NTNU-student Ingrid Marie Sæther Halbjørhus holder til i Hemsedal. Der har det vært ekstrem-flom etter «Hans».
- Nesten alle veier rundt meg er stengte, så jeg kan ikke reiser nordover mot Trondheim nå, sier Halbjørnhus.
Hun er leder i linjeforeningen Broderskapet, og håper å rekke studiestarten på mandag.
Tips oss!
Har du problemer med å nå studiestedet, eller har du funnet en kreativ løsning?
- Det kommer nye studenter på mandag, og som leder i linjeforeningen er det greit å være der for å ta imot dem. Jeg håper virkelig jeg rekker det, sier hun.
Hennes opprinnelige plan var å ta tog på lørdag fra Gol til Oslo, og så fra Oslo til Trondheim, men toget er innstilt uten alternativ transport.
- Flybilettene røyk fort, så der var jeg for sen på avtrekkeren. Back-upen er at vi kjører, sier hun.
- Umulig å forutse kjøreforhold
Å finne en kjørerute fra Hemsedal til Trondheim kan bli utfordrende.
- De fleste overganger til vest er sperret fra Dovre i nord og helt ned til Hemsedal, man må utenfor det området for å komme seg vestover og nordover, sier trafikkoperatør Anne Hårstad ved Vegtrafikksentralen Innlandet.
For de som reiser fra Oslo, åpnet Riksvei 3 torsdag kveld. For de som holder til lenger vest kan fylkesvei 40 gjennom Kongsberg og Numedal være et alternativ.
- Alt i mellom er stengt, når man skal fra Oslo og nordover og ut av Innlandet, sier Hårstad.
Både E6 og E16, som kan være mulige ruter mot Trondheim, har stengte partier. Hårstad forteller at det er helt umulig å forutse hvilke veier som vil være åpne de neste dagene.
- Her er det mye som skjer på kort tid. Det vi kan si er at det ser ut som nedbørsmengden i nord har avtatt, så nå er det de enorme vannmassene på vei sørover som fyller opp vassdrag fra Mjøsa og sørover som blir det største problemet, sier Hårstad.
Mye vann også på åpne veier
De som skal begi seg ut på veiene må ta sine forholdsregler.
- Man må absolutt ta forholdsregler nå. Det er mye vann i omløp, og tilstanden på veien er ikke så god som den vanligvis er. Det kan også være overvann som gjør at man kan få vannplaning ved høy hastighet, sier Hårstad.
Hun forteller at det nok vil ta lengre tid å kjøre nordover enn vanlig.
- Vær ekstra varsom inn i svingene, man kan ikke vite hva som er på den andre siden. Nå lønner det seg å ta seg veldig god tid, og å være veldig våken, sier hun.
Hun anbefaler riksvei 3 for de som skal mellom Oslo og Trondheim, men her må man også være varsom.
- Det er fortsatt mye vann i veien enkelte steder på denne strekningen, så man må være veldig forsiktig. Det finnes også mindre fylkesveier utenfor riksvei 3 man kan benytte, sier hun.
Vegtrafikksentralen ønsker generelt ikke mye trafikk inn i områdene hvor det nå er flom og ras, og Hårstad ber alle vurdere om det er nødvendig å kjøre inn i disse områdene nå.
- I tillegg til studenter er det nok en del som savner hytta si. Det er et veldig vanskelig terreng nå, og det er viktig at nødetatene får bruke de veiene som fortsatt er åpne. Jeg har snakket med flere i dag som bare skulle vært et sted, som for eksempel legen, og blitt sittende fast fordi det har gått et ras etter at man har kjørt.
Ekstra flyvninger fylles opp veldig fort
For de som er villige til å betale litt ekstra, har både SAS og Norwegian satt opp ekstra flyvninger mellom Oslo-Trondheim og Oslo-Bergen.
- Vi satte opp 12 ekstra ruter i forgårs og 14 nye ruter i går, både til Bergen og Trondheim, sier kommunikasjonsdirektør Grete Kruse i Norwegian.
Om de setter opp enda flere ruter kommer an på hvor fort de fylles opp, og hvor mange fly de har tilgjengelig.
- De fylles opp veldig fort. Rutene vi la ut i forgårs er allerede utsolgt, men det er ledige seter både lørdag og søndag fra rutene vi la ut i går. Fra Oslo til Trondheim koster det rundt 2000 kroner, og 800 kroner andre veien, sier Kruse.
Mangler flere faddere, har ikke oversikt over fadderbarna
Benjamin Holte Sørhaug , faddersjef i linjeforeningen for medisinstudenter i Trondheim, Placebo sier han selv slet med å komme seg opp tidligere denne uka.
- Jeg kom meg opp i går, det tok cirka tolv timer med buss fra Oslo. Da tok vi en del sideveger og mindre veier. De fleste har kommet seg opp i god tid før. Det er ikke så mange som har meldt at de ikke kommer, men det er rundt ti totalt av fadderbarn og faddere. Om de virkelig vil tror jeg de fleste skal klare å komme opp tidsnok, sier han.
Jenny Døhl, faddersjef i Broderskapet sier hun enda ikke har hørt noe fra fadderbarn som ikke kommer, men at hos dem er det også rundt ti faddere av 75 som ikke kommer seg opp.
- Vi har tenkt å nå be fadderbarn som ikke kommer seg opp til oppstarten om å si fra. Uansett planlegger vi å gjennomføre det opplegget vi har tenkt, så blir vi eventuelt litt færre, sier hun.
Ingen mister studieplassen
NTNU melder også om at de har mottat hendvendelser fra mange ferske studenter den siste uken.
- Nye studenter som ikke klarer å komme seg til studiestedet i tide på grunn av flomskader etter «Hans», behøver ikke å bekymre seg for studieplassen sin.
Det forsikrer Marit Reitan, prorektor for utdanning ved NTNU, om og sier man bare må ta kontakt med sitt studieprogram og gi beskjed.