NTNU om Gunnerus: - Lav risiko for sykdom

NTNU skriver at Bedriftshelsetjenestens undersøkelser viser lav sannsynlighet for helsefarlig eksponering av asbest.

Gunnerusbiblioteket 1: Korridor 1 etg. ansattareal 1. etg. Bildet viser vegger som er blitt sanert, og vegger som skal saneres.

NTNUs bedriftshelsetjeneste har undersøkt risikoen for at ansatte har blitt eksponert for helsefarlig asbest i Gunnerusbiblioteket. 

Dette med bakgrunn i registrerte  avvik i bygget knyttet til borring i asbestplate og usikrede asbestrester etter et heisprosjektl. Samt gjennom mulig historisk eksponering av asbest i bygget.

Biblioteket ble først stengt i begynnelsen av september. NTNU har siden jobbet med å kartlegge omfanget av det helseskadelige materialet og risiko for eksponering.

- Alt tyder på at de ansatte ved Gunnerusbiblioteket har hatt lav grad av eksponering av asbest, skriver NTNU på sin internkanal Innsida.

Dette betyr at bedriftshelsetjenesten anser sannsynligheten for å utvikle asbestrelatert sykdom som lav. NTNU BHT fraråder derfor rutinemessige helsesjekker av symptomfrie personer. 

Vil registrere ansatte som har jobbet i bygget

De kan likevel ikke utelukke at eksponering kan ha skjedd. De vil derfor registrere alle ansatte som har jobbet i Gunnerusbiblioteket i NTNUs eksponeringsregister. Dette for å samle relevant informasjon om sykdom skulle oppstå i framtiden.

NTNU skriver også at universitetets bedriftshelsetjeneste gjøres tilgjengelig for studenter som skulle ha spørsmål knyttet til saken. 

Biblioteket har også vært i bruk av studenter, og universitetet skriver at de ikke kan ekskludere at de som har oppholdt seg over tid kan ha blitt eksponert. De understreker igjen at eventuel eksponering har vært på lavt nivå.

Ikke påvist asbest over FHIs grenseverdier

NTNU skriver at Bedriftshelsetjenesten har hatt tett dialog med ledende norske spesialister på asbest og helse i denne saken og baserer konklusjonen sin på følgende grunnlag:

  • Det er ikke påvist asbest over grenseverdier fra Folkehelseinstituttet i samtlige luft og støvprøver som er tatt i forbindelse med de to avvikene.

  • Kartleggingen av asbestforekomstene i bygget, samt plassering og omfang av asbestholdige materialer med skader, støtter opp om konklusjonen om lav eksponeringsgrad.

  • Kartlegging av byggets ventilasjonsanlegg viser at asbest ikke kan ha blitt spredt via ventilasjonsanlegget.

  • Kunnskap om arbeidsmiljø og helseeffekter.

Følg UA på Facebook og Instagram.