Det summer av oppspilt forventning i salen. Det er nå det gjelder. Deltakere fra 28 investorselskap er kommet fra hele landet for å tilbringe dagen i Gruva på Gløshaugen, NTNUs senter for studentinnovasjon. De skal sitte i salen og se, lytte og vurdere når studenter fra 12 oppstartsbedrifter pitcher sine forretningsideer fra scenen.
Bevart er selskap nummer to som skal i ilden. Nielsen sitter litt urolig på stolen, men ellers virker han fattet. På forhånd har han øvd på å puste riktig.
3 – 2 – 1 – pitch! roper alle i salen før en representant for hvert selskap skal opp på scenen.
Klokka står på 5 minutter og teller ned til 0. Det er den tida studentene har på å framføre forretningside, planer og alt annet som kan imponere investorene i salen.
Der er Nielsen på scenen. Han gestikulerer, snakker rolig og uten manus. Framføring har alle studentene dreis på, skal det vise seg. En etter en formidler de budskapet uten nervøsitet, stotring eller jernteppe.
Bevart består av tre studenter fra Entreprenørskolen ved NTNU. I tillegg til Nielsen er Martin Olderskog og Håvard Lystrup involvert i selskapet. Bevart utvikler smartsensorikk som overvåker, dokumenterer og forlenger levetida til bevaringsverdig kunst.
Da UA intervjuet Christian Nielsen på forhånd, fortalte han at ideen kom ikke fra de tre studentene, men fra muséene. Kode kunstmuseum etterlyste bedre løsninger enn i dag, dette ble spilt inn til Entreprenørskolen. Siden Nielsen er utdannet kunsthistoriker fra NTNU, kom ideen hans vei. Og med Olderskog som teknisk ekspert og Lystrup som sivilingeniør var de i gang.
- Det er veldig fint å få jobbet med kunst, ny teknologi og forretningsutvikling, konstaterte Nielsen.
En fiks ferdig prototype av Bevarts sensorløsning er plassert hos Kode i Bergen og på Britannia hotell i Trondheim.
Bitteliten sensor
- Hvorfor er deres sensorløsning så bra?
- Det er en helt sømløs løsning, der konservator har alt på ett sted. Det er klimaovervåking, temperatur, luftfuktighet, og sporing og overvåking av alt som kan skje under transport.
Ideen går ut på å knytte sammen det beste av allerede eksisterende teknologi, bruke den innsikten de har om kunstbransjen og utvikle en sensor skreddersydd for denne. Det er noe som ikke fins i dag. Dagens sensorer er gjerne veldig gode på ett forhold, for eksempel temperaturmåling, men ikke alt det som trengs for å ta vare på kunst og hindre at den kommer på avveie.
- Sensoren vi bruker er veldig mye mindre enn konkurrentenes. Den er på størrelse med en tommelfingernegl og veier om lag 2 gram. Dette er smått og kan monteres på baksida av et kunstverk. Det som allerede finnes på markedet, er store og klumpete greier.
- Gøy med pitching!
Også før Student Investor Day så han lyst på å stå på scenen framfor ansatte i 28 investorselskaper. På selve dagen deltok blant annet Schibsted Venture, StartupLab og Bring Venture.
- Pitching er veldig gøy. Jeg er showman og glad for å stå på scenen. Vi har tro på ideen og har jobbet iherdig med den. Det vi er interessert i er å møte noen som har passion for kunstbransjen, mange har penger, men det er ikke alle som har en lidenskap for kunst, som er vår drømmeinvestor.
For Toril Nagelhus Hernes, prorektor for nyskaping ved NTNU, er dette en stor dag. Det er NTNU som arrangerer dagen sammen med Sparebank 1 SMN og 6AM Accelerator.
- Det er veldig viktig å åpne NTNU enda mer for samfunnet og investorer, som er interessert i ideene til studentene ved NTNU. Vi støtter opp om dette for å skape dialog mellom investormiljøet og studentene – og få verdiskaping ut av ideene, sier hun til Universitetsavisa.
- Skaperlyst siver opp fra salen
Når studenter og investorer samles for en slik anledning, er det ikke fnugg av beskjedenhet å spore. Konsernsjef Jan Frode Janson i Sparebank 1 SMN så stort på det.
- Konkurransen er global. Vi har fått fram verdensmestere i idrett, forskning, nobelpris og mat. Nå skal vi gjøre det samme for nyskaping. Gro Harlem Brundtland sa at det er typisk norsk å være god. Jeg vil si at det er typisk Midt-Norge å være best.
Hernes karakteriserte dagen som helt fantastisk. Janson mente den var aldeles herlig.
- Det siver opp fra salen kunnskap, energi og skaperlyst. Dere skal bidra til å skape verdier og endre samfunnet. Æ får ståpæls, sa han på klingende trøndersk.
Det samme uttrykket brukte han i et avisintervju nylig, Problemet var at de droppet pæls, sa han og høstet latter i salen.
Etter pitchinga fikk studentene treffe investorene ved 12 ulike bord. Målet var at alle skal treffe alle. Deretter skulle beste forretningside, beste forretningsplan og bærekraftspris kåres med penger på kjøpet. I tillegg vil en av de 12 oppstartsbedriftene få delta på Stage Two-konkurransen i Berlin og en av vinnerne får delta i 6AM Accelerator program.
5 minutter har gått og vel så det. Christian Nielsen går av scenen og ser fornøyd ut. Han får rosende ord og klapp på skuldra av kollega Håvard Lystrup i salen. Trioen i Bevart har nå blikket vendt kun ett sted: framover.
- Vi har et ønske om å jobbe i Bevart på fulltid. Vi har en ambisjon om å dra utenlands siden de fleste museer er i Paris og London. Vi ser fram til å erobre de to byene. I tillegg gjør det godt å bidra med noe konkret. Å overvåke kunst og forlenge dens levetid, det er en stor drøm, sier Christian Nielsen.
Bevart vant ingen av fredagens priser. Det gjorde Enernite som fikk prisen for beste forretningside. De utvikler en plattform som gjør det mulig for energiutviklere å få tilgang til det mest omfattende settet av datakilder som kreves for utvikling av fornybar energi.
Woolero vant bærekraftsprisen. De utvikler biogjødsel i form av ull-pellets, ull-potter og ull-brett av lokal saueull, som i dag kastes.
Skypass vant pris for beste forretningsplan. De utvikler og leverer det første komplette rapporteringsverktøyet for returvarer over landegrenser. Rosinen i pølsa blir at Skypass også ble den oppstartsbedriften som får reise til Berlin.
Dette har vært en kjempefin dag, som har gått over all forventning, sier Christian Nielsen når arrangementet er over.
- Jeg drar ikke hjem med noen premier, men har hatt mange spennende samtaler som jeg ser frem til å følge opp videre. Alt i alt har prosessen rundt Student Investor Day vært en veldig verdifull og lærerik prosess, som har hjulpet oss med å utvikle forretningsideen. Vi holder tempoet oppe og trøkker til videre!