert.

- Det var kjipt. Jeg skjønner at det er vanskelige tider, men det var dumt at de sa ifra så kort tid før oppstart, sier Doan.

Hun snakker med UA på telefon fra Valencia der hun er på utveksling. Hun ønsker ikke å bli avbildet i saken. Doan forteller at hun kjenner flere studenter som har opplevd å få kontrakten sin terminert.

- Bedriftene kan ikke noe for at det er dårlige tider. Samtidig er de jo bevisste på sin egen økonomi, så de bør ikke ansette studenter før de vet at de har råd til å ha dem, sier hun.

Selv hadde Doan ordnet seg leilighet sammen med en venninne i byen hun skulle jobbe i i sommer. Hun forteller de hadde brukt lang tid å sikre seg et sted å bo. Nå kan det se ut som at leilighetsjakten var bortkastet.

Man har tillit til bedriften man signerer til

Doan valgte også å bruke Linkedin i håp om å finne en ny arbeidsgiver. Så langt har det ikke gitt resultater.

- Hvis jeg ikke får ny jobb får jeg ta det som et tegn på at jeg skal ta fri denne sommeren, sier hun.

Hun synes likevel det er leit å gå glipp av både inntekt og relevant erfaring. Derfor er hun kritisk til at bedrifter velger å si opp studenter kort tid før oppstart. 

- Man har tillit til bedriften man signerer til, sier hun.

Følg UA på Facebook og Instagram.