Ytring
Om NTNUs visjon: Vi må ha høye ambisjoner som vi kan strekke oss etter
Visjonen «kunnskap for en bedre verden» står sterkt. Videre oppfordrer jeg til en diskusjon om to ambisjoner styret har foreslått, skriver rektor Tor Grande i denne ytringen, hvor han rapporterer fra arbeidet med ny strategi.
- Selv om vi nå opplever reduserte bevilgninger, så har NTNU et godt utgangspunkt for videre utvikling, skriver rektor Tor Grande.
Foto: Benedikt Erikstad Javorovic
Dette er en ytring. Innholdet i teksten uttrykker forfatterens mening.
Arbeidet med ny strategi for NTNU var en sak i styremøtet 29. oktober, hvor veien videre med strategiarbeidet ble vedtatt. Styret bestemte at visjonen vår – Kunnskap for en bedre verden - skal ligge fast sammen med verdiene våre – kreativ, konstruktiv, kritisk og respektfull. Det er jeg glad for.
Jeg har med stor interesse fulgt debatten om visjonen og verdiene til NTNU. Det har vært mange gode bidrag enten de har kommet i form av leserinnlegg, dialogmøter og debatt på Dokkhuset. Det er tydelig at visjonen vekker engasjement og diskusjon. Men kanskje aller viktigst, visjonen «kunnskap for en bedre verden», står sterkt ved universitetet. Det understreker den gode debatten som har gått i Universitetsavisa.
Det er store forventninger til NTNU. Fra samfunnet, fra studenter, og fra samarbeidspartnere. Vi skal utvikle kunnskap og utdanne kandidater, vi skal bidra med løsninger til vår tids utfordringer og vi skal delta aktivt i samfunnsdebatten. Det skal vi gjøre gjennom vårt helt spesielle samfunnsoppdrag som fritt og uavhengig universitet.
Det sentrale spørsmålet nå er vårt ambisjonsnivå. NTNU er en smeltedigel av ulike kulturer og fagområder med dyktige ansatte som jobber innenfor et bredt spenn innen våre kjerneoppgaver. Styret har foreslått to ambisjoner som vi fremmer som utgangspunkt for den videre diskusjonen i organisasjonen:
1) Vi skal utvikle oss som et ledende, internasjonalt universitet med høye kvalitetsstandarder.
2) Vi skal utvikle rollen vår for at kunnskap kommer i bruk og som pådriver for bærekraftig utvikling.
Enig eller uenig?
Send oss din ytring på
Jeg mener det er et godt utgangspunkt for en diskusjon om våre ambisjoner som gir oss noe å strekke oss etter. Nettopp fordi disse ambisjonene handler om at NTNU skal bli enda bedre på å være NTNU.
Selv om vi nå opplever reduserte bevilgninger, så har NTNU et godt utgangspunkt for videre utvikling. Vi rår over store ressurser i form av mennesker, midler og infrastruktur, og vi er anerkjent som et nasjonalt og internasjonalt ledende universitet, der fokuset på kvalitet er en av våre store fortrinn.
Et vitnemål fra NTNU er et kvalitetsstempel for studenter som søker jobb etter endt utdanning. Gjennomgående fokus på kvalitet bidrar også til at vi utvikler løsninger og teknologi som forandrer samfunnet til det bedre. Og det er først og fremst den faglige kvaliteten som gjør oss attraktive som en samarbeidspartner.
Jeg har uttalt at det er ikke et spørsmål om vi får en ny nobelpris ved NTNU, men et spørsmål om når vi får den neste. Men hva trenger vi å gjøre for å lykkes videre som forskningsuniversitet?
Vi er også en utdanningsinstitusjon som er godt stilt i rekrutteringen av de skarpeste hodene i landet. Men vi merker at kampen om å rekruttere nye studenter både innenlands og utenlands er tøffere, blant annet fordi ungdomskullene blir mindre. Hvordan sikrer vi at vi beholder vår posisjon i fremtiden?
I tillegg er en av våre aller viktigste varemerker som universitet at kunnskap skal komme i bruk. Hvordan skal samarbeidspartnere i arbeidslivet, nasjonalt og i våre tre regioner Trøndelag, Møre og Romsdal og Innlandet merke at de huser et stort innovativt europeisk universitet med utadrettede fagmiljøer?
For meg er det ikke tilfeldig at vi har foreslått disse to ambisjonene, men jeg oppfordrer til en diskusjon om innholdet og formuleringene av ambisjonene. Hva hadde disse ambisjonene betydd for dere dersom vi hadde hatt disse ambisjonene som en rettesnor for institutter, fakulteter og universitetet som helhet? Det inviteres også til å diskutere andre forslag til ambisjoner til strategien.
I tillegg til ambisjonene, så er det formulert noen forslag til forutsetninger og premisser som vi anser som viktige for å kunne lykkes med ambisjonene vi setter oss. Det ønsker jeg også blir diskutert i organisasjonen.
De innspillene ansatte og studenter gir nå er det som skal gi retning for vårt universitet det neste tiåret. Det er mange måter man kan bidra i strategiarbeidet som å engasjere seg i fakultetsstrategier, instituttstrategier, eller campusstrategier for Gjøvik og Ålesund. Og for de som ønsker, er det også mulig å gi innspill som enkeltpersoner på nettsiden for strategiprosjektet.
Det å beskrive hvilket ambisjonsnivå NTNU skal ha i nær fremtid er en unik mulighet som jeg håper så mange som mulig griper.
Tusen takk for det gode engasjementet så langt.
Les mer om NTNUs strategi
-
Nå kan ansatte ved NTNU få en splitter ny pris
I år dobles premiepotten NTNU-ansatte kan vinne i internpriser. I tillegg kommer det en ny kategori som skal belønnes.
-
Kva er vår samfunnsrolle – eigentleg?
- Kva er eit universitet? Det er ikkje ein interesseorganisasjon; vi er ikkje eit politisk parti, ikkje eit trussamfunn eller folkerørsle. I staden skulle akademikarar vere dei som lærer samfunnet verdien av sakleg drøfting og eit fritt ordskifte.
-
En visjon som biter, takk!
- Spør du meg må visjonen bidra til å jage oss ned fra elfenbenstårnene og ta et ansvar for verden utenfor.
-
«Bunnlinja! Du må se på bunnlinja!»
Bunnlinja? Snakker du om penger? Eller verdier? Kanskje menneskelige verdier?
-
Se og les intervjuet med rektor
UA intervjuet rektor Tor Grande på direkten onsdag 25. september klokken 11. Leserne kunne melde inn spørsmål til ham underveis.
-
Møt rektor Tor Grande i direkte UA-intervju
NTNUs ferske rektor har satt igang arbeid med ny strategi, derpå følgende revidert visjon. Mens fakultetene skjærer til beinet. Hva tenker han om saken? UA intervjuer Grande på direkten onsdag 25. september klokken 11. Du kan melde inn spørsmål til ham underveis.
-
«Den som har visjoner, bør oppsøke lege»
- Det er faktisk mulig å være uenig i NTNUs visjon, noe som tyder på at den har et påstandsinnhold, skriver etikkfilosof Lars Johan Materstvedt i denne kronikken.
-
«Med ord starter vi kriger, med ord gifter vi oss»
Omsider tok det fyr. Ulrika Mårtensson, fra salen: - NTNU bidrar til Natos krigsdoktrine. Karl Erik Haug, også fra salen: - Ukraina forsvarer sin frihet med våpen fra Kongsberg-Gruppen.
-
Snart går «Kunnskap for en bedre verden» ut på dato
NTNUs visjon er moden for revisjon. Hva bør komme i stedet? Behøver universitetet en visjon? Debatten går i UAs spalter. Mandag kveld inviterer rektor til debatt i Dokkhuset.
-
Har NTNUs styre en god plan for den nye strategien?
Å utvikle NTNU er mye mer enn en visjon og et mål. Det krever også en godt styrt prosess der nivåer og fagmiljøer med fellesinteresser kommuniserer godt, skriver Erik Wahlström.