Gunnerusbiblioteket

Fire til syv måneder før dette bygget kan åpnes igjen

En nylig kartlegging viste mindre asbest enn tidligere antatt ved Gunnerusbiblioteket. Arbeidet med å fjerne de helsefarlige materialene er ventet å gå godt inn i nyåret.

I 2023 demonstrerte Fortidsminneforeningen mot at Gunnerusbiblioteket var stengt for offentligheten. Den gang var det et innbrudd som gjorde at NTNU besluttet å foreta sikkerhetstiltak i bygget. Nå er det estimert at asbest vil føre til at biblioteket ikke åpner igjen før 2025.
Publisert Sist oppdatert

Det er over to måneder siden Gunnerusbiblioteket ble stengt på grunn av risiko knyttet til spredning av helsefarlig asbest. Nå er det estimert ytterligere fire til syv måneder før bygget kan åpnes igjen. 

En mer detaljert plan kan foreligge i løpet av neste uke.

 22. oktober leverte firmaet Rambøll en rapport til NTNU der de konkluderte med at det er en klar risiko for spredning av asbest i bygget og anbefalte opprydding av asbest på bygget.

NTNU eiendomsavdelingen bekrefter at de vil følge anbefalingene i rapporten. Det vil innebære sanering av 370 kvadratmeter asbestplater og tilhørende gummilister, samt minimum 280 meter med rørisolasjon.

- Mindre asbest enn antatt

Til tross for at det er snakk om store mengder materialer som skal fjernes, slår eiendomsavdelingen at konklusjonene fra rapporten var mindre ille enn ventet.

NTNU eiendomsavdelingen og seksjonsleder Anne Karoline Simonsen håper å ha Gunnerusbiblioteket åpnet igjen mellom februar og mai 2025.

- Det ble funnet mindre asbest i bygget enn det som var antatt før kartleggingen startet. Det var i utgangspunktet antatt at mange av veggplatene bestod av asbestoluxplater, men ifølge miljørådgiver er de asbestholdige veggplatene som så langt er funnet av typen eternittplater med hvitasbest, eller krysotil, opplyser seksjonsleder Anne Karoline Simonsen ved NTNU Eiendomsavdelingen.

Hun påpeker videre at eternittplater er et mer kompakt materiale med en mindre porøs struktur der risikoen for eksponering av asbestfibre er mindre ved inngrep sammenlignet med asbestoluxplater.

Dette påvirker imidlertid ikke hvordan det asbestholdige materialet skal håndteres. Alle typer asbest behandles etter de samme forskriftene.

- Har det blitt avdekket asbest på steder som tidligere ikke hadde kjente forekomster?

- Hensikten med kartleggingen var å få en totaloversikt over alle asbestforekomster i bygget. Vi visste at det fantes forekomster av asbest i bygget fra blant annet kartleggingsarbeidet i forbindelse med ombygging av en heis. Ingen av funnene har kommet som en overraskelse på oss, utover det at det viste seg å være mindre asbestforekomster i bygget enn først antatt, svarer Simonsen.

Undersøker eksponering

NTNUs bedriftshelsetjeneste (BHT) jobber med å sammenstille fakta om asbest i Gunnerusbiblioteket, informasjon til eksponeringsregisteret og vurdere behov for arbeidshelseundersøkelser.

Eiendomsavdelingen oppplyser at det mandag 21. oktober ble gjennomført en befaring for å dokumentere hull etter utskiftingen av alarm- og adgangskontrollsystem, så vel som generelle skader i kartlagte forekomster. 

Dette for å kunne si noe om risikoen av historisk eksponering. Bedriftshelsetjenesten venter på ytterligere informasjon fra undersøkelsene av bygget før de kan beslutte hva som gjøres videre.

Polygon er engasjert som saneringsfirma og er i gang med fremdriftsplanlegging for videre sanering. 

Følg UA på Facebook og Instagram.