Åpner for å behandle digital immatrikulering politisk: - Vi er bekymret
Leder for Studenttinget NTNU er bekymret for konsekvensene av digital immatrikulering. - Det kan være naturlig å fatte vedtak om dette, sier Astrid Hilling.
Slik ser ikke immatrikulering ved NTNU ut lenger. Leder for Studenttinget sier studenter nå ikke er vant til denne formen for immatrikulering.Foto: Kristoffer Furberg
Mandag er det klart for immatrikulering ved NTNU. Som Universitetsavisa meldte i vår har det for lenge siden vært besluttet av ledelsen at den felles immatrikuleringen skal gjennomføres som en digital sending som studentene ser i fellesskap på sitt nye studie.
Dette i likhet med hvordan det ble gjort ved immatrikuleringen i 2021. Det står derimot i kontrast til hvordan immatrikulering ble gjennomført før koronapandemien. Da ble alle nye studenter samlet for å se taler og underholdning sammen, rundt omkring i de ulike studiebyene. Endringen i format fikk flere til å reagere.
Da ordningen for immatrikulering ble kjent, sa leder for Studenttinget, Astrid Hilling, at studentdemokratiets ledelse mente at studentene ikke får den samme velkomsten av den digitale sendingen.
Hilling er bekymret for at studenter på ulike fakulteter kommer til å få ulike velkomster.
- Det er stor ulikhet mellom fakultetene. Vi er bekymret for at noen pengesterke fakulteter kommer til å gjøre mer stas på studentene. En av de store fordelene med den tradisjonelle immatrikuleringen var at alle studentene fikk den samme staselige velkomsten, forteller hun.
Hun sier det er klart at det største argumentet for å videreføre ordningen fra pandemien har vært likebehandling av studentbyene. Dette har både rektor Anne Borg og prorektor for utdanning Marit Reitan vist til tidligere.
- Samtidig kan det også være veldig positivt at alle byene får et eget særpreg. Det gir mer rom for å vise fram det spesielle med den studiebyen du skal bo i, som Samfundet i Trondheim og Huset i Gjøvik, sier Hilling.
Må høre hva studentene selv synes
Hun forklarer at etter pandemien har de digitale sendingene blitt en ny normal og mange studenter kjenner ikke til den tradisjonelle immatrikuleringen. Derfor har ikke nye studenter så mye å sammenligne med når de mandag ønskes velkommen av NTNU.
- Studentene i dag er ikke vant til den tradisjonelle immatrikuleringen, så det er jo vanskelig for dem å si hvordan det burde være. Men det er viktig at vi får en skikkelig evaluering i etterkant og spør de nye studentene hva de faktisk synes, forteller hun.
Hun åpner også for at studentdemokratiet kan komme til å vedta politikk på området.
- Det er noe som kan være naturlig. Vi har vært inne på det og vi kommer til å diskutere det nå i helga med represetantene i arbeidsutvalget fra Trondheim, Gjøvik og Ålesund samlet. Det vil også være viktig hva man kommer fram til i evalueringene av årets immatrikulering . Så er det selvsagt også opp til hva representantene i Studenttinget ønsker, forteller Hilling.
Det har tidligere ikke kommet klare signaler på om den ordningen som går av stabelen mandag er en permanent ordning eller midlertidig. Rektor Anne Borg opplyste i vår Universitetsavisa at pandemisituasjonen var «i liten grad» førende for bestemmelsen om immatrikuleringen 2022.
- I fjor høst (september/oktober) var vi ganske optimistiske til at pandemien skulle være ferdig høsten 2022. I ettertid ser vi at det kan være fornuftig å ha et opplegg rundt immatrikuleringen som er gjennomførbart hvis det skulle være avstandskrav og antallsbegrensninger i august, sa Borg i februar.