Folkemøte og ProtestPub engasjerte NTNU-fellesskapet
Rektor har invitert til debatt om NTNUs visjon og verdier. ProtestPub tok ham på ordet, og har sendt innspill til ledelsen med utgangspunkt i grasrotas egne diskusjoner om samfunnsansvaret og fremtiden.
Love letters to academia holdt en appell på ProtestPubs arrangement i november.Foto: ProtestPub
HildeRefstieFørsteamanuensis, Institutt for geografi og sosialantropologi
BritaFladvad NielsenFørsteamanuensis, Institutt for design
Ida MarieHenriksenPostdoktor, Institutt for tverrfaglige kulturstudier
ElismeplassFørsteamanuensis, Institutt for lærerutdanning
Dette er en ytring. Innholdet i teksten uttrykker forfatterens mening.
Folkemøte om universitetets fremtid
Tirsdag 12. november samlet studenter, ansatte og ledere seg på Dokkhuset for å delta på folkemøte og protestverksted i regi av gjenoppståtte ProtestPub. Arrangementet hadde som mål å sette søkelys på alternative måter å styre kunnskapssektoren på, og det ble tydelig at dette er et tema som engasjerer.
Med et variert program bestående av appeller, paneldebatt, kreative verksteder og kunstneriske innslag, var det god stemning og høyt energinivå gjennom kvelden.
Kveldens paneldebatt, ledet av Eli Smeplass fra Institutt for lærerutdanning, satte søkelyset på hvordan kommersialisering og ovenfra-og-ned-styring truer universitetets kritiske samfunnsrolle. Spørsmålet som dannet kjernen i debatten var: Hva skjer når universitetene står i en skvis mellom kommersialisering, ovenfra-og-ned-styring og uforutsigbare kutt? Hva blir til slutt igjen av universitetets samfunnsoppdrag, når akademisk frihet og kritisk tenkning får trangere kår?
Paneldeltakerne, inkludert Ingvild Bergom Lunde fra Stipendiatorganisasjonene i Norge og Aksel Tjora fra Institutt for sosiologi og statsvitenskap, pekte på behovet for å bevare akademisk frihet og styrke universitetenes rolle som bastioner for kritisk tenkning.
Publikum bidro aktivt med spørsmål og innspill, og det var tydelig at temaet resonnerte sterkt. Mange deltakere fremhevet behovet for å styrke samarbeidet mellom studenter, ansatte og ledelsen for å finne løsninger som ivaretar universitetets grunnleggende verdier. Mange tok også opp bekymringer rundt egen arbeidsplass, og som poengtert av Lisbeth Aune i Forskerforbundet hvordan kunnskapsarbeid på universitetet preges av en situasjon med omorganisering og kraftige nedskjæringer. Didrik Nohre Lønvik i fra Studenttinget snakket om studentenes engasjement, og Mrudhula Koshy om hva som ville kjennetegne hennes ‘drømmeuniversitet’, et universitet som i mye større grad tok innover seg verdier som global solidaritet.
Arrangementet tiltrakk seg folk fra ulike deler av universitetet, studenter, ansatte, eksterne og også ledere. Det var flere som var overrasket over mangfoldet i de som valgte å være til stede på et så rampete og uoffisielt forum som ProtestPub er. På ProtestPub skal alle stemmer i utgangspunktet være like viktige. Det hadde vært spennende om også ledelsen omfavnet den uformelle stilen og i større grad gav seg i kast med workshops og spontane spørsmål. Dessverre var det heller lite av dette å spore denne gangen, men de som er med på arrangementene blir forhåpentligvis mer fortrolig med formatet etter hvert. ProtestPub skal nemlig åpne opp for en bredere og friere debattkultur ved NTNU og styrke universitetets rolle som en arena for åpen og modig dialog.
Erfaringer som bygger bro til fremtiden
ProtestPub har tidligere vært en plattform for å lufte frustrasjoner og skape konstruktive forslag, og dette arrangementet var intet unntak. Erfaringene fra kvelden, kombinert med tidligere arbeid, har nå blitt samlet og videreført som innspill til NTNUs nye strategi. Den kan du finne under. Vi inviterer til både å underskrive og debattere hva som bør kjennetegne fremtidens universitet.