Derfor er det Pride-flagg i bare én av NTNUs studiebyer
Juni betyr vaiende regnbueflagg de fleste steder i landet, også ved NTNU i Ålesund. Ved NTNU campus Trondheim og Gjøvik er det derimot ingen flagg i sikte.
Pride-måneden juni setter fokus på mangfold og kjærlighet. Her flagger de ved NTNU i Ålesund.Foto: Skjermdump fra NTNU Ålesunds Instagramkonto
Juni er som kjent Pride-måned. Da er det mange som heiser regnbueflagget, slik som de har gjort ved NTNU Ålesund, hvor regnbuefargene smykker både campus, Instagram- og Facebook-kontoene deres.
I Trondheim og Gjøvik er det derimot ingen regnbuens flagg å se på campusene.
- Flagget heises ikke i juni. Regnbueflaggene skal heller heises
ved universitetet når det er Pride-markeringer i våre tre studiebyer, sier direktør for organisasjon og infrastruktur, Bjørn Haugstad.
Det er derfor vi ser flaggene i Ålesund denne uken, hvor den lokale markeringen sammenfaller med selve Pride-måneden, nærmere bestemt 9.-16. juni. I Gjøvik derimot er markeringen satt til august, mens Trondheim har sin i september.
Tar ikke del i internasjonal feiring
Til tross for ulike markeringsmåneder velger mange institusjoner å la flagget stå i juni i tillegg til eventuelle lokale markeringer. Det er fordi juni regnes som en internasjonal feiringsmåned som hedrer Stonewall-hendelsen som tok sted på Manhatten, New York i 1969.
Slik er det ikke ved NTNU. Etter at Universitetsavisa sendte spørsmål til ledelsen om flagging, ble det lagt ut en fellesmelding på den interne siden Innsida. Der står det blant annet:
«Oslo Pride som holdes 19.-29.juni får hvert år mye oppmerksomhet i mediene og fra enkelte hold har det blitt uttrykt forventninger om at NTNU også bør flagge i denne perioden. Rektoratet mener imidlertid at det er mer naturlig å vise støtte til lokale markeringer i byene hvor NTNU har tilhold».
Viserektor i NTNU Ålesund, Anne-Lise Sagen Major, mener at Pride er en viktig dag å markere.
- Det handler om å verne om universitetets viktigste verdier, sier hun.
Hun forteller at det er helt naturlig for NTNU Ålesund å markere Pride.
- Vi skal være et universitet for alle, og derfor heiser vi flagget, i år som i fjor. Som et internasjonalt universitet skal vi heine verdiene om mangfold, likeverd og respekt.
- Det vedtaket, om flagging på kommunens skoler, det gjelder ikke for oss og vi hadde flagget uansett, sier Major. På spørsmål om NTNU Ålesund blir å se i Pride-paraden, gir Major klar tale.
- Når Pride-paraden går skal vi være med, sammen med Studentparlamentet og Sit, sier hun.
Etter at Universitetsavisa snakket med Major, la hun ut en ytring på NTNU nyheter, der hun utbroderte nettopp viktigheten av flaggingen.
«Rundt om i verden blir verdier som likestilling, mangfold og toleranse satt på prøve, ut fra historiske forhold om diskriminering og kulturelle definisjoner av hva som er rett og galt. Noen steder er det politikk som legger ned forbud mot Pride-arrangementer, og heldigvis er det ikke slik her. Vi minner oss selv på at midt i alle diskusjonene som pågår, så står det alltid enkeltindivider som fortjener vår støtte».
Major tok derimot ikke stilling til om man skal vurdere å flagge i hele juni, i tillegg til lokale markeringer.
Har fått beskjed fra sentralt
Gro Iren Kvanli Dæhlin, viserektor ved NTNU Gjøvik sier at beskjeden som har kommet fra sentralt hold er at flaggheisingen skal skje i forbindelse med de lokale markeringene.
- I Gjøvik har vi Pride-markeringen i august, og vi planlegger å heise flagget i forbindelse med den lokale markeringen som blir da.
Lederen for Trondheim Pride ønsker mer av NTNU
Gabriela Warden (28) er festivalsjef for Trondheim Pride og stipendiat ved NTNU. Hun mener at NTNU, som en av Trondheims største arbeidsgivere, har et spesielt ansvar for sine arbeidstakere og studenter og bør benytte alle muligheter til å vise støtte med skeive og andre minoriteter.
- Jeg er veldig glad for at NTNU ønsker å flagge i forbindelse med den lokale markeringen, men hvorfor ikke i juni også? Hva har de å tape på å heise flagget to ganger? Ingenting. De har alt å vinne.
- Det minste man kan gjøre er å flagge. Det er enkelt, men også veldig performativt. Så må man ikke glemme at man kan gjøre enda mer, sier hun.
Warden trekker frem at når man jobber med likestilling rundt på de forskjellige fakultetene, så er det først og fremst likestilling mellom to kjønn, mellom menn og kvinner, det er snakk om. Her må man åpne opp for å også snakke om likestilling mellom mennesker med funksjonsmangfold, forskjellige etnisiteter og kjønnsuttrykk.
Det at Trondheim har sin lokale markering i september er ingen unnskyldning for ikke å være med på den globale solidariske bevegelsen som er i juni, mener Warden.
- I fjor var det over 20 000 som gikk i Pride-paraden i Trondheim. I år venter vi 25 000. Men samtidig med at støtten øker, øker også hatet. Det er ikke lenge siden 25. juni 2022. NTNU må evne å sende tydelige signaler om at dette er det trygt arbeidssted for skeive. Ingen anledning er en dårlig anledning for å feire mangfold og kjærlighet.