Equinor vil ikke lenger sponse UKA

Mange av Samfundets medlemmer ønsket å droppe Equinor som sponsor for UKA. De ble nedstemt, men nå er det Equinor som tar initativ til å avslutte avtalen.

Equinor har vært UKAs hovedsamarbeidspartner siden 2007.
Publisert Sist oppdatert

Studentfestivalen UKA i Trondheim, som markedsføres som Norges største kulturfestival avslutter samarbeidet med Equinor. 

Det bekrefter sjefen for UKA 25, Selma Lindseth Lindeman.

UKA og Equinor har samarbeidet i 20 år. Siden 2007 har Equinor vært UKAs hovedsamarbeidspartner.

Avtalen med selskapet har vært omdiskutert blant studentene. Studentersamfundet i Trondhjem, som festivalen er en del av, har flere ganger diskutert å tvinge festivalen til å avslutte samarbeidet.  

Kritikere har ment at Samfundet og UKA ikke bør fortsette å bli sponset av selskaper som Equinor som driver med utvinning av fossil energi.

Nå er det Equinor som har besluttet å trekke seg fra samarbeidet. De begrunner valget med en strategisk endring der deres samarbeidsavtaler fremover vil rettes mer direkte til utvikling av kunnskap og løsninger som energiomstillingen trenger.

- Vi vil sponse de som leter etter nye løsninger

Ifølge en artikkel publisert i Kampanje i dag er dette del av en større endring for Equinors sponsorstrategi. Selskapet går også blant annet også ut av fotball og ski. Det er dermed ikke noe som tyder på at avgjørelsen har sammenheng med de uenighetene som har vært på Studentersamfundet. 

Pressetalsperson for Equinor, Rikke Høistad Sjøberg, bekrefter at endringen ikke knyttes til UKA spesifikt.

Equinors pressetalsperson, Rikke Høistad Sjøberg sier de vil endre måten de gir ut sponsormidler på.

- Det er et resultat av at vi har endret vår sponsorstrategi. Vi vil fokusere mer på å sponse de som leter etter bedre løsninger for energiomstillingen. NTNU og NTNU-studentene vil fortsatt være viktig for oss. Men vi ønsker å fokusere midlene inn på de som ser etter de bedre løsningene.

- UKA blir kjempebra uansett

Sjef for UKA, Selma Lindseth Lindeman, sier det stemmer overens med det de har hørt fra selskapet.

- Vi har fått beskjed fra Equinor tidlig. Noe som gjør at vi kan justere på budsjettene og se på andre muligheter. Så jeg er helt sikker på at UKA blir kjempebra uansett, slår hun fast.

Festivalen går av stabelen i oktober 2025. Til tross for navnet, strekker den seg utover nesten hele måneden, fra 2. til 26. oktober.

- Skal få til alle prosjektene

- Da dette ble diskutert på Studentersamfundet ble det sagt at overskuddet fra UKA er svært avhengig av pengene fra Equinor, er det ikke et stort problem sånn sett?

Selma Lindseth Lindeman har ingen tvil om at studentfestivalen UKA blir bra uansett.

- Grunnen til at UKA har samarbeidspartnere er for at vi kan ta større risiko. Nå har vi ikke gjort større endringer i måten vi gjør ting på i UKA på veldig lang tid. Selv om vi kanskje må gjøre endringer på grunn av dette, så jeg har veldig troen på at vi skal få til alle prosjektene vi vil, slår Lindeman fast.

- Så dere regner med å fortsatt få til en stor konsertarena som dere har hatt i Dødens dal?

- Ja, det kan jeg slå fast at vi får til. Det er ingen plan om at de store standardprosjektene ikke kan gjennomføres.

- Vi vil ha mange gode partnere blant NTNU-studentene

Sjøberg i Equnior sier de ser på UKA som et attraktivt sponsorat og mener de ikke vil ha problem med å finne alternative gode samarbeidspartnere. 

- Om ikke studentfestival, hva slags studentaktiviteter kan være aktuelle for dere å støtte framover?

- Det vil vi ta litt tid nå for å finne ut. Men det handler om å finne ting som uttrykker hvem Equinor er og å løfte fram de som vil komme med nye, spennende løsninger som er viktige for energiomstillingen. Da tror jeg vi vil finne mye gode partnerskap blant NTNU-studentene, slår hun fast.

Lindeman bekrefter at ingenting Equinor har sagt til UKA tyder på at det har sammenheng med motstanden mot sponsoravtalen fra mange av studentene.

Følg UA på Facebook og Instagram.