kunst og medievitenskap

Usikkerhet blant ansatte: De vet ikke hvor de får plass i ny campus

Institutt for kunst og medievitenskap skulle sammen med musikkfag inn i nytt bygg ved Samfundet. Nå er ingenting sikkert lenger, og avgjørelsene haster. 

Instituttleder Tore Kirkholt ved Institutt for kunst og medievitenskap sier at forslaget om å samle Institutt for musikk kom farlig seint i prosessen.
Publisert
Fakta

Endringer i planen

Hittil har campusprosjektet jobbet ut fra at Dragvoll-miljøet ved Institutt for musikk skal sitte sammen med Institutt for kunst og medievitenskap i P4 (se kart).

Resten av IMU skulle foreløpig bli i Trondheim sentrum ved Olavshallen.

På sikt ønsket NTNU å finansiere et nytt bygg på Fengselstomta, der resten av Institutt for musikk skulle inn.

Nå har rektor imidlertid bedt om å vurdere å samle hele Institutt for musikk i P4.

I så fall blir det ikke plass til Institutt for kunst og medievitenskap her.

På Institutt for kunst og medievitenskap (IKM) hersker det usikkerhet. Planen har vært at IKM skal inn sammen med Dragvolls musikkfag i et nybygg ved Samfundet, P4 (se kart).

Slik har kartet sett ut, med Institutt for kunst og medievitenskap i P4.

Men nå er ingenting sikkert lenger – det er satt i gang en såkalt mulighetsstudie for å finne ut om det er mulig å samle hele musikk-miljøet i dette nybygget, også de som i dag sitter i leide lokaler i Olavshallen. Da blir det ikke plass til IKM.

- Jeg forstår jo at det er fint om Institutt for musikk (IMU) blir samlet. Men også vi i IKM må ha en løsning vi kan leve med, sier instituttleder Tore Kirkholt.

Prosjekteringen av P4 skulle egentlig starte i høst, og er nå utsatt til tidlig i 2025.

- Jeg synes at dette forslaget kommer farlig seint i prosessen, sier Kirkholt.

Trenger åtte meter under taket

Det er lagt fram flere alternativer til plassering for IKM. Ett av dem er at de skal inn i sentralrekka på Gløshaugen, og at undervisningslokalene og spesialrom blir i området i andre etasje, der Akademika ligger i dag. 

Instituttleder Tore Kirkholt i Black Box, der det er nødvendig med god takhøyde.

- Våre teaterrom, som for eksempel Black Box, trenger åtte meter under taket, sier Kirkholt, og viser fram lokalene de har på Dragvoll i dag. I tillegg til Black Box må også andre teaterrom og TV-rom ha dobbel takhøyde.  

Det er ikke åtte meter fra golv til tak på Akademika i dag, snarere tre meter, når ventilasjonsanlegget har tatt sin plass.

Fakta

Alternativene som nå utredes er:

- Situasjonen blir som i dag, med IMU fra Dragvoll og IKM til P4

- Samlet IMU til P4, IKM til Sentralrekka på Gløshaugen

- Samlet IMU til P4, IKM og KIT i nybygg ved Fengselstomta

- Samlet IMU til P4, IKM til Kalvskinnet

- Taket må i tilfelle heves betraktelig, jeg vet ikke om det er mulig, eller hva det vil koste. Hvis det ikke er mulig, er den ballen lagt død, sier Kirkholt.

Vurderer også andre alternativer

Et annet alternativ som vurderes er at IKM kan komme inn i et nytt bygg i nærheten av P4, ved Fengselstomta, sammen med Kunstakademiet i Trondheim (KiT). Det finnes også ledige lokaler på Kalvskinnet, som kan vurderes for IKM. 

- Men et helt nytt bygg vil selvsagt bli dyrt. Lokalene på Kalvskinnet er leid, og må i tilfelle bygges om. Jeg vet ikke hvor realistisk dette er, og vi har fått inntrykk av at løsningen i sentralbyggene er enklest å få til, sier Kirkholt.

IKM var veldig fornøyd med forslaget der de skulle inn i P4 ved Samfundet.

- Vi er redd for at de andre løsningene kan gi dårligere arbeidsforhold for de praktiske og utøvende fagene. Jeg er spent på om det finnes nok penger til å få en god løsning for oss dersom dette nå ikke blir noe av, sier Kirkholt. 

Usikkerhet blant de ansatte

Nils Christian Boberg er produsent og senioringeniør ved IKM. Han sier endringene skaper usikkerhet på instituttet.  

- Jeg er helt oppgitt. En samling av Institutt for musikk har hele tiden vært ønsket, og det kunne vært løst med et nybygg fra starten av. Så kunne man heller samlet IKM med for eksempel KiT i et neste byggetrinn. Vi føler at vi er tilbake ved start, sier Boberg. 

Senioringeniør Nils Christian Boberg ønsker ikke å bli plassert i sentralblokkene, da vil han heller til Kalvskinnet, der studentene er nærmere byen.

Boberg hadde håpet at instituttet ville få moderne lokaler i nytt bygg sammen med musikk-fagene. 

- Nå haler avgjørelsene ut. Dette er demoraliserende for oss som jobber her. Worst case for oss er om vi blir plassert i sentralblokkene. Da blir vi stuet bort, og virkelig ikke et vindu mot omverdenen – slik meningen egentlig var, sier han. 

Frykter at økonomien vil påvirke valg av løsning

Boberg påpeker at de som jobber med kunstfag kanskje ikke trekker inn så mye penger, men at de likevel bidrar med en grunnvoll til universitetet. Både han og Kirkholt frykter at NTNUs økonomiske situasjon vil påvirke hvilken løsning NTNU faller ned på.

- Det jeg er mest redd for er at det blir tatt en beslutning raskt fordi man er nødt til å prosjektere P4, og at man ikke får tid til å kvalitetssikre de forslagene som nå skal utredes. Også er jeg redd for at det er så lite penger igjen når det skal ombygges for IKM, at man ender med en dårlig løsning for oss, sier Kirkholt.

Allerede i uke 44 skal mulighetsstudien være ferdig, ifølge planene. 

- Det er jo neste uke. Jeg tror ikke det er mulig å finne en god og kvalitetssikret løsning innen den tid, eller før prosjekteringen av P4 må starte, sier Kirkholt. 

I seneste laget?

UA har spurt NTNU-ledelsen hvorfor forslaget om å samle Institutt for musikk (IMU) i P4 har kommet først nå. 

Prorektor Marit Reitan viser til at man hele tiden har ønsket å samle IMU, men at NTNU mistet denne muligheten med nedskaleringen av prosjektet som regjeringen gjorde i 2023. 

Hun sier Det humanistiske fakultet nå har fremmet et ønske om å undersøke på nytt om dette likevel kan realiseres. 

- Det har bakgrunn i at vi nå er i en litt annen situasjon, der både den økonomiske situasjonen og arealbehovene er endret. I tillegg har NTNU en eiendomsstrategi som jobber mot mindre leide arealer for å redusere kostnader. Det kan derfor være rom for å tenke nytt rundt P4 og om det likevel kan la seg gjøre å samle IMU der, sier Reitan. 

Gevinster ved å samle IMU

Hun mener det vil være flere gevinster ved å samle IMU. 

- Vi vil få en samling av fagmiljø, og vi vil få bedre utnyttelse av arealet gjennom større grad av sambruk og flerbruk. Samtidig vil en slik endring innebære kostnader, som gevinstene må vurderes i forhold til, sier hun.

Hun understreker at dette er en mulighetsstudie og at ingenting er besluttet. 

- Vi ser på alternativer for plassering av IKM og vi jobber for en god løsning for dem også. IKM er godt involvert i denne prosessen, sier hun.

Reitan sier diskusjonen om alternativ plassering for IKM vil være en del av en helhetlig diskusjon om campusutvikling. 

- Blir P4 forsinket på grunn av denne utredningen?

- Nei, mulighetsstudien vil ikke forsinke byggeprosjektet P4. Det legges opp til en rask prosess og beslutning for å unngå forsinkelser, og beslutning skal fattes allerede i november.

Følg UA på Facebook og Instagram.