Ytring

Finnes det alternativer til våpenindustrien som inntektskilde og samarbeidspartner?

Forfatterne av denne ytringen håper rektors debatt på Dokkhuset mandag 2. september kan gi oversikt over nye retninger for forsvar og sikkerhet.

Flere demonstrerte da Studentersamfundet arrangerte debatt om NTNUs samarbeid med Kongsberg-gruppen.
Publisert Sist oppdatert

Dette er en ytring. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens mening.

Onsdag kveld 28. august arrangerte Studentersamfundet debatt om et meget viktig og betimelig tema: NTNUs samarbeid med våpenprodusenten Kongsberg-gruppen.

Bakgrunnen er at den israelske regjeringen driver folkemord i Gaza og attakkerer Vestbredden, med hjelp av fly og våpen som Kongsberg-gruppen er med å produsere for amerikanske bedrifter, som selger dem videre til Israel. 

Akademisk nettverk og Studenter for Palestina ved NTNU har derfor siden mai krevd at NTNU fryser samarbeidet med Kongsberg-gruppen inntil de stopper produksjon av våpen som brukes i folkemordet i Gaza, og den ulovlige okkupasjonen av Vestbredden. Men temaet er også betimelig fordi rektor Tor Grande arrangerer en generell debatt om NTNUs verdier, visjoner og fremtid mandag 2. september kl. 19:00 på Dokkhuset.

Rektor deltok også i debatten på Studentersamfundet, der han ga følgende argumenter for å fortsette samarbeidet med Kongsberg-ruppen:

Enig eller uenig?

Send oss din ytring på

1. NTNUs forskning er ikke direkte bidragsyter til de våpen som Kongsberg-gruppen produserer for amerikanske bedrifter, som så selger dem til israelerne.

2. Samarbeidet med Kongsberg-gruppen er viktig for en ny nasjonal satsing på forsvar og sikkerhet.

3. NTNUs samarbeid med Kongsberg-gruppen omfatter mange prosjekter og stillinger, og gir studenter gode jobbmuligheter og støtte gjennom studieløpene.

De andre debattørene og publikum gav tunge og etter vår mening overbevisende juridiske og etiske argumenter mot hver og en av disse punktene 

Debatten kan ses i sin helhet på Studentersamfundets Youtube-kanal. 

Et spørsmål som dog ikke ble tatt opp er om NTNU kan finne andre samarbeidspartner og inntektskilder enn våpenindustrien, på kort og lang sikt?

Dersom forsknings- og utdanningssamarbeid med industri og bedrifter er viktig, finnes det uprøvde muligheter som kunne kompensere for frysing av samarbeidet med Kongsberg-gruppen nå? Hva slags industri, bedrifter og næringer finnes det som ikke knuser og ødelegger land og folkegrupper, dyreliv, jordbruk og natur, og ikke bryter mot folkeretten og menneskers og dyrs rettigheter?

På litt lengre sikt: er NTNUs verdier og kritiske tenkning romslige nok å prøve ut alternativer til NATOs forherskende doktrine om at fred bygges best gjennom krig? Kan vi tenke nytt om forsvar og sikkerhet?

Selvsagt har andre ansatte og studenter tenkt på disse tingene lenge og vel, og forhåpentlig kan debatten på Dokkhuset mandag 2. september gi oversikt over mulige retninger for fremtiden.