Rektorkandidatene kan bli rektorkameratene

Monica Rolfsen søker stillingen som prorektor for samfunnsansvar og formidling mens Øyvind W. Gregersen vil bli prorektor for utdanning. Toril Hernes søker ny periode som prorektor.

rektordebatten på Studentersamfundet
Øyvind W. Gregersen, Monica Rolfsen og Tor Grande etter den første rektordebatten på Studentersamfundet: Alle tre kan bli del av rektoratet for de kommende årene, om sistnevnte ønsker de to førstnevnte til jobbene de har søkt.
Publisert Sist oppdatert

NTNU tilsatte ny rektor for NTNU i vår. I den forbindelse arrangerte Universitetsavisa en serie debatter hvor de tre interne kandidatene til stillingen deltok. Den ene av dem, Tor Grande, ble ansatt i jobben. Siden lyste ny rektor ut prorektorstillingene samt ledere på nivå to – altså dekanene. Søknadsfristen går ut 20. august.

To av prorektorstillingene er slått sammen til én etter rektors innstilling som ble vedtatt i NTNU-styret i juni. Områdene forskning og nyskaping – som hadde hver sin prorektor, Grande og Hernes, er slått sammen. Denne stillingen søker nåværende prorektor for nyskaping, Toril A. Nagelhus Hernes, om å lede i fire nye år. Så er en ny prorektorstilling opprettet – for samfunnsansvar og formidling. Denne stillingen søker Monica Rolfsen på. Øyvind Weiby Gregersen, i dag dekan ved fakultet for naturvitenskap, søker jobben som prorektor for utdanning. Dermed kan rektorkandidatene bli rektorkameratene.

Marit Reitan er den eneste i det utgående rektoratet som ikke ønsker å fortsette. I en epost til UA begrunner hun sin beslutning om å ikke søke ny periode slik:

«Når åremålsperioden går ut, har jeg vært med i toppledelsen ved NTNU i 12 år. Jeg har vært privilegert og fått være med å utvikle NTNU både som dekan og prorektor, og før det som instituttleder, og det er en tid for alt. Jeg brenner fortsatt for god utdanning og for studentenes kår ved NTNU, og jeg ser fram til å bidra til dette på andre arenaer enn som prorektor.»

Utfordrende for dekanene

Den økonomiske situasjonen ved NTNU er temmelig utfordrende, og en rekke av fakultetene er tvunget til drastiske grep for å rette opp skuta. Oppsigelser er varslet, det samme gjelder undervisningstilbud. Mange ansatte vil få merke omorganisering og nedskjæringer. Dette er faktorer dekanene som bestyrer fakultetene i dag må ta inn i sine vurderinger av om de ønsker å be om fornyet tillit.

HF-fakultetet: Anne Kristine Børresen har sittet i maks antall perioder. Hun går tilbake som professor ved fakultetet. Prodekan Terje Lohndal bekrefter overfor UA at han søker dekanstillingen etter Børresen.

Ved fakultet for ingeniørvitenskap er Olav Bolland tydelig på at han er godt forsynt med lederjobber ved NTNU. Han skriver til UA at «Jeg søker ikke på noen lederstillinger, og det har jeg tydelig kommunisert ut i NTNU-organisasjonen over en viss tid. Åtte år som instituttleder på et stort og aktivt institutt fra 2009 og åtte år som dekan fra 2017 får være nok. Jeg trives godt i rollen som leder, men etter en viss tid er det sunt både for meg og organisasjonen at det kommer nye ledere.»

Dekan Tine Arntzen Hestbek ved fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap bekrefter overfor UA at hun søker om fornyet tillit.

Også dekan Ingrid Schjølberg ved fakultet for informasjonsteknologi og datateknikk søker fire nye år. «På IE-fakultetet står vi midt i arbeidet med å redusere kostnader og omstille oss for en ny normal. Det arbeidet vil jeg være med på å lande. Jeg har derfor bestemt meg for å søke en ny periode som dekan ved fakultetet,» skriver hun i epost til UA.

Dekan Siri Forsmo ved fakultet for medisin og helsevitenskap sitter fremdeles i tenkeboksen. I en kortfattet epost skriver hun: «Flere argumenter for og personlige argumenter mot. Lander snart, begynner å haste.»

Direktør Hans K. Stenøien ved Vitenskapsmuseet bekrefter overfor UA at han kommer til å søke en ny periode.

Sara Brinch ble tilsatt som dekan ved fakultet for arkitektur og design i fjor etter at Marianne Skjulhaug sluttet for å bli rektor ved Kunsthøgskolen i Oslo. Brinch er ansatt for 6 år, og stillingen er derfor ikke med i årets utlysning.

Ved Fakultet for økonomi er stillingen åpen dersom Monica Rolfsen blir tilsatt i prorektorstillingen. Rolfsen har også søkt ny periode som dekan.

Viserektorstillingene i Ålesund og Gjøvik er ikke med i utlysningene denne runden, men vil lyses ut i løpet av høsten. Gro Kvanli Dæhlin har allerede meldt at hun ikke vil søke på en ny periode som viserektor i Gjøvik. 

 

Følg UA på Facebook og Instagram.