Varsler om mobbing og seksuell trakassering 

NTNU mottok 21 varsler i 2024, det er 18 færre enn i 2023. Flere av varslene dreier seg om ansatte og studenter som opplever at de har blitt trakassert.  

Flere ansatte ved NTNU varsler om mobbing på arbeidsplassen.
Publisert Sist oppdatert

UA har fått tilgang på 17 varsler som kom inn til NTNU i 2024 via Sifra-kanalen. Disse varslene er blitt anonymisert.

I tillegg eksisterer det fire varsler som er unntatt offentlighet. 

Fakta

Varsler 2024

UA har fått tilsendt 17 anonymiserte varsler som kom inn i 2024 via Sifra-kanalen

Varslene er blitt anonymisert 

IV-fakultetet: seks varsler

IE-fakultetet: fire varsler

MH-fakultetet: tre varsler

HF: to varsler

Fellesadministrasjonen: ett varsel

NV-fakultetet: ett varsel

I tillegg er det kommet inn fire varsler som er blitt unntatt offentlighet

To av dem er ved AD-fakultetet, og to ved SU-fakultetet

Flere varsler dreier seg om det som påstås å være mobbing på arbeidsplassen. En ansatt ved Fakultet for medisin og helsevitenskap forteller at det er flere medarbeidere ved hens institutt som opplever mobbing. 

«Å erfare mobbing og trakassering av kollegaer og det å være vitne til at kollegaer blir mobbet skaper et svært dårlig arbeidsmiljø og går utover egen og kollegaers psykososiale helse», skriver varsleren. 

Ved Fakultet for ingeniørvitenskap (IV-fakultetet) forteller en ansatt at hen blir systematisk plaget og trakassert på arbeidsplassen sin, og at det har vært svært krevende å gå på jobb i denne situasjonen. 

En annen ansatt, som jobber ved Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk (IE-fakultetet), har varslet om det hen mener er diskriminering, forskjellsbehandling og vanskelige arbeidsforhold. 

Seksuell trakassering

Ved IV-fakultetet skal en masterstudent ha drevet med seksuell trakassering av en kvinne som deltok på et kurs, han har blant annet sendt henne ubehagelige eposter og plaget henne. Varsleren mener NTNU må gå til drastiske tiltak for å få stoppet trakasseringen.

Det har også kommet inn et annet varsel i denne saken. Der forklarer en ansatt ved NTNU at hen forsøker å ta opp denne trakasseringen med masterstudenten. 

Skal ha skjelt ut student

En student ved IV-fakultetet varsler om en foreleser som har oppført seg upassende. Når studenten ikke kan svare på et spørsmål, fortsetter foreleseren å stille studenten spørsmål hen ikke kan svare på. På et tidspunkt sier foreleseren «dette er til og med noe du kan svare på». Dette har gjort at studenten ikke ønsker å gå i forelesning i dette faget mer. 

Ved Det humanistiske fakultet (HF) er det kommet lignende varsel, der en ansatt skal ha skjelt ut en student foran andre studenter og ansatte flere ganger.

Unntatt offentlighet

Blant de varslene som UA ikke har fått se, handler tre av dem om studenter som melder om det de mener er lovbrudd. 

Even G. Larsen, jurist og rådgiver ved HR- og HMS-avdelingen, forteller at det ble registrert 21 varsler om mulig kritikkverdige forhold i 2024.

I 2023 mottok NTNU 39 varsler om kritikkverdige forhold.

- Vi synes ikke vi har et godt grunnlag for å svare på årsaken til at det er færre saker i 2024 sammenlignet med 2023, men tenker det er mer tilfeldig enn at det er en utvikling i den retning, sier Larsen til UA.

Ikke alle varsler blir fanget opp i varslingskanalen.

- Det kan være varsler som går i linja som ikke blir fanget opp av sentral HR, men som da håndteres lokalt, sier han. 

Ifølge HR- og HMS-direktør Arne Kr. Hestnes er det den enkelte dekan som har det overordnede ansvaret for å følge opp mer alvorlige saker som dreier seg om kritikkverdige forhold. Det er likevel leder med personalansvar som har ansvar for å håndtere varslingssaker på sin enhet, med mindre de selv er involvert eller av andre grunner ikke bør håndtere saken. Hestnes mener varslene generelt følges godt opp, men varslingssaker er uansett svært krevende for de involverte, og at det er vanskelig å følge opp saker der varsleren er anonym. 

Følg UA på Facebook og Instagram.