Dette universitetet vil boikotte ny avgift for å ta opp fag

Universitetet i Bergen (UiB) kommer ikke til å innføre en eksamensavgift, dersom regjeringens forslag blir vedtatt. Flere universiteter vurderer også boikott.

Hvis regjeringen får viljen sin skal det koste penger for studenter å ta opp fag de allerede har bestått. Illustrasjonsfoto fra NTNUs eksamenslokale på Sluppen.
Publisert Sist oppdatert

Studenter som tar opp allerede beståtte eksamener, må betale en eksamensavgift dersom regjeringens forslag i statsbudsjettet blir virkelighet. Avgiften er foreslått å innføres fra 1. august til neste år, med et kutt på 22,3 millioner kroner som skal tilsvare det regjeringen venter å få inn i egenbetaling fra studentene.

En slik avgift vil ikke UiB-rektor Margareth Hagen ha noe av, skriver Khrono.

- Nei, vi tar kuttet flatt i organisasjonen, så får vi se hvordan dette utvikler seg. For oss er det viktigere å legge til rette for god kvalitet og oppfølging av studentene, sier Hagen.

LES OGSÅ: Kritiske til «unorsk» forslag – kan skape større forskjeller mellom studentene

Khrono har snakket med flere andre universiteter, som stiller seg skeptiske til regjeringens forslag, deriblant Universitetet i Stavanger, NTNU og Oslo Met.

- Vi er skeptiske til forslaget om eksamensavgift, både fordi det kan bidra til å uthule gratisprinsippet og fordi vi ikke ønsker å hindre studenter som selv ønsker faglig forbedring, sier prorektor for utdanning Silje Fekjær ved Oslo Met.

For tidlig å konkludere for NTNU

NTNU sier til Khrono at det er for tidlig for universitetet å konkludere om de skal innføre egenbetaling for å ta opp bestått eksamen. 

- Vi må ha en diskusjon internt om hvordan vi skal håndtere forslaget hvis det blir vedtatt, sier Marit Reitan til Khrono.

Hun peker også på at Velferdstinget har uttalt seg kritisk til forslaget, med bakgrunn i prinsippet om at utdanning skal være gratis. 

- Vi mener i tillegg at en slik ordning vil medføre betydelige administrative kostnader, sier Reitan.

Følg UA på Facebook og Instagram.