Foreslår å gjøre det tre ganger så dyrt å parkere

I dag er det rimeligere å velge bilen fremfor bussen. I fremtiden blir det trolig tre ganger så dyrt. Samtidig vil kun ansatte med helsemessige årsaker prioriteres i nærparkering.

Eiendomsavdelingen startet i 2024 arbeidet med å revidere dagens parkeringsreglement fra 2014. En av grunnene er at det forventes å bli større konkurranse om p-plassene på Gløshaugen som følge av campussamlingen.

Arbeidsgruppen som utarbeider forslaget til nytt parkeringsreglement på NTNU består av representanter fra fagforbund, studenter og administrasjonen.

I sist møte i Arbeidsmiljøutvalget i mars ble arbeidsgruppens forslag lagt fram.

Det foreslås to store endringer i parkeringsreglementet til NTNU: At parkeringsavgiften økes og at det kun er de med helsemessige årsaker som få særlig tillatelse til parkering.

Den nye parkeringspolitikken skal vedtas i løpet av høsten 2025.

Særskilte behov

I 2024 ble det gitt 314 tillatelser til nærparkering ved NTNU. Slik reglene er i dag kan ansatte og studenter søke om midlertidig nærparkering i sone A og B på Gløshaugen-platået og sone K på Kalvskinnet av helsegrunner eller sosiale årsaker.

Arbeidsgruppen foreslår to alternative løsninger for ansatte og studenter med særskilt behov i framtiden.

  • Alternativ 1: Man skal kun baserer seg på offentlige (kommunale) HC-bevis for å prioritere personer med nedsatt gangfunksjon eller av andre årsaker.
  •  Alternativ 2: I dagens parkeringsreglement kan folk av sosiale eller helsemessige årsaker få særlig tillatelse til parkering. Alternativ to innebærer å videreføre dagens løsning, men hvor det ikke gis særskilte tillatelser av sosiale årsaker.

I et notat til Arbeidsmiljøutvalget, der eiendomsdirektør Frank Arntsen står som avsender, kommer det fram at man ikke ser på det som mulig å prioritere yngre arbeidstakere med små barn i den framtidige parkeringsordningen til NTNU.

Det vil innebære behov for å øke parkeringskapasiteten, som ikke er mulig i følge Arntsen, og at ansatte med helsemessige årsaker må nedprioriteres.

Månedspris på 3000 for parkering

Når det gjelder parkeringsavgift foreslår arbeidsgruppen at:

  •  Parkeringsavgift baseres på flat timepris.
  • Alle lokaliseringer har samme pris.
  • Alle biltyper prises likt uavhengig av motortype.
  • Evt. særskilte ordninger gir ikke prisreduksjon, kun prioriterte felt.
  • Besøkende har høyere pris (2x) enn ansatte og egne felt.
  • Parkeringsavgiften knyttes til referansepris på AtB-billetter.

I dag koster det 5 kroner per time å parkere ved NTNUs parkeringsplasser for ansatte og studenter. Besøkende betaler 28 kroner i timen. En enkeltbillett på bussen koster til sammenligning fra 41-45 kroner i dag (rabatt om man tar buss ofte). 

Dermed er det i dag rimeligere for ansatte å stå parkert fremfor å ta bussen til og fra jobb. Det skal det bli slutt på.

Arbeidsgruppa foreslår at parkeringsavgiften skal settes til tre ganger periodebilletten for AtB. Parkeringsavgiften blir da på 18,50 kroner timen. Dette tilsvar en månedskostnad på om lag 2.800 kr ved heltidsansettelse.

Har forståelse

Eiendomsdirektør Frank Arntsen har forståelse for reaksjonene som har kommet på endringene i parkeringssituasjonen ved NTNU.

Økonomi- og eiendomsdirektør Frank Arntsen.

- Det som er allerede er klart er at parkeringsplassene blir færre, dyrere å bruke og at en del må belage seg på å endre reisevaner. Dette er endringer som kan påvirke hverdagslogistikken til folk, og det er aldri populært å miste et gode som det gamle parkeringstilbudet har vært, sier han til UA.

Samtidig er Arntsen tydelig på at det er flere årsaker til begrensningene i det framtidige parkeringstilbudet.

- Det henger sammen med plassbehovet til campussamlingsprosjektet, Trondheim kommunes reguleringsbestemmelser som ikke tillater at det bygges parkeringsplasser i nye bygg eller på campus, samt våre forpliktelser i universitets miljøutviklingsplan.

Tiltak for mer miljøvennlige transportvalg

NTNU ønsker å videreføre prinsippet om at inntektene fra parkeringen skal brukes til motiverende tiltak som skal oppmuntre flere til å velge kollektivtransport eller sykkel. 

Utfordringen med slike tiltak er at flere av disse ordningene utformes og besluttes av andre aktører, som jernbanedrift, utbygging av innfartsparkering og rutestruktur/frekvens på busstilbud.

- NTNU samarbeider med transportaktørene, men innflytelse på løsninger er begrenset, står det i notatet.

Innflytelsen til NTNU når det kommer til transportvalg dreier seg først og fremst om å tilrettelegge best mulig for gående og syklende. Dette innebærer et utvidet tilbud for syklister som sikker parkering, serviceavtaler, leasingmuligheter og en god standard på vedlikehold av eget vegnett.

Det jobbes også med å få en avtale om Hjem-jobb-hjem for ansatte ved NTNU. Avtalen vil ha ett års varighet, men omfatter ikke studenter. Avtalen trer trolig i kraft i midten av 2025. 

Synkende parkeringskapasitet

Dagens rutestruktur på bussen vil ikke endres før etter 2030, ifølge eiendomsavdelingen.

Dagens kapasitet på parkeringsplasser i områdene rundt Gløshaugen er på om lag 1.200 plasser. Dette forventes å reduseres til litt over 500 plasser i 2027 som resultat av anleggsarbeider knyttet til campussamling.

Etter 2027 vil omfanget fram til 2030 være opp mot 800. Campussamling betyr at antallet ansatte og studenter ved Gløshaugen stiger med 50 prosent.

Parkeringsdekning per ansatt/student vil derfor reduseres fra seks prosent i dag til ned mot to prosent. Det må også tas høyde for usikkerheter knyttet til realisering av ny idrettshall, framtidig bruk av uteareal og øvrig endringer som kan gi ytterligere reduksjoner. 

Arbeidsgruppen vil levere forslag til ny parkeringspolitikk til styringsgruppa tidlig i mai. Planen er deretter å sende ut forslaget på høring i organisasjonen via Elements (NTNUs saks- og arkivsystem). Høringsrunden vil pågå etter planen i juni før NTNU vil beslutte ny parkeringspolitikk høsten 2025.