arendalsuka

- Denne sektoren har bare opplevd en ting, og det er vekst

Arendal: - Vi har fortsatt en veldig godt finansiert UH-sektor. Vi kommer fortsatt til å ligge i verdenstoppen, men vi kan ikke ligge over verdenstoppen, sa statsråd Hoel da han stilte til utspørring.

Oddmund L Hoel
Vi kan ikke ha en studiefinansiering som gjør at studenter kan ta utdanninger ved de aller dyreste universitetene i verden, sa Oddmund Hoel.
Publisert Sist oppdatert

Oddmund Hoel har stilt til årviss, lett grilling i regi av NSO og Forskerforbundet siden han trådte inn i regjeringen. Tidligere år i egenskap av å være statssekretær i KD, dette var første gangen han stilte som statsråd. Tidligere har han stilt i kortermet skjorte, i år var dressjakka på plass, komplett med hvitt tørkle i brystlomma.

Senterpartiministeren innledet med å kommentere undersøkelsen som viser at hans parti er blant de som lavest standing når det gjelder politikk på sektoren.

- Ellers så merker jeg meg at halvparten ikke vet hvilket parti som har den beste UH-politikken. Jeg tenker at dette er mer et problem for sektoren enn meg.

Før det kommenterte han tørt at for han har det siste året gått utrolig bra. Han ble jo plutselig statsråd!

Så ble han spurt om han vurderte sin stilling etter episoden som fikk studentene til å introdusere ham som «klineministeren» under student-nach kvelden i forveien: Hoel svarte med ettertrykk:

- Overhodet ikke.

Sivil og militær forskning 

- Blir det mer penger til forskning, eller går alt til luftvern, ville moderator Aksel Kjær Vidnes vite.

- Jeg kan garantere at det blir mer penger til luftvern, og andre militære avdelinger. Det er mange områder på statsbudsjettet som ikke kan vente seg mer penger. Forskning og utdanning er det, men det er ut fra et svært høyt nivå.

- Er du enig i at forskning er en del av vår totalberedskap?

- Ja.

- Hvorfor kan du ikke argumentere for det inn i regjeringen?

- Vi har et arbeid på gang for å styrke koplinga mellom sivil og militær forskning. Her ligger det store muligheter for universiteter og høgskoler.

Skal tilbake på 2019-nivå

Så fikk ministeren spørsmål fra NSO-leder Kaja Hovdenak om studenters økonomi og studenters bosituasjon i forbindelse med årets studentindeks, og han svarte ved å vise til satsing på bygging av studentboliger, samt at alle i samfunnet har det mer utfordrende. Så spurte Guro Lind, Forskerforbundets leder, om regjeringskollegiet skjønner alvoret sektoren står i.

- Svaret er ja. Det er et skrikende behov for å prioritere enkelte områder – framfor alt militæret og helsevesenet. Men det er mer penger igjen. Det er endel stillinger i UH-sektoren som skal bort, man skal tilbake på 2019-nivå, til før pandemien, svarte Hoel.

Skifte på gang

Så la han til at et skifte er på gang.

- Denne sektoren har bare opplevd en ting, og det er vekst. Vi har hatt sterkest vekst innen forskning og utdanning siste 10 årene i verden, på topp i andel av BNP brukt på sektoren. Dette må man ha med seg. Det hjelper selvsagt ikke på den enkelte instituttleder som må kutte stillinger. Men vi har fortsatt en veldig godt finansiert sektor. Vi kommer fortsatt til å ligge i verdenstoppen, men vi kan ikke ligge over verdenstoppen.

Så ble han spurt av leder av Universitets- og høgskolerådet Sunniva Whittaker om hvordan han vil håndtere situasjonen om Norge blir et mindre attraktivt land for ph.d-kandidater, med henvisning til de nye språkkravene.

- Vi tror de vil ha kapasitet til å lære seg bittelitt norsk, vi synes ikke det er å gå for langt, når sektoren har tillatt seg å la norskandelen gå så kraftig ned, sa han.

Hoel la til at om sektoren opplever rekrutteringsproblemer over tid, så skal man se på saken. Han la til at han ikke tror det vil skje.

- Dere ville ha frihet ...

Også Akademiet for yngre forskere presset ham på det. Å ta vare på norsk fagspråk er prioritert, svarte SP-statsråden. På spørsmål fra moderator om han ikke gjør det lettvint ved å si at 'dere får 45 milliarder kroner i året, løs det', svarte han at 45 milliarder er mye penger, og sektoren har bedt om autonomi, og da blir det slik.

På spørsmål om sviktende finansiering av studier i utlandet fører til økte klasseforskjeller hvor studenter fra velholdne hjem kan studere ved toppuniversiteter, svarte Oddmund Hoel slik:

- Vi kan ikke ha en studiefinansiering som gjør at studenter kan ta utdanninger ved de aller dyreste universitetene i verden. Sånn er det.